Baskeri

baskeri-sampo

Baskerin voi neuloa usealla eri tavalla. Tässä esitellään neulomistapa, jossa työ neulotaan suljettuna neuloksena ja aloitetaan baskerin alareunasta päänympäryksen kokoisena.
Päänympärysreunuksen jälkeen baskeria kasvatetaan lisäyksin (8 lisäyskohtaa) haluttuun kokoon. Mallista ja baskerin väljyydestä riippuu miten pitkästi siihen neulotaan suoraa osaa. Päälliosa tehdään kaventamalla (8 kavennuskohtaa).

baskeri-rakenne

Päänympärysmitta on oikean koon perusta kaikissa päähineissä.
Muilta osin baskerin voi mitoittaa vapaasti niin muhkeaksi tai niin niukaksi kuin haluaa.
Suunnitteluapuna - havaintovälineenä - toimii taipuisa viivotin tai mittanauha.

Ks. Päähineiden suunnittelu

baskeri-p
Melkein valmiiksi neulottu baskeri. Työn on neljällä sukkapuikolla. Kavennuskohtia on 8 kpl.
baskeri-alapuoli
Sama baskeri alapuolelta katsottuna.

BASKERIN PERUSOHJE
 
VALMISTELU:
Mittaa päänympärys.
Määrittele baskerin korkeus.
Määrittele myös baskerin suurin ympärysmitta eli suoran väliosan ympärys, jos haluat jo ennakkoon laskea, mikä silmukkamäärä tulee olemaan tällä kohdalla.
Neule kokeilutilkku ja laske neuletiheys.
Laske päänympärysmittaa vastaava silmukkamäärä ja luo silmukat neljälle puikolle.
 
NEULOMINEN:

Alareunan suora reunusosa
Neulo sileäneulosta, 1-2 cm (päärmeenvara).
Neulo 1 krs nurin (taitekohta).
Neulo vielä 1-2 cm sileää ilman lisäyksiä.

Lisäysosa
Lisää joka toisella krs:lla 1 s joka puikon alussa ja keskellä. Yht. 8 lisäyskohtaa.
Jatka lisäämistä kunnes baskerin ympärysmitta (= suurin mitta suoran osan alkaessa) on saavutettu.

Suoraosa
Neulo haluamasi määrä kerroksia suoraksi  osaksi, ilman lisäyksiä.

Kavennusosa
Tee kavennukset joka puikon alussa ja      
keskellä. yht. 8 kavennuskohtaa.
Kavenna aluksi 2-3 x kuuden kerroksen välein, sitten 4-5 x neljän krs:n välein ja lopuksi kahden krs:n välein kunnes joka puikolla on jäljellä 2 s.
Vedä lanka läpi silmukoista.

Viimeistely
Taita ja ompele reunusosan päärme. Ompele  melko löyhin päärmepistoin. Tarkaile kireyttä!   
Käytä samaa lankaa kuin neuloessasi.
Päätä langanpäät.
Sileytä baskeri kostuttamalla ja asettele 
kuivumaan esim. froteepyyhkeelle.
Baskerin voi halutessaan vuorittaa, esim. puuvillatrikoolla.
Ks. PÄÄHINEEN VUORITTAMINEN

baskeri-reunapaarme

Baskerin alareunaan tulee PÄÄRME. Sitä varten on neulottu muutama kerros sileää ja yksi kerros nurjaa, jonka kohdalta päärme taitetaan työn nurjalle ja ommellaan käsin paikoilleen.

Päivitetty 7/2016

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.