Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neuleohjeita, -ideoita » Puserot, takit yms » Kaarrokepaidan kaarroke - mitoitus ja suunnitelu

Kaarrokepaidan kaarroke - mitoitus ja suunnitelu

<<< PALAA KAARROKENEULEET-SIVUSTON ETUSIVULLE


Kun kaarrokepaita neulotaan alhaalta ylös, kaarroke neulotaan viimeiseksi. Se aloitetaan suoraan hihoista ja vartalo-osasta saatavilla silmukoilla. Kaarroke on siis paidan yläosa kainalon korkeudelta pääntielle ja se neulotaan suljettuna eli pyöröneuleena.


KAARROKKEEN MUOTO

KAARROKE ON PAIDAN ISTUVUUDEN KANNALTA TÄRKEIN OSA
Kaarrokkeen tulee olla riittävän väljä ja oikean muotoinen, niin ettei paita kiristä kainaloista, hihojen yläosista tai hartioista. Alhaalta ylös neulottaessa kaarrokkeen muoto syntyy kavennuksilla ja lisäyksillä jos paita aloitetaan pääntieltä. Kavennusten / lisäysten oikeanlaisella sijoittelulla voidaan kaarrokkeesta neuloa istuva juuri kyseisen paidan käyttäjän hartiamuodoille – leveämmille/kapeammille, korkeammille/matalammille suoremmille/loivemmille ja lihaksikkaammille/laihemmille.

Yksi ehkä useimmin tapahtuma virhe kaarrokkeen neulomisessa on se, että alaosaan (kainaloista ylöspäin) ei tehdä reilun korkuista suoraa osaa. Silloin kaarroke kapenee liian nopeasti ja seurauksena on liian pieni ympärysmitta käsivarsien yläosan ja hartioiden kohdalla. Tällöin vaate saattaa myös pussittaa vartalo-osan ja kaarrokkeen alaosan kohdalta.


KAARROKKEEN ALAOSA JA YLÄOSA

Tässä ohjeessa kaarrokketta tarkastellaan alaosana ja yläosana, sillä alaosa on muodoltaan (lähes) pystysuora, kun sen sijaan yläosaa voi kuvata sivuprofiililtaa melko lailla viistotuksi.

Hihat ja vartalo-osa on yhdistetty ja kaarrokkeen alaosaan on neulottu suora osuus (kaikilla kerroksilla yhtä monta silmukkaa) ennen ensimmäistä kavennuskerrosta. Näin paitaan saadaan tilaan käsivarsien yläosille ja hartioille.
Kainaloiden silmukat on valkoisella apulangoilla odottamassa eli kainaloissa on vielä aukot. Neulemerkit ovat osoittamassa takakeskikohtaa ja kuviossa kerroksen vaihtumiskohtaa.

Kaarrokkeen alareunan silmukkamäärä määräytyy vartalo-osan ja hihojen yhteenlaskettujen silmukkamäärien mukaan. Lopullisen silmukkamäärän tulee lisäksi olla kirjoneuloksen silmukkamäärän tasajaollisuuden mukainen, niin että kuvio jatkuu ehjänä kerrokselta toiselle.
Piirrokseen (alla) on merkitty punaisella kaarrokkeesta pois jäävät kainalonkohtien silmukat, jotka siirretään langalle (tai hahakaneulalle tms.) odottamaan.

Kaarrokkeeseen tulevat silmukkaosuudet on piirretty ylläolevaan kuvaan sinisellä viivalla. Kaikki noiden alueiden silmukat siirretään pyöröpuikolle ja sitten aloitetaan kaarrokkeen neulominen.

Huom. Hihojen ja vartalon yhtymäkohdissa työ saattaa aluksi kiristää epämukavasti, kun kaikki silmukat ovat yhdellä pyöröpuikolla. Jos käytettävissäsi on useampi oikean paksuinen pyöröpuikko tai vaikka sukkapuikkoja, voit jakaa työn niille asiaa helpottamaan. Kiristäminen kylläkin helpottuu heti kun olet neulonut kaarroketta muutaman kerroksen.

Kaarrokkeen alaosassa, joka on käsivarsien yläosan ja hartioiden kohta, neulotaan aluksi suoraa, ilman kavennuksia. Vasta, kun noin 1/4 kaarrokkeen koko korkeudesta on neulottu, tehdään ensimmäinen kavennuskerros.


Kaarrokkeen yläosaan kavennuskerroksia tulee yleensä tiheämmin kuin alaosaan.


KAARROKKEEN KOON MÄÄRITTELEMINEN

Nämä kaarrokkeen mitat tarvitaan:

  • alareunan ympärysmitta (cm ja s) (= paidan kainalon kohdalta) ja
  • kaarrokkeen yläreunan eli paidan pääntien ympärysmitta (cm ja s)
  • kaarrokkeen korkeus (cm ja krs), joka on yhtä kuin kainalon kohdan ja pääntien etäisyys toisistaan

Kun paita neulotaan alhaalta ylös, sinulla on jo valmiina vartalo-osa ja hihat, joiden silmukoilla jatkat suoraan kaarrokkeen neulomista.


MATEMATIIKKAA PIENELLÄ 'NEULEJOUSTOVARALLA'!
Jokainen neuleita itse suunnitellut tietää, että neulelaskelmissa joutuu joustamaan. Näin mm. siksi, ettei voi neuloa puolikas- tai neljäsosasilmukoita ja siksi, että kuvioiden tai vaikkapa joustinneuleen jaollisuus on otettava huomioon.
Pyri kuitenkin niin tarkkoihin laskelmiin kuin mahdollista ja saat parhaan mahdollisen toteutuksen. Tee laskelmat yhden desimaalin tarkuudella ja kun pyöristät lukuja, tee se aina vasta ihan lopuksi.


KAARROKKEEN KORKEUS

Vaikka neuloisit paidan valmiin työohjeen mukaan, kannattaa ehdottomasti varmistaa etukäteen onko kaarrokkeesta tulossa sopivan korkuinen, sillä se on ratkaisevaa paidan istuvuuden kannalta.

  • Mitä teen, jos kaarrokkeesta on tulossa liian matala?
    Kaarrokkeen korkeutta voi lisätä neulomalla kaarrokkeen alkuun lisäkerroksia pohjavärillä ja aloittamalla kuviomalli vasta sitten.
  • Mitä teen, jos kaarrokkeesta on tulossa liian korkea?
    Kaarrokkeen korkeutta voi vastaavasti vähentää jättämällä siitä pois tarvittavan kerrosmäärän. Onnistunut kerrosten poistaminen kirjoneulososuudesta vaatii tarkkaa suunnittelua. Se on vaativampi toimenpide kuin kaarrokkeen korkeuden lisääminen. Joka tapauksessa, ole varovainen, ettet madalla kaarroketta liikaa! Ylimääräinen korkeus on paljon pienempi haitta kuin liika mataluus.

PÄÄNTIEN YMPÄRYSMITTA

Suunnittele ensin mittanauhalla sovittamalla pääntien ympärys ja se mille kohdalle sen tulisi asettua olalla kaulanjuuressa. Laske venytetystä neuleesta saatua pääntien ympärysmittaa vastaava silmukkamäärä. Varmista että pää mahtuu läpi pääntiestä!
Määrittele sitten kaarrokkeen tarvittava korkeus mittaamalla matka hihan yläreunasta pääntielle (hihan yläreunasta olkapään kautta pääntielle). Muista varmistaa, ettei kainalonkohta ole asettumassa liian ylös kainaloon! Muunna saamasi senttimetrimäärä kerroksiksi.


KAARROKKEEN KAVENNUKSET, MUOTO JA ULKONÄKÖ

Kaarroke on ilman muuta kaarrokepaidan mielenkiintoisin juttu niin suunnittelun kuin neulomisenkin kannalta.

  • Kaarrokkeen muoto syntyy kavennuksilla tai jos aloitat pääntieltä alas, muoto syntyy lisäyksillä.
  • Muodon lisäksi kaarrokkeen ulkonäköratkaisuja on lukemattomia. Katso kuvia:

Kuvat: Þingborg-Ullarvinnsla-luvalla ja muutama ilmaismallien kuva verkosta.


ESIMERKKI:
KAARROKKEEN KAVENTAMINEN JA KIRJONEULOSKUVIOINNIN SOVITTAMINEN

Tässä on kyseessä vain yksi esimerkki siitä miten kaarrokkeen suunnitelma voi edetä. Jokainen ratkaisu vaatii oman pohdintansa, mitään täysin yleispätevää laskentamallia tms. ei ole olemassa.

Kaarroke 8-vuotiaan pojan paitaan

Neuletiheys 1,5 s = 1,0 cm ja 2,2 krs = 1,0 cm

Kaarrokkeen korkeus 22 cm,
joka on kerroksina 22 cm x 2,2 krs/cm = 48,4 krs
eli pyöristettynä kokonaisiksi kerroksiksi 48 krs
Kaarrokkeen alareunan silmukkamäärä:
vartalo-osa (koko ympärys) + hiha + hiha =
120 s + 62 s + 62 s = 244 s
josta vähennetään kainaloihin jätettävät silmukat:
244 s - (4 x 8) s = 244 s - 32 s = 212 s
Kaarrokkeen alareunan silmukkamäärän ja kirjoneuloskuvion mallikerran jaollisuuden sovittaminen:
Koska kaarrokkeeseen tuleva kuvio (kaavio alla) on jaollinen 6:lla silmukalla, pitää kaarrokkeen alareunan silmukkaluvunkin olla 6:lla jaollinen, jotta kuvio jatkuu ehjänä kerrokselta toiselle.
Muutetaan kokonaissilmukkamäärää (212 s) niin, että jaollisuusehto toteutuu ja päätetään, että kaarrokkeen alareunan todellinen silmukkamäärä tulee olemaan 35 x 6 s eli 210 s.
Ylijäävät silmukat, 212 - 210 = 2 s, lisätään kainaloihin jätettäviin silmukoihin eli kainaloista jää todellisuudessa odottamaan 2 x 8 (hihat) ja 2 x 9 silmukkaa (vartalo).
Pääntien silmukkamäärä kavennusten jälkeen on 70 s
Pääntien ympärysmitan voi määritellä jo neulotusta vartalo-osan neuleesta sitä venyttämällä, ja varmistamalla, että pää tulee mahtumaan läpi pääntien.
Kaarrokkeesta kavennettavien silmukoiden kokonaismäärä 210 s - 70 s = 140 s

Kirjoneuloskuvioinnin, silmukkamäärien, kavennusten ja kerrosmäärien yhteensovittaminen

Tässä esimerkissä, jossa kaarrokkeen korkeus on 48 kerrosta, kirjoneuloskuvio suunnitellaan niin, että siihen tulee 4 kavennuskerrosta, joilla kavennetaan 4 x [35 x (-1)] s = 4 x (- 35) s = - 140 s.
Lopuksi jokaiseen mallikertaan jää vain 2 s eli yhteensä 35 x 2 s = 70 s, joilla neulotaan pääntien reunus.

Kaktus-paidan kaarrokkeen kirjoneulekaavio kavennuskohtineen.
Kaarrokekuvaan on merkitty näkyville kavennuskohtia.

Tavallisesti kaarrokkeeseen tarvitaan vain 3 tai 4 kavennuskerrosta, joille kaikki kavennukset asettuvat. Kaarrokkeen alareunan alkuun ei tule kavennuksia, sillä ihmisvartalon ympärysmitta ei ala vielä kainaloiden korkeudella pienentyä.
Vasta olkapäätä lähestyttäessä tehdään ensimmäinen kavennuskerros eli kaarrokkeen alku neulotaan suoraan ilman kavennuksia. Seuraavat kavennuskerrokset asettuvat sitten niin, että aina seuraa on lähempänä kuin edellä oleva. Viimeinen kavennuskerros tulee ihan pääntien juureen.

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.