Etusivu » Ideointi suunnittelunopetuksen tukena

Ideointi suunnittelunopetuksen tukena

Innovointi (S1) ja muotoilu (S2) ovat osa kokonaista käsityöprosessia perusopetuksen opetussuunnitelmassa. Käsityön opetuksen tavoitteina on luovuuden, kriittisen ajattelun, ongelmanratkaisun ja ideoimistaitojen kehittäminen (POPS2014). Materiaalin tavoitteena on tukea opettajia käsityön suunnittelunopetuksessa sekä tarjota konkreettisia esimerkkejä luovuuden ja mielikuvituksen herättelystä ideointivaiheessa.

Ideoinnilla ja tehtävään lämmittelyllä on iso merkitys tehtävään motivoitumisessa. Oppilaat ovat luonnostaan luovia, mutta mielikuvitusta ja luovuutta tulee harjoittaa, jotta luovuus ei katoa. Ideointivaiheessa kannattaa herätellä oppilaiden innovointia lämmittelytehtävillä. Mielikuvituksen herättelyssä ideointiharjoituksissa ei tarvitse vielä olla tietoa tulevasta projektista tai suunniteltavasta tuotteesta.

"Ideointivaiheessa on tavoitteena herätellä keksijänaivot.
Hullustakin ideasta voi tulla toimiva ratkaisu!"

Satunaiset sanat suunnittelun apuna

Suunnittelun apuna voidaan käyttää satunnaisia sanoja. Ideaa ei tarvitse keksi tyhjästä, vaan sanat helpottavat oppilaan mielikuvitusen heräämistä. Tärkeintä on ideoiden määrä sekä hyvän, kannustavan ja avoimen ilmapiirin luominen.

  • Opettaja voi kopioida satunnaisia sanoja suunnittelun tueksi. Sanoja voidaan kerätä myös oppilaiden kanssa lehdistä leikkaamalla. Oppilaat nostavat 2-3 sanaa ja tekevät sanoja apuna käyttäen nopeita luonnoksia.

Geometriset perusmuodot ideoinnissa

Perusmuotoja voidaan käyttää sanojen tavoin ideoiden ja innovaatioiden herättelijöinä. Oppilaat voivat valita korteista perusmuodon ja lähteä sen avulla ratkaisemaan suunnittelutehtävää. Ideoita voidaan toteuttaa nopeilla luonnoksilla tai rakentelemalla.

Tutkiva ja yhteisöllinen suunnittelu oppimisen katalysaattorina/ Pirita Seitamaa-Hakkarainen https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/tutkiva-ja-yhteisollinen-suunnittelu-oppimisen-katalysaattorina

Lähdevinkkejä:

•Kenttälä, M. & Kapanen, H. Matka tuotemuotoiluun – Opas opettajalle. Kehittämiskeskus Opinkirjo. Helsinki

•Kenttälä, M. Muotoiloa! Opettajan opas muotoilukasvatukseen. Kehittämiskeskus Opinkirjo. Helsinki

•Kesler, M. 2010. Ideasta ratkaisuun. Virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn. Painotalo Miktor. Helsinki.

•Kesler, M. 2015. Ideasta ratkaisuun 2 - virikkeitä luovaan ongelmanratkaisuun opetuksessa. Kehittämiskeskus Opinkirjo. Helsinki

Lisää materiaalia luoviin ideointimenetelmiin:

www.muotoilupakki.fi

Kässää ja kuvista instagram



Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.