Aina koulun alkaessa mittaan uudet koneet, ettei tule yllätyksiä kymmenien oppilaiden pussin koon suhteen... Tietokoneen suoja voisi olla kooltaan suht napakka, mutta pieni virhemarginaali olisi hyvä olla. Meillä uutta ompelussa on tarranauhan kiinnitys. Nauhalle on siis varattava tilaa pussin yläosaan. Pussissa on päällikangas, joka usein on vuorikangasta tukevampaa. Lisäksi näiden välissä on 3mm paksuinen soluvuovi.

Valmis tietokoneen pussi
Kankaanleikkuun jälkeen ommellaan päällikankaaseen yhdyssauma kulmalla. Siksak ei ole välttämätön, mutta lisää kestävyyttä ja tuo rutiinia ompeluun.
Vuorikangas ommellaan sylinteriksi eli vain pitkältä sivultaan.
Jossain vaiheessa voidaan miettiä, mitä työvaiheita on ja missä kohtaa ollaan menossa. Valitett. en osaa kääntää kuvaa...

Käännä toinen kangasosista oikeinpäin ja pujota se nurin olevan osan sisään niin, että reunat on tasan. Oikeat puolet on tässä ompeluvaiheessa vastakkain. Reunat tulee neulata ympäri ja ommella suoralla ompeleella vapaavartta hyödyntäen. Sitten oppilaat on yleensä ihmeissään, kun pitää kääntää työ oikein päin! Seuraavaksi sauma voidaan silittää auki tai vain suoraan neulata oikeaan ja lopulliseen asentoonsa. Samaan kohtaan neulojen kiinnitys yleensä turhauttaa joitakin oppilaita... Mutta tällä kertaa ei ommella, vaan leikataan 15cm tarranauhaa ja neulataan toinen puolisko paikalleen yläreunaan. Tarranauha on hyvin paksua ja nuppineula on työläs saada siitä läpi. Niksi: Taita kankaat tarranauhan kanssa kaksinkerroin ja työnnä neula suoraa läpi.

Yllä oppilaan ompelevat tarranauhan puoliskot. Olisi hyvä, jos ommel olisi yhtenäinen. Olemme taittaneet toisen sivun pois edestä.
Tarranauha on ommeltava pussin sisäpuolelta, joten alalangan väri jää näkyviin! Kiinnitä 1. vain yksi osa tarranauhaa neuloin niin osat eivät takerru jatkuvasti toisiinsa.
Jossain kohtaa on hyvä (ja palkitsevaa - toivottavasti!) tarkistaa, että tietokone mahtuu pussiin...
Solumuovi voisi olla sentin pussin ympärysmittaa pienempi. Kun mittaamista ja merkitsemistä on harjoiteltu päälli- ja vuorikankaassa, alkaa se jo sujua suht itsenäisesti solumuovin kohdalla. Pitkä sivu ja pohja teipataan esim. kangasteipillä = ilmastointiteipillä = jeesusteipillä = jesarilla.
Viimeisessä vaiheessa, kun solumuovi on saatu pujotettua pussiin, ommellaan vuorin pohja umpeen.
Pussiin voi ommella päällikeompeluna kuvia tai valmiita kangasmerkkejä. Tämä on paras tehdä ennen kuin ommellaan mitään muuta. Meillä on kirjova ompelukone, jolla on teetetty nimikointeja. Kun niitä teettää muun työskentelyn ohessa, pitää ne ommella käsin pussin pintaan aivan lopuksi.

Koko luokkahan ei voi ommella samanaikaisesti heti alkusyksystä pusseja, joten joillain on kotoa saatu suoja. Tällöin oppilas on tehnyt omilla mitoilla kassin samoilla työvaiheilla. Vain kantohihna on extraa, joskin solumuovi jää yleensä pois. Joskus ideoitiin, että pussi toimii myös istuinalustana esim. retkellä.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!