Alusvaatekurssi

1. Johdanto2. Alusvaatteiden historiaa3. Tarvikkeita4. Tekniikkaa ja taitoa

5. Hoito-ohjeita

6. Ideapankki

1. JOHDANTO

Mistä alkaa pukeutuminen? Alusvaatteista tietenkin!

Pukeutumisen pitsiunelmat, istuvat, miellyttävät alusvaatteet voit toteuttaa itse. Tarvitset vain ompelukoneen, hieman kangasta ja tarvikkeita sekä aimo annoksen mielikuvitusta ja suunnitteluintoa.

Näillä sivuilla on esitelty itse valmistettuja alusvaatteita, ohjeita alusvaatteiden valmistamiseen, hieman alusvaatteiden historiaa sekä vinkkejä kuinka hyödyntää ja kierrättää vanhoja vaatteita.

Alusvaatteiden valmistaminen on mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa. Valmistus on myös haasteellista, kun käsitellään erikoismateriaaleja, pitsejä, trikookankaita, kuminauhoja ym. Monet kangaskaupat tarjoavat useita erilaisia joustavia pitsejä, upeita lycraneuloksia, joista on mukava lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan oman näköisiä ja tuntuisia alusvaatteita.

Lisäksi, että alusvaatteiden valmistus on hauskaa ja haasteellista, niin se on myös edullista, sekä mikä parasta, saat täysin itsellesi räätälöidyt alusvaatteet. Jos nyt alkaa kiinnostamaan, niin kehotamme siirtymään eteenpäin ja tutustumaan sivuihimme.

Jos ei kiinnostus ole vielä herännyt, niin silloin ainakin kannattaa paneutua syvemmin sivuihimme.

Alusvaate-uusietusivu

Sivusto on tehty tekijöiden opiskellessa käsityötiedettä Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksessa,
Joensuun yliopistossa.

Tekijät:
Heidi Lehtinen
ja
Miia-Maria Sillanpää
© 2001

Päivitys 10/2015 Toimitus

2. ALUSVAATTEIDEN HISTORIAA

Aikojen alussa ihminen pukeutui aatamin asuun. Pukeutuminen alkoi siitä, kun ihminen ryhtyi koristelemaan ihoaan luonnosta saatavilla väriaineilla. Vartalonsa koristukseksi ihminen alkoi myös käyttämään monenlaisia eläin- ja kasvikunnan tuotteita ja kauniita kiviä. Ripustellen, punoen ja pujotellen niitä käytettiin koristeina raajoihin, hiuksiin, vartaloon ja kasvoihin. Käytettiin mm. heiniä, kukkia, lehtiä, tuohta, kaarnaa, simpukoita, höyheniä, sulkia, kynsiä, hampaita ja luunkappaleita. Suojaavana asunaan ihminen käytti ensimmäiseksi eläinten taljoja.

Kun keksittiin kehräys ja kudonta, ihminen alkoi käyttää kangasta vaatteinaan. Aluksi ne olivat pieniä kangaspaloja, joita sellaisenaan kiedottiin vartalon ympärille. Pieni neliskanttinen esiliina on yksinkertaisin ikivanha pukine, joka roikkui vyötäisillä. Naisten ensimmäinen pukine oli kolmiomainen esiliina, joka myös roikkui vyötäisillä, mutta kolmion kärjestä lähti naru taakse selkään vyötärölle. Yleisimpiä häpyverhoja oli kankaan- tai nahanpalasta tehty haaraverho, joka vedettiin jalkojen väliin ja jota vyötärönauha kannatteli ylhäällä. Miehillä oli nahasta tai kankaasta valmistettuja peniskoteloita, jotka usein olivat hyvin silmiinpistäviä. Niiden tarkoitus oli suojata sukuelimiä vierailta katseilta, mutta ei peittämään niiden olemassa oloa.

Kangaspaloista kehittyi kierretty vaippa ja tunika. Seuraava askel oli kietaisuasut ja hunnut. Näitä on vieläkin käytössä vaikka niiden alkuajoista on jo tuhansia vuosia. Naiskauneuden ihanteena Intiassa (n. 3000 eKr) oli hoikka vyötärö, jota muokattiin kietomalla tiukat siteet lantiolta rintoihin. Tätä voi pitää korsetin ja rintaliivien alkumuotona. Samoihin aikoihin Kiinassa asuna käytettiin edelleen tuttua kimonoa. Kiinassa vaatemuodin tarkoitus oli peittää vartalon persoonalliset muodot, eli asut olivat kauhtanamaisia pukuja. Egyptissä pukeuduttiin aivan ohuisiin pellavakankaisiin. Naiset verhoutuivat kotelohameisiin, jotka olivat hyvin tiukkoja ja vartalon hoikkuutta korostavia. Orjilla yleensä oli kapeaa haaralappua kannattava lannevyö. Miehet pukeutuivat lyhyihin lannevaatteisiin. Kaikissa muissakin kulttuureissa vaatteina yleensä käytettiin jonkinlaista kietaisu-, vaippa- tai lantiovaatetta. Vartalon muotojen korostaminen oli hyvin yleistä. Ensimmäisestä varsinaisesta alusvaatteesta, korsetista, on havainto Kreetalta, n. 300 - 500 eKr. Siellä naiset käyttivät raudoin tuettua nahkakorsettia.

Voisi luulla, että housut ovat miesten vaate, mutta alkujaan housuja käyttivät naiset. Alushousut lähtivät kehittymään naisten käyttämistä kolmioesiliinasta. 300-luvulta peräisin olevassa maalauksessa on kaksi naista, joilla ilmiselvästi on yllään pikkuhousut ja "rintaliivit", siteet. 300-luvulla Idästä tuli Läntiseen maailmaan housut, jotka siis aluksi olivat naisten vaate. Pitkiä housuja käytettiin tunikoiden ja viittojen alla. Vähitellen myös miehet alkoivat käyttää housuja.

Vuosisatojen kuluessa muoti on muuttunut moneen otteeseen, mutta alusvaatteissa linja on pysynyt hyvin uskollisena. Jo yli 2000 vuotta naisten vartaloita ovat muokanneet ja muotoilleet monenlaiset korsetit. Välillä korsetit olivat niin pieniuumaisia, että nuorilta naisilta jopa katkaistiin alimmat kylkiluut, jotta vyötärö olisi ollut mahdollisimman pieni. Tiukoilla korseteilla korostettiin myös povea. 1800-luvun lopulla korsetin lisukkeeksi syntyivät sukkanauhat, monien kokeilujen, mallien ja versioiden kautta. Lähestyttäessä 1800-luvun loppua ja 1900-luvun alkua alkoivat korsetit olla terveellisempiä, vartaloystävällisempiä. Aiemmin korsetit olivat lyhyitä, vyötärölle ulottuvia ja korostivat vartalon kurveja. 1900-luvun alussa korsetit olivat myös kurvikkaita, mutta korsettien pituus saattoi ylettyä reilusti takapuolen alle. Käytössä oli jo erillisiä rintaliivejä, sukkanauhoja ja alushousuja. Vähitellen vartalon muoto sai muuttua kurvikkaasta suoremmaksi.

Alusvaatteiden kirjo on 1900-luvulla ollut valtaisa. Löytyy lyhyttä ja pitkää, tiukkaa ja väljää alushametta, puntillisia kokopukuja, pitkiä ja lyhyitä korsetteja, erimallisia rintaliivejä, alushousuja puntilla ja ilman. Muoti alusvaatteissa on vaihdellut vuosikymmenien mukaan, kuten päällysvaatteissakin. Mutta kuitenkin aina alusvaatteissa on ollut romanttisuutta ja naisellisuuden korostamista.

Lähteet

Ewing, E. 1978. Dress and Undress. A History of Women´s underwear. London: The Anchor Press

Ltd. Koskimies, L. 1984. Pukeutumisen historia. Kietaisuasusta empiretyyliin. Porvoo: WSOY.

3. TARVIKKEITA

  • Joustavaa kangasta (ja pitsiä)
  • Keskikolmioon toinen kappale joustamattomasta ohuesta kankaasta
  • Putkinauhaa
  • Kaarituet
  • Framilon-kuminauhaa
  • Reunuskuminauhaa
  • Olkainkuminauhaa
  • Olkainsäätimet
  • Hakaset
  • Koristeet

Tarvikkeita hankkimaan

  • Tarvikkeet kannattaa valita tekstiilimateriaaleista, jotka kestävät samaa pesulämpötilaa, jotta saat ne puhtaaksi. Mieti siis tarkoin, yhdisteletkö 60°C:ssa pestävää puuvilla ja 40°C :ssa pestäviä mikrokuitukankaita samaan asuun. (Ks. Hoito-ohjeet)
  • Tarvikkeisiin voit hyödyntää vanhojen ja aikansaeläneiden liivien osasia, kuten esimerkiksi kaaritukia, hakasia jne.
  • Alennusmyynneistä saattaa löytyä tarjousliivejä, joista voit saada käyttökelpoisia osia halvemmalla kuin kangaskaupoista yksittäisiä osia ostettaessa.
  • Tarkista, onko vanhoissa uimapuvuissa ja trikoissa vielä jotain hyödynnettävää.
  • Monista kangaskaupoista löytyy hyvin materiaaleja alusasuihin.
  • Internetistäkin voi tilata tarvikkeita esim. sewsassy.com ja spandexhouse.com

Tekstiilimateriaaleja alusasuihin

Alusasukankaaksi kannattaa valita esimerkiksi mikrokuitu, polyamidi, elastaani, puuvilla tai silkki. Kärkkäisen (1999, 36 - 38) mukaan hyvä alusasumateriaali ei tunnu karhealta ihoa vasten. Karheat materiaalit saattavat aiheuttaa ärsytystä iholla.

Alushousujen tärkein kriteeri on, että niissä on hyvä olla. Ne eivät saa puristaa ja niiden on pysyttävä paikallaan istuttaessa, kävellessä ja juostessa.

Tekstiiliin käytetty voimakas väri saattaa myös aiheuttaa allergiaa. Atooppisesta ihottumasta kärsivän kannattaa suosia alusvaatematerialiksi vaaleaa, värjäämätöntä, puuvillaa tai silkkiä.

Tekokuiduista ihoystävällisimpiä ovat ne, jotka eivät ole hiostavia tai hankaavia. Punoitusta ja ehkä kutinaakin saattavat aiheuttaa kovat ja rosoiset pitsit etenkin, jos niiden päälle puetaan kireät ja hiertävät vaatteet. Nimensä elastaanikuidut (EL) ovat saaneet tärkeimmän ominaisuutensa eli suuren joustavuutensa vuoksi. Elastaani voi venyä 500 % ja palautua taas alkuperäisiin mittoihinsa. Materiaalia käytetään uimapukujen, alusvaatteiden ja vartaloa myötäilevien tekstiilien, tukisukkien ja elastisten siteiden valmistukseen sekä sekoitteena erilaisissa joustavissa kankaissa. (Haapanen & Mäntsälä 1999, 29.) Polyamidi on synteettisistä kuiduista kehitetty ensimmäisenä. Polyamidin käyttö on laajaa. Sitä käytetään kiharrettuna filamenttikuituna sukkiin, sukkahousuihin, alusvaatteisiin ja uima-asuihin sekä katkokuituna vaatekankaisiin sekä lisäämään lujuutta huonekalutekstiileihin ja mattoihin.

Markulan (1999, 109-111) mukaan mikrokuidut ovat entisestään lisänneet polyamidin käyttöalueita vaatetuksessa. Alusvaatteiden kannalta polyamidin hyvät ominaisuudet tulevat oikeuksiinsa. Hyviä ominaisuuksia ovat suuri lujuus, kulutuksen kesto, joustavuus ja elastisuus. Mikrokuidun kehityksen myötä polyamidista on saatu miellyttävän tuntuinen, joka on tärkeä ominaisuus alusvaatteissa. Alusvaatekankaissa käytetään useita kuituja esim. polyamidia 80% ja elastaania 0,20% tai puuvillaa 80% ja elastaania 20%.

Käyttökelpoista materiaalitietoutta puuvillasta ja silkistä löytyy Punomon Materiaalitiedoista.

Lähteet
Haapanen, M. & Mäntsälä, T. 1999. Tekstiilien hoito. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy. Kärkkäinen, H. 1999. Pehmeästi iholle. Kotilääkäri 11/99 s. 36-38. Markula, M. 1999. Tekstiilitieto. Porvoo: WSOY.

pitsivalk2
Pitsiä

hopeasauma2

kumin2
Reunus- ja framilonkuminauhaa

hakaset
Hakaset ja olkainsäädin
4. TEKNIIKKAA JA TAITOAPohjustusta ompeluun

  • Millainen on hyvä alusasu? Kenties sopiva ja mukavannäköinen? Entäpä materiaalin tuntu? Sopiva koko on tärkeä ehto, ettei alusasu hierrä tai ole liian väljä. Kutittavat ja kovat pitsit ovat aika epämukavia käyttää. Liivien metalliset osat saattavat aiheuttaa allergiaa. Alusvaatteita tehdessä usein vasta tajuaa, millainen on täydellinen alusasu.
  • Suunnitteluvaiheessa kannattaa katsella kaupoista ja lehdistä, millaisia malleja sieltä löytyy. Työskentelyn eri vaiheisiin saa myös hyvin mallia valmiista rintaliiveistä; mitenpäin esimerkiksi hakaset ja olkaimet tulee kiinnittää.
  • Alusasujen – rintaliivien ja alushousujen – teko on haastellisilta, sillä asun täytyy olla sopiva, jotta sitä tulisi käyttäneeksi. Huolellinen työ palkitaan, sillä kaavoja on helppo hyödyntää myöhemmin.
  • Leikkaa kappaleet 0,5 cm:n saumavaroin.
  • Ompelu vaati tarkkuutta. Liukkaiden materiaalien hallittavuus saattaa olla alussa vaikeaa. Niinpä ratkojan käyttöä pääsee helposti terästämään. Pientä siksakia on inhottava ratkoa, kun pitää varoa, ettei samalla ratko kangastakin hajalle. Harjoittele liukkaiden materiaalien ompelua ensin tilkulle.
  • Tee koevaatteet, jotta saat sopivankokoisen asun.
  • Tee harjoituksia eri vaiheista. Näin lopputuloksesta tulee kaunis. Esimerkiksi kuminauhan kiinnitystä on hyvä harjoitella ennen varsinaista työtä, jottei kuminauha venyisi liikaa ja toisaalta ettei venytys olisi epätasaista.
  • Tee saumat joko saumurilla tai kapealla siksakilla. Saumurilankaa valitessa on mahdollisuus käyttää pehmeämpiä vaihtoehtoja esim. kreppilankaa, jotta ompeleesta tulee pehmeä.
  • Kaaritukiputkilon kiinnitys saattaa saada aloittelevan ompelijan hämilleen. Harsimalla ensin putkilot kiinni saumavaraan tulee helpommin siisti.
  • Nikkeliallergiaa tai kumiallergiaa sairastavan on erityisen tärkeä miettiä miten sijoittelee kuminauhat, hakaset ja kaarituet.
Alushousujen ompeluohjeet

1. Aseta haarakappaleet oikeat puolet vastakkain ja niiden väliin takahaara ja ompele yhteen. Laita nyt etuhaara haarakappaleiden väliin ja ompele. Housukappaleet laskostuvat haarakappaleiden väliin. Käännä lopuksi kappaleet oikeinpäin.

2. Ompele sivusaumat.

3. Mittaa sopivanpituiset kuminauhat lahkeensuihin ja vyötärölle. Ompele renkaiksi. Pingota kuminauhat tasaisesti housuihin. Huolittele lahkeensuut ja vyötärö reunuskuminauhalla (vrt. resorin kiinnitys).

<< takaisin alkuun

housunompelu
Rintaliivien ompeluohjeet (vaakasaumalliset ja kaarituelliset)

1. Keskikolmio: Ompele keskikolmioiden (toinen kappale joustamattomasta ja toinen varsinaisesta kankaasta) yläreunat keskenään yhteen ja alareunat keskenään. Käännä oikeinpäin ja päälitikkaa ylä- ja alareuna.

vaihe1

2. Kuppi: Yhdistä kupin ylä- ja alakappale yhteen. Tee toiseen kuppiin sama sauma. Kiinnitä framilon-kuminauha kupin yläreunaan kapealla siksakilla hieman venyttäen.

vaihe21vaihe22

3. Yhdistä keskikolmio kuppien väliin ja liivien sivukappaleet kuppien ulkoreunoille.

vaihe3

4. Kiinnitä olkainkuminauhat.

vaihe4

5. Ompele reunuskuminauhat sivukappaleiden ylä- ja alareunaan tasaisesti venyttäen kahdella ompeleella. Ensin ommellaan kapealla siksakilla kuminauha ja kankaan reuna yhteen, jonka jälkeen kuminauha käännetään nurjalle puolelle (jolloin kuminauhan yläreuna jää näkyville). Päälitikkaa monenpistonsiksakilla. 6. Kiinnitä putkinauhat ensin harsien ja sitten koneella ommellen. Putkinauhojen alle piilotetaan kuppien ja sivusaumojen saumavarat. Putkinauhoista jätetään molempiin reunoihin n. 2 cm ylimääräistä kääntövaraa. Kaarituet pujotetaan putkinauhojen sisään, jonka jälkeen nauhojen kääntövarat taitetaan nauhojen sisään. Putkinauhojen päät ommellaan umpeen.
vaihe6

7. Kiinnitä hakaskappaleen väliin sivukappaleen ulkoreuna. Ompele. Ompele toinen puoli vastaavasti.

<< takaisin alkuun

Muunnoksia alusasuihin
Ohjeita voit muokata mielesi mukaan. Reunakuminauhan voit korvata vaikkapa framilon-kuminauhalla. Hyviä vinkkejä saat valmiista kaupan liiveistä ja alushousuista.

liivikappaleet
Hopean värisissä liiveissä on vaakasauma. Sinisten liivien kappaleet on leikattu pystysaumalla.

kaikkivaiheet
Tässä kuvassa on numeroituna liivien ompeluohjeiden eri vaiheet.
laakasauma2 kaksoiso2
Laakasauma saumurilla Kaksoisneulatikkaus
valkhou Lähteet Patternmaker-kaavanpiirto-ohjelma tietokoneelle. 2000. www.leenas.com 21.11.2000. Suuri Käsityölehti. 11/96 Suuri Käsityölehti. 2/98
Pitseillä kuosittelu
<< takaisin alkuun
5. HOITO-OHJEITA

  • Puuvilla on alusvaatteissa miellyttävä materiaali, mutta rintaliiveissä puuvillan ongelmaksi muodostuu pesu. Puuvilla ei puhdistu alle 60-asteisessa vedessä. Liivin muut osat taas eivät kestä niin kovaa lämpötilaa.
  • Suurin osa liiveistä puhdistuu parhaiten ja kestää käytössä pisimpään, kun ne pesee käsin haalealla vedellä ja miedolla pesuaineella joka käyttökerran jälkeen.
  • Omalla vastuulla alusasut voi pestä koneessa pesupussissa, 30-asteisessa käsinpesuohjelmassa. Pesupussissa pitsit ja ohuimmatkin sukkahousut säilyvät ehjinä. Pesupussi myös estää kaaritukien joutumisen pesurumpuun, jos ne irtoavat.
  • Annostele pesuaine aina oikein. Älä käytä sitä liikaa. Huuhtele alusvaatteet kunnolla pesun jälkeen, jotta pesuainehiukkasia ei jäisi tekstiiliin ihoa ärsyttämään.
  • Käytä mieluiten pesuaineita, jotka eivät sisällä valkaisuaineita.
  • Älä liota yön yli, koska liikaa liotettaessa lika painuu kudosten sisälle.
  • Vältä kuivausta auringossa tai patterin päällä.
  • Pese valkoiset ja värilliset aina erikseen.
  • Säilytä alusasut puhtaina, sillä hiki ja ihon eritteet haurastuttavat kuituja.
  • Muista noudattaa valmistajan antamia pesu- ja hoito-ohjeita.
Puuvilla

Vesipesu:
95° valkoiset tai hyvin värinsä pitävät tuotteet
60° värilliset tuotteet
40° arat tuotteet

Kloorivalkaisu: useimmiten sallittu,värillisillä tuotteilla ja siliäväksi viimeistellyillä laaduilla joskus kielletty

Silitys: puuvillan silitys kolmella pisteellä, enintään 200°

Kemiallinen pesu: Sallittuja A ja P

Polyamidi

Vesipesu: 60° valkoiset tuotteet, 40° värilliset tuotteet

Kloorivalkaisu: Aina kielletty

Silitys: Polyamidin silitys yhdellä pisteellä, enintään 110°.

Kemiallinen pesu: Sallittuja P tai P.

Kuivaus: Varovainen rumpukuivaus tai kokonaan kielletty.

Polyamidilla on taipumus sitoa itseensä muusta pyykistä irronnutta väriä. Täten valkoisia tai vaaleansävyisiä polyamidista valmistettuja alusvaatteita ei pidä pestä samanaikaisesti muun värillisen pyykin kanssa.

Elastaani

Vesipesu: 60° tai 40°.

Kloorivalkaisu: Elastaania sisältävän tuotteen valkaisu on joko sallittu tai kielletty. Tähän vaikuttavat tuotteen muut kuitukomponentit ja viimeistely. Mainittu aina kyseisessä tuotteessa.

Silitys: Ei silitystä tai enintään yhdellä pisteellä, 110°.

Kemiallinen pesu: Sallittu P.

Kuivaus: Varovainen rumpukuivaus sallittu.

Elastaanikuitua sisältävien tekstiilien pesuominaisuudet määräytyvät yleensä muiden kuitujen perusteella, sillä itse elastaani kestää hyvin pesukäsittelyä. Elastaanikuidusta valmistetut tekstiilit eivät useinkaan tarvitse silitystä.

Silkki

Vesipesu: 30°, erittäin varovainen ohjelma tai käsinpesu.

Kloorivalkaisu: Aina kielletty.

Silitys: Yhdellä pisteellä, 110°.

Kemiallinen pesu: Sallittuja P ja P.

Kuivaus: Rumpukuivaus kielletty.

Silkkituotteiden pinta on erityisen altis hankausjäljille, mistä syystä hankaamista tahranpoiston yhteydessä on ehdottomasti vältettävä. Silkkivaatetta on käsiteltävä pesussa varoen.

OMO-infosta saat lisää tietoa tekstiilien hoidosta.

takaisin alkuun

LähteetHaapanen, M. & Mäntsälä, T. 1999. Tekstiilien hoito. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Kärkkäinen, H. 1999. Pehmeästi iholle. Kotilääkäri 11/99 s. 36 - 38.
6. IDEAPANKKI Erilaisia ohjeita alusvaatteista, uima-asuista, urheiluvaateista ym., joita on helppo käyttää tai muokata oman mielen mukaisiksi. Mukana on myös linkkejä ja kirjallisuutta joiden avulla voi syntyä ja hakea ideoita omaan suunnitteluun. Olemme myös itse miettineet ja kirjanneet ylös joitakin huomioita ja neuvoja, joita olemme omien kokeilujen ja ompelujen aikana huomanneet.NAISELLE

  • Neulo bikinit, Suuri käsityölehti 6 / 2000
  • Virkkaa bikinit, Suuri käsityölehti 6 / 1998
  • Ompele bikinit, Suuri käsityölehti 6 / 1998
  • Ompele uimapuku, Suuri käsityölehti 6 / 2000
  • Ompele body, Suuri käsityölehti 3 / 1998
  • Ompele alushousut, Suuri käsityölehti 3 / 2000
  • Ompele alushousut, Suuri käsityölehti 2 / 1999
  • Ompele alushousut, Suuri käsityölehti 2 / 1998
  • Ompele rintaliivit, Suuri käsityölehti 3 / 2000
  • Ompele rintaliivit, Suuri käsityölehti 2 / 1998
  • Ompele alushousut ja toppi, Suuri käsityölehti 1 / 1997
  • Ompele aluspaita, Suuri käsityölehti 2 / 1999
  • Ompele aluspaita, Suuri käsityölehti 3 / 1998
  • Ompele trikoot, Suuri käsityölehti 9 / 1999
  • Ompele damaskit, Suuri käsityölehti 2 / 1997
  • Ompele aerobichaalari, Suuri käsityölehti 1 / 1998
  • Ompele sortsit, Suuri käsityölehti 5, 7 / 2000
  • Ompele sortsit, Suuri käsityölehti 1, 4, 5, 6 / 1998
  • Neulo sortsit, Suuri käsityölehti 7 / 2000

MIEHELLE

  • Ompele uimahousut, Suuri käsityölehti 6 / 2000
  • Ompele uimasortsit, Suuri käsityölehti 6 / 1998
  • Ompele sortsit, Suuri käsityölehti 5, 7 / 2000
  • Ompele boxerit, Suuri käsityölehti 12 / 1999
  • Ompele boxerit, Suuri käsityölehti 10 / 1997
  • Ompele alushousut, Suuri käsityölehti 11 / 1998
  • Ompele aluspaita, Suuri käsityölehti 11 / 1998

LAPSELLE JA NUORELLE

  • Neulo sortsit lapselle, Suuri käsityölehti 7 / 2000
  • Ompele sortsit lapselle, Suuri käsityölehti 6 / 2000
  • Ompele uimapuku lapselle, Suuri käsityölehti 6 / 2000
  • Ompele jumppapuku lapselle, Suuri käsityölehti 9 / 1999
  • Ompele jumppapuku lapselle, Suuri käsityölehti 8 / 1998
  • Ompele trikoot lapselle, Suuri käsityölehti 9 / 1999
  • Ompele trikoot lapselle, Suuri käsityölehti 12 / 1997
  • Ompele trikoot lapselle, Suuri käsityölehti 1 / 1998
  • Ompele aluspaita lapselle, Suuri käsityölehti 1 / 1998
  • Ompele kerrasto lapselle, Suuri käsityölehti 11 / 2000
  • Ompele body lapselle, Suuri käsityölehti 2 / 1998
  • Ompele luistelupuku lapselle, Suuri käsityölehti 1 / 1997
  • Ompele boxerit pojalle, Suuri käsityölehti 12 / 1999
  • Ompele boxerit nuorelle, Suuri käsityölehti 2 / 1997
  • Ompele damaskit nuorelle, Suuri käsityölehti 1 / 1997
  • Ompele kalsarit nuorelle, Suuri käsityölehti 12 / 1997

takaisin alkuun

Tekstiiliopettaja-lehden 2 / 1998 kannessa on kuva huovutetuista bikineistä! Hyvin mielenkiintoinen materiaali ja upean näköiset. Toimiiko käytössä?

Muutamia ajatuksia, jotka ovat syntyneet oman työskentelymme aikana:

  • Kun alat suunnittelemaan alusvaatesettiä, niin kannattaa tutustua kaupoissa myytäviin alusvaatteisiin. Niistä saa hyviä ideoita ja vinkkejä ompeluratkaisuihin ja suunnitteluun
  • Jos sinulla on esim. liivit tai pikkuhousut, jotka ovat olleet todella hyvät käytössä, mutta ovat jo aikansa palvelleet ja rikkinäiset, niin älä heitä pois. Ratko kappaleet erilleen ja saat hyvät ja varmasti sopivat kaavat joiden avulla valmistat uudet.
  • Suunnittelussa kannattaa olla rohkea ja kokeilla uusia asioita. Kankaita ja pitsejä yhdistelemällä rinnakkain tai päällekkäin syntyy hyvin erilaisia malleja. Kangaskaupoissa on tarjolla todella paljon erilaisia koristenauhoja, paljetteja, nappeja, nyörejä, ruusukkeita, karvareunuksia jne. Voit valmistaa esim. hyvin koristeelliset ja näyttävät liivit, jotka ovat osa asukokonaisuutta, näkyvät ohuen puserokankaan läpi.

Leena K. Kaukisen ja Petri Vahteran Opi saumurin salaisuudet -kirjasta ja Singerin Sewing Lingerie -kirjasta löytyy erilaisten materiaalien ompelusta ja monia erilaisia saumanhuolittelu vaihtoehtoja.

takaisin alkuun


© KÄYTTÖEHDOT
Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin »

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.