Opettaja vaihteeksi kurssilaisena

Etsiessäni ideoita näin Käspaikan (nyk. Punomon) Ryijy ajassa -galleriassa saaristolaisryijyn. Ihastuin siihen heti ja lähdin työstämään siitä ensin modernia omaa suunnitelmaa ja sitten"pienoismallia" melko tarkasti alkuperäistä mukaellen.

Olin nähnyt samantapaisen saaristolaisryijyn n. 15 v. sitten Ahvenanmaalla jossain maakuntamuseossa. Minulle oli silloin uutta se, että ryijyyn oli sekoitettu somia kangastilkkuja. Sitten asia unohtui, kunnes ryijykurssin tiimoilta vastaavan ryijyn kuva tuli Käspaikassa esiin.

Halusin ensin selvittää, oliko tuo ryijy kenties sama, jonka näin Ahvenanmaalla. Soittelin sinnepäin, ja sain tietää, että ainakin Brändön maakuntamuseossa on neljä veneryijyä. Tilasin Ahvenanmaan Marttayhdistyksen julkaisun Den åländska ryan. Ihana teos, muttei siinäkään näkynyt ryijyäni. Haluaisin siis nimetä pienoisryijyni sen alkuperäisen esikuvan maakunnan mukaan. Moderni versioni sai nimen Åland.

aland-ryijy-sl

Åland-ryijy, moderni toisinto saaristolaisryijystä

Selvittelyvaiheessa olin yhteydessä myös mm. Turun maakuntamuseon tutkijoihin ja sitä kautta selvisi Käspaikasssa olevan veneryijynkin alkuperä: ryijy on Pietarsaaren Gullkrona -käsityökeskuksesta. Vuonna 2004 se on ollut lainassa Raisio Harkko -museon näyttelyssä ja silloin kuvan siitä Käspaikkaa varten on ottanut Pirjo Sinervo. Ryijy on tehty vanhan esikuvan mukaan ja sen nimi on joko Houtskär, Sagalund tai Utö.

Tämän "alkuperäiskopioryijyn" nimi on Geta, Ahvenanmaan maakunnan mukaan, jossa mm. kävimme silloin aikanaan. Olen jo pidempään harrastanut tekstiilien nimeämistä paikkakuntien mukaan.

geta-ryijy-sl

Geta-ryijy, toisinto alkuperäisestä saaristolaisryijystä (kuva alla)

VENERYIJY SAARISTOSTA - tehty vanhan esikuvan mukaan ja nimi on joko Houtskär, Sagalund tai Utö.

Veneryijy saaristosta - tästä Käspaikan (nyk. Punomon) Ryijy ajassa -gallerian kuvasta tarina alkoi. Ryijy on tehty vanhan esikuvan mukaan, ja nimi on joko Houtskär, Sagalund tai Utö. Pietarsaaren Gullkrona. Kuva Pirjo Sinervo

Åland-ryijyssä on yläreunassa ohutta heijastinnauhaa, joten siitä se valoefekti. Se näkyy ryijyssä vain, jos siihen osuu valo. Aion tehdä vielä yhden ryijyn, täysvalkoisen, johon tulee harvakseltaan kauttaaltaan heijasinnauhaa. Sen nimi on sitten "Lintuvaara 11.11.09" tämän ihanan aurinkoisen, kimmeltävän lumisen päivän kunniaksi.

Ompelin ryijyt Espoon Työväenopiston pienoisryijykurssilla, jonka piti Katriina Leppänen.

 
Teksti ja kuvat Seija Lindström ja WWW-toteutus Pirjo Sinervo

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!