Eläimelliset huovutetut tohvelit


Mertalan peruskoulun 7. luokan oppilaat suunnittelivat tekstiilityön tunneilla tohvelit, joihin haettiin ideoita eläimistä. Tohvelit valmistettiin huovuttamalla.

Tohveleiden malli on yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Lisäämällä korvia, häntiä ym. koristeita tulee tohveleista hauskoja ja persoonallisia sekä eläimellisiä.

Tämä on "Eläimellisten huovutettujen tohveleiden" suunnittelu- ja valmistusprosessin esittely - se antaa lisää ideoita huovutettujen tuotteiden suunnitteluun.



SUUNNITTELU

Suunnittelu aloitettiin ideointiharjoituksella, jonka tarkoituksena oli miettiä pienissä 2-4 oppilaan ryhmissä, kuinka tohveleihin saataisiin yhdistettyä "eläimellisyys".

Tavoitteena oli saada aikaan paljon ideoita, joita oppilaat voisivat lainata toisilta oman suunnitelmansa tueksi. Jokaisen ryhmän suunnitelmat esiteltiin koko luokalle. Harjoitus aloitettiin valitsemalla jokin eläin ideoinnin lähtäkohdaksi. Mikä eläin tulee mieleesi näistä sanoista? Entä millaiset tohvelit?

  1. pehmeä, pyöreä ja pörräinen
  2. vikkelä, valpas ja villi
  3. urhea, uljas ja uskalias

Mitkä ovat mieleesi tulleille eläimille tunnusomaiset piirteet?


Voisivatko ne olla esim. perhosella siipien muoto ja kuviot? Koiralla luppakorvat ja häntä...

Oppilaat piirsivät tohveleita, joissa he käyttivät valitsemansa eläimen piirteitä tohveleiden muodossa, värityksessä ja kuvioinnissa.


...entä marsun ja lampaan piirteet?

Apuna ideoinnissa oli huovutuskirjat, joista etsittiin esimerkkejä eläinaiheisista huovutustuotteista:
- Belgrave, Anne. 1995. How to Make Felt. Kent: Search Press Ltd.
- Sjöberg, Gunilla. 1999. Huopa. Käyttötuotteesta taiteeseen. Trelleborg: Atena.
- Huovutus. 1984. Helsinki: Painoseppä Ky


TOHVELEIDEN SUUNNITTELU- JA VALMISTUSPROSESSIN TYÖNKULKU

1. Suunnittelutehtävän ja ideoinnin apuna käytettyjen kirjojen ym. materiaalin esittely.
2. Ideointi ja keskustelu ryhmissä sekä suunnitelmien esittely.
3. Oman suunnitelman kehittely ja piirtäminen.
4. Tasohuovutuskokeilun tekeminen. Kokeilutilkun ei tarvitse olla suuri, mutta sen avulla voi kokeilla eri kuviointimenetelmiä ja tehdä huomioita villan kutistumisesta. Huomioi kokeilua tehdessä

  • Kuinka monta kerrosta huovutusvillaa käytetään?
  • Mitkä ovat tilkun mitat ennen huovutusta?
  • Entä huovutuksen jälkeen?

5. Kaavojen piirtäminen. Pohjan kaavan avulla leikataan vaahtomuovista 2 kpl, joiden ympärille huovutetaan villaa. Päälliskappaleet leikataan kaavan avulla tasohuovutuksella valmistetusta huopalevystä. Huomioi oikea ja vasen jalka.
6. Pohjien leikkaaminen vaahtomuovista ja villan huovuttaminen vaahtomuovin ympärille.
7. Levyn huovuttaminen tasohuovutuksella päälliskappaleita varten. Ota huomioon villan kutistuminen.
8. Leikkaa huopalevystä päälliskappaleet. Huomioi oikea ja vasen jalka.
9. Tohveleiden kuviointi ja koristeleminen sekä päällisen ja pohjan ompeleminen yhteen. Tasohuovutuskokeiluun voi ensin kokeilla neulahuovutusta ja erilaisia kirjontapistoja.

Tohvelit valmistuivat kahdeksassa viikossa eli n. 16 tunnissa.


TOHVELIEN KAAVAT

A) Jalan ääriviiva
B Pohjan muoto (= jalan ääriviivakuva + ympärille 1-2 cm)
C Päällisen kaava (punainen viiva)
D Jalkapöydästä tarvittavat mitat

Tohveleissa on vain kaksi eri osaa - päällinen ja pohja. Pohjan kaavaa tarvitaan vaahtomuovin leikkaamiseen. Vaahtomuovin päälle huovutetusta pohjasta tulee paksu ja pehmeä.

Päällisen kaavojen avulla leikataan huovutetusta levystä 2 kpl päällisiä, jotka ommellaan kiinni huovutettuihin pohjakappaleisiin. (Päällisen ja pohjan yhdistämiseen oppilaat käyttivät yleensä pykäpistoja, mutta muitakin kirjontapistoja voi käyttää.)

  • Pohjan kaavaa varten piirretään ensin jalan ääriviiva (Kuva A) paperille.
  • Ääriviivoihin lisätään joka puolelle 1-2 cm ja piirretään sopiva pohjan muoto. Valmis pohjan kaava on kuvassa B harmaalla.
  • Päällisen kaava piirretään pohjan kaavan päälle niin, että kärjen muodot vastaavat toisiaan (kuvassa C punaisella).

Tohveleissa on vain kaksi eri osaa - päällinen ja pohja. Pohjan kaavaa tarvitaan vaahtomuovin leikkaamiseen. Vaahtomuovin päälle huovutetusta pohjasta tulee paksu ja pehmeä.

  • Päällisen kaavojen avulla leikataan huovutetusta levystä 2 kpl päällisiä, jotka ommellaan kiinni huovutettuihin pohjakappaleisiin. Pohjan kaavaa varten piirretään ensin jalan ääriviiva (Kuva A) paperille.
  • Ääriviivoihin lisätään joka puolelle 1-2 cm ja piirretään sopiva pohjan muoto. Valmis pohjan kaava on kuvassa B harmaalla.
  • Päällisen kaava piirretään pohjan kaavan päälle niin, että kärjen muodot vastaavat toisiaan (kuvassa C punaisella).
  • Mittanauhalla mitataan jalkapöydän kuperuuden tarvitsema ympärysmitta lattiasta lattiaan sekä riittävä pituus (Kuvan D nuolet) ja lisätään tarvittavat väljyydet päällisen kaavaan.

Esimerkissä on piirretty vasemman jalan kaava. Oikean jalan kaava on vasemman peilikuva ja sen voi jäljentää kaavapaperin avulla.


TOHVELIEN VALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT HUOVUTUSMENETELMÄT

1. Tasohuovutus. Karstattua villaa asetellaan päällekkäin 4-6 kerrosta, niin että kuidut menevät ristikkäin. Huopalevyä huovutetaan niin kauan, etteivät kerrokset irtoa toisistaan. Päälliskappaleet leikataan huopalevystä kaavan avulla.

2. Kolmiulotteinen huovutus. Pohjakappaleet huovutetaan muotoon leikatun vaahtomuovin ympärille. 2.a) Vaahtomuovin päälle asetellaan ristikkäin 4-6 kerrosta villaa, niin että villa ulottuu reilusti vaahtomuovin reunojen yli. Pohjia huovuttaessa varotaan kastelemasta reunavilloja!

2.b) Kun toinen puoli on huopunut hieman, käännetään kuivat reunavillat toiselle puolelle. Villoja ohennetaan repimällä, niin että reunoista tulee tasaiset.

2.c) Keskelle lisätään 4-6 kerrosta villaa. Huovuttamista jatketaan ensin varovasti ja sitten pohjan molemmilta puolilta käsissä huovuttaen.

3. Neulahuovutus Pikkutarkkojen kuvioiden ja koristeiden tekeminen onnistuu neulahuovutuksella.


TOHVELIEN KORISTELU

Tohveleiden koristelussa ja kuvioinnissa on useita vaihtoehtoja. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, millä menetelmällä ja missä vaiheessa kuviointi tehdään.

Kuviointi voidaan tehdä joko tasohuovutuksen aikana tai jälkeenpäin neulahuovutuksella tai kirjoen.

Neulahuovutus saavutti oppilaiden keskuudessa suuren suosion, sillä neulahuovutuksella voi tehdä helposti pikkutarkkoja kuvioita.


Julkaisu ja valokuvat: Sanna Multanen, Savonlinnan OKL 2005

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.