Hollantilainen Stitch Fiddle on pilvipalveluna toimiva suunnitteluohjelma. Voit piirtää ohjelmalla kuvioita kirjoneulokseen, intarsiaan, briossiin, pitsineuloksille ja palmikoille. Stitch Fiddlellä saat suunniteltua myös ristipisto- ja virkkausmalleja sekä muutamien Suomessa harvinaisempien käsityötekniikoiden kaavioita. 

Julkaisun lopussa on tiedot Stitch Fiddlen eri versioista hintatietoineen (2024).

Alla olevan kuvan ohjeita seuraten saat tehtyä tarvittavat alkuasetukset ja luotua tyhjän kaavion. Näiden vaiheiden jälkeen ohjeet eriytyvät käsityötekniikoiden mukaan.

Tässä saat ohjeet neulekuvioiden, ristipistokirjonnan ja virkkausmallien suunnitteluun. On suositeltavaa, että luet kaikki ohjeet läpi ennen työn aloittamista. Ohjearkit ovat ladattavissa kuvina, joten ne on helppo myös tulostaa.

Aloita uusi työ valitsemalla aina ensin +1-kuvakkeesta tai Create new chart sivuvalikosta.

Suunnittele neulekuvio

Ensimmäisenä ohjeet KIRJONEULOKSEN suunnitteluun.

PITSINEULOS on toinen neulostyyppi, jonka suunnitteluun saat ohjeen seuraavassa. Ideoita pitsineuloksen suunnitteluun löydät esim. täältä.

Stitch Fiddlessä on laaja valikoima 2 - 12 silmukan palmikkosymboleja. PALMIKKONEULOS suunnitellaan näin:

Suunnittele ristipistokirjonta

Suunnittele virkkausmalleja

Muutamia hyödyllisiä ominaisuuksia

Stitch Fiddlen toiminnot soveltuu kaikille niille käsityötekniikoille, jotka perustuvat ruutupohjaan. Tässä kaksi käyttökelpoista: kuvioiden muokkaustoiminnot ja Progress tracker.

Kuvioiden muokkaustoiminnot

Kuvankäsittelyohjelmista tutut muokkaustoiminnot kuten kuvion tai sen osan kopiointi, peilaus ja uudelleensijoittaminen toimivat Stitch Fiddlessäkin, mutta ensin muokattava alue on rajattava.

Seuraavassa esimerkissä tehdään kuvion osan rajaaminen, kopioiminen ja siirtäminen uuteen paikkaan. Klikkaa piirtoalueen yläreunan vaakasuuntaisesta valikosta neliösymbolia Select.

Piirtoalue muuttuu tummaksi. Vie sitten kursori kopioitavan kuvion vasempaan ylänurkkaan, pidä sitä alhaalla ja vedä samalla rajaus oikeaa alanurkkaa kohti. Kun oikea alue on rajattu, vapauta kursori. Muokkausvalikko ilmestyy.

Klikkaa Copy. Kopioitu kuvion osa saadaan työpöydälle helpoiten Ctrl + V -näppäimillä. Siirrä se oikealle paikalleen vetämällä. Voit liittää ja siirtää kerran kopioidun kuvion uuteen paikkaan niin monta kertaa kuin on tarpeen. Align-näppäimestä löytyy vaihtoehtoja kopioidun kuvan täsmälliseen sijoittamiseen esim. piirtoalueen keskelle.

Kopioitu kuvion osa uudella paikallaan. Tarkista mallikerran jatkuvuus ennen liittämisen hyväksymistä. Hyväksy lopuksi Apply.

Progress Tracker

Progress tracker on neulontamoodi ja kerroslaskin. Sen kuvake löytyy ylävalikosta.

Klikkaa kuvaketta ja siirryt neulontatilaan. Kun klikkaat nuolta, saat seurattua neulomisen aikana kuviota ruudulta neulomisen aikana ja pysyt oikealla kerroksella. Voit myös peruuttaa nuolella taaksepäin. Kun lopetat, ohjelma tallentaa näkymän. Seuraavalla kerralla voit jatkaa siitä mihin jäit.

Progress tracker toimii myös pikseli- eli C2C-virkkauksessa, jossa edetään vinottain kulmasta kulmaan. Neulomissuunta tarkistetaan: File - Chart settings, file, layout,... - Chart settings. Näytön alareunan animaatio näyttää työn etenemisen. Hyväksy Close.

Pikselivirkkauksessa Progress trackerin siirtymisnuoli on 45 asteen kulmassa.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on SF_c2c.png

Mitä Stitch Fiddlen käyttö maksaa?

Stitch Fiddlessä on ilmainen kokeiluversio, jolla voit piirtää maksuttomasti 15 kaaviota (Free). Jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön kannattaa valita maksullinen Premium-versio (ominaisuudet merkitty ohjeisiin⭐️). Premium-version hinta on 4,50 €/kk tai 27 €/vuosi (+ alv 24 %, 2024). 

Vertaa Free- ja Premium-asiakkuuksien eroja: https://www.stitchfiddle.com/en/premium/pricing.


Katso muita neulesuunnitteluohjelmien esittelyjä

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!