Näyttää hankalalta mutta onkin niin yksinkertaista!
Kyse on siitä, että virkataan sellainen pohjataso, jossa on aukkoja joiden kautta voidaan virkata pohjatasoon kiinni toinen taso, pintataso. Toteutusratkaisuja kaksitasoiseen (tai monitasoiseen!) virkkaukseen on niin paljon kuin jaksaa keksiä ja tässä esitellään vain yksi.
ESIMERKKIOHJE
POHJATASO
- Alla olevissa kuvissa pohjataso on virkattu vihreällä langalla (väri A) ja kaikki kerrokset voivat olla samanlaisia (1. VERSIO) tai kuten esimerkkikuvissa (2. VERSIO).
Virkkaa työsi aloitusreunaksi riittävän pitkä ketjusilmukkaketju - ketjun liikapituuden voi purkaa myöhemmin. Varo kiristämistä!
1. KERROS
- aloita kerros 2 kjs, 2 p (= ensimmäinen 3 pylvään ryhmä) , virkkaa sitten *3 p , 1 kjs*, toista *-*. Lopeta krs 3 pylvääseen. Käännä työ.
2. KERROS
- aloita kerros 3 kjs (= reunapylväs ja 1 kjs), jatka sitten *3 p edellisen kerroksen ketjusilmukkaan, 1 kjs *. Toista *-*. Päätä kerros yhdellä p:llä edellisen krs:n reunapylvääseen.
Toista 2. kerrosta kunnes työsi on haluamasi korkuinen. - Olet siis työn yläreunassa.
PINTATASO
- Alla olevissa kuvissa pintataso on virkattu harmaalla langalla (väri B) ja virkkaus on samalaista kuin pohjassakin: 3 p 1 kjs.
Virkkaa aluksi, pohjatason jatkoksi kerros värillä B. Käännä työ.
Taita virkkaamasi värin B kerros työn taakse, jolloin työn yläreunasta tulee kaksinkertainen. Jatkat nyt työskentelyä pohjatason puolelta!
Virkkaa samoin kuin pohjatasossakin, mutta kiinnitä 3 p:n ryhmä aina työn takana olevan edellisen kerroksen ketjusilmukkaan pohjatason aukkokohdan kautta.
Virkkaa joka toinen pintatason kerros pohjatason oikealta ja joka toinen sen nurjalta puolelta eli aina kerroksen lopussa siirryt työn toiselle puolelle.
- aloita kerros 2 kjs, 2 p (= ensimmäinen 3 pylvään ryhmä), virkkaa sitten *3 p , 1 kjs*, toista *-*. Lopeta krs 3 pylvääseen. Käännä työ.
Jatka kunnes pintatasoa on koko pohjatason matkalta.
Huomaat, että kahdella värillä virkattaessa tasot ovat toistensa negatiivit.
Näkyykö jossakin toisen puolen virkkuukoukku?
Interlockneuloksen poikkileikkauskuva, joka kuvaa hyvin myös interlockvirkkausta.
Tiedossani ei ole mitään yleisesti tunnettua nimitystä tälle virkkaustekniikalle. Englanninkielisissä verkkojulkaisuissa sitä kutsutaan Interlock crochet ja myös Double layer crochet -nimillä.
Interlock tarkoittaa suomennettuna lukittua ja tässä virkkauksesta tasot ovat toisiinsa lukittuina.
Nimesin tämän virkkaustekniikan siis interlockvirkkaukseksi, sillä se tosiaankin muistuttaa periaatteeltaa interlockneulosta, joka "on kaksinkertainen joustinneulos, jonka molemmat puolet ovat samannäköiset. Tämä neulos on saatu aikaan yhdistämällä kahden 1 × 1 -joustinneuloksen silmukat (piirros 8) niin, että näiden kahden joustineuloksen silmukat vuorottelevat lomittain neuloksen kummallakin puolella." (Lähde: FI C 137/236 Euroopan unionin virallinen lehti 6.5.2011)