Löytölapasesta se alkoi...
Risa, valkoinen löytölapanen, kylläkin jo pestynä, odotteli vuoroaan päästä uuden toteutuksen vauhdittajaksi. Ainakaan kokeneempi neuloja ei tarvitse kirjallista ohjetta, vaan pystyy kyllä ratkaisemaan valmiistakin neuleesta työtavat ja tekniikat, joilla tekstiili on valmistettu. - Neuletta voi "lukea" ja se on mielenkiintoista!
Diagonaalilapanen neulotaan kärjestä ranteeseen
Nuoli kertoo työn valmistamissuunnan: kärjestä ranteeseen!
Nämä lapaset ovat pienelle pojalle ja kun niissä on pitkät varret, ne pysyvät hyvin kädessä. Diagonaalina neulotun osan jatkoksi on neulottu ranneosa 1 o 1 n joustinta. Sitten sileää ja sileän alussa vartta on levennetty yhdellä silmukalla joka puikolla. Lopetusreunassa on vuorotellen muutama nurja ja muutama oikea kerros.
NEULOMINEN
Silmukoidein luominen
- luo ensin kaikki silmukat (= kärjen molemmat sivut) yhdelle puikolle (kuvassa vasen puikko)
- siirrä ja jaa sitten silmukat neljälle puikolle, niin että vuorotellen joka toinen menee aina etummaiselle ja joka toinen takana olevalle kahdesta rinnakkaisesta puikosta
Aloitussilmukat neljällä puikolla.
Yksi kerros on neulottu ja kärki on heti valmis!
Ks. toinen luomistapa ALOITUS KÄRJESTÄ
Diagonaalin muodostavat kavennukset ja niitä vastaavat lisäykset tehdään joka toisella kerroksella:
- sivuille tulee 1 s:n lisäys (1. ja 3. puikon alkuun ja 2. ja 4. puikon loppuun), se on tehty puikon reunimmaisen ja sitä seuraavan silmukan välisestä edellisen krs:n silmukkapohjukasta kiertäen.
- lapasen kämmenpuolen ja selkäpuolen keskikohdalle tulee 3 o yhteen kavennus Yhteensä kavennetaan 4 s ja vastaavsti myös lisätään 4 s työn joka toisella kerroksella.
Peukolankohtakin on vinossa - diagonaalisesti!
Pohdittavaa:
Miten lasket oikean silmukkamäärän diagonaalilapasiin eli miten saat niistä oikean kokoiset?