NEULOMINEN
Kaikilla kerroksilla neulotaan jokaisen edellisen kerroksen oikean silmukan kohdalle oikea silmukka ja jokaisen nurjan silmukan kohdalle nurja silmukka.
Muistisääntö: Oikean päälle oikeaa, nurjan päälle nurjaa!
Joustinneuloksen päättäminen
Päätöskerroksellakin neulotaan edelleen samaa joustinneulosta kuin työssä muutenkin, ts. oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Silloin reuna sulautuu työhön kauniisti.
Oikea puoli, nurja puoli?
Joustinneulos on molemmin puolin samannäköistä, jos rinnakkaisia oikeita ja nurjia silmukoita on yhtä monta, esim. 1 o 1 n, 3 o 3 n tai vaikka 8 o 8 n. Jos sen sijaan oikeiden ja nurjien lukumäärä on eri, esim. 5 o 2 n, on työn nurja puoli ikäänkuin oikean peilikuva, sillä nurjalla neule onkin 2 o 5 n.
Joustavuus
Vain 1 o 1 n ja 2 o 2 n joustinneulokset joustavat kunnolla. Kun vierekkäisten oikeiden tai nurjien silmukoiden lukumäärää lisätään, vähenee samalla joustavuus.
Joustinneulos reunaneuloksena
Joustinneulos sopii hyvin reunaneulokseksi ja se onkin sellaisena eniten käytetty. Neuleen reunaan, esim. helmaan, hihansuihin tai pääntielle, tuleva joustinneulos kannattaa neuloa muuta neulosta (0,5 - 1 - 1,5 mm) ohuemmilla puikoilla. Silloin joustinreunuksista tulee riittävän tiivistä ja napakkaa.
Termejä
Joustinneulosta, joustinta, sanotaan myös resoriksi tai resorineulokseksi sekä myös rib-neulokseksi (engl. rib = jousto, joustin).
Joustinneulos 1 o 1 n - oikeat silmukat kiertäen
Tässä muunnos 1 o 1 n joustinneuleesta: työn oikealla puolella oikeat silmukat on neulottu takareunasta eli kiertäen. Syntyy napakkaa joustinta.
Katso miten saat SILEÄT VÄRIRAIDAT JOUSTINNEULOKSEEN
Tallenna