Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Virkkaus » Virkkauslajit » Muu virkkauslaji » Kaksitasoinen interlockvirkkaus

Kaksitasoinen interlockvirkkaus

Tämän virkkaustekniikan esittelyn taustalla on myyjäisistä Teneriffalla hankittu, yllä kuvissa näkyvä patalappu. Ostopäätöksen syynä oli nimenomaan halu tutkia miten tuollaista virkataan!

Näyttää hankalalta mutta onkin niin yksinkertaista!
Kyse on siitä, että virkataan sellainen pohjataso, jossa on aukkoja joiden kautta voidaan virkata pohjatasoon kiinni toinen taso, pintataso. Toteutusratkaisuja kaksitasoiseen (tai monitasoiseen!) virkkaukseen on niin paljon kuin jaksaa keksiä ja tässä esitellään vain yksi.


ESIMERKKIOHJE

POHJATASO

- Alla olevissa kuvissa pohjataso on virkattu vihreällä langalla (väri A) ja kaikki kerrokset voivat olla samanlaisia (1. VERSIO) tai kuten esimerkkikuvissa (2. VERSIO).



Virkkaa työsi aloitusreunaksi riittävän pitkä ketjusilmukkaketju - ketjun liikapituuden voi purkaa myöhemmin. Varo kiristämistä!

1. KERROS
- aloita kerros 2 kjs, 2 p (= ensimmäinen 3 pylvään ryhmä) , virkkaa sitten *3 p , 1 kjs*, toista *-*. Lopeta krs 3 pylvääseen. Käännä työ.

2. KERROS
- aloita kerros 3 kjs (= reunapylväs ja 1 kjs), jatka sitten *3 p edellisen kerroksen ketjusilmukkaan, 1 kjs *. Toista *-*. Päätä kerros yhdellä p:llä edellisen krs:n reunapylvääseen.

Toista 2. kerrosta kunnes työsi on haluamasi korkuinen. - Olet siis työn yläreunassa.



PINTATASO

- Alla olevissa kuvissa pintataso on virkattu harmaalla langalla (väri B) ja virkkaus on samalaista kuin pohjassakin: 3 p 1 kjs.

Virkkaa aluksi, pohjatason jatkoksi kerros värillä B. Käännä työ.

Taita virkkaamasi värin B kerros työn taakse, jolloin työn yläreunasta tulee kaksinkertainen. Jatkat nyt työskentelyä pohjatason puolelta!

Virkkaa samoin kuin pohjatasossakin, mutta kiinnitä 3 p:n ryhmä aina työn takana olevan edellisen kerroksen ketjusilmukkaan pohjatason aukkokohdan kautta.

Virkkaa joka toinen pintatason kerros pohjatason oikealta ja joka toinen sen nurjalta puolelta eli aina kerroksen lopussa siirryt työn toiselle puolelle.
- aloita kerros 2 kjs, 2 p (= ensimmäinen 3 pylvään ryhmä), virkkaa sitten *3 p , 1 kjs*, toista *-*. Lopeta krs 3 pylvääseen. Käännä työ.

Jatka kunnes pintatasoa on koko pohjatason matkalta.

Huomaat, että kahdella värillä virkattaessa tasot ovat toistensa negatiivit.
Pohjatasoon virkataan kiinni toinen samanlainen taso, pintataso. Tasot kiinnittyvät toisiinsa kun pintatasoa virkataan pohjatasonn aukkokohtien kautta.
Pintaa virkattaessa edellinen kerros on aina työn takana (piilossa), mutta aukkokohdista siihen pääsee käsiksi! - Klikkaa kuva suuremmaksi.
Lähikuvassa näkyy, että pylväs on virkattu vihreän pohjatason aukon kautta edellisen kerroksen ketjusilmukkaan. Virkattavana oleva kerros on tässä ylösalaisin, mutta se ei työskentelyä haittaa. Pintakerroksen voi tietenkin aloittaa myös niin että kerrokset etenevät alhaalta ylös!
Työn taustapuoli eli se puoli jota ei parhaillaan virkata.
Näkyykö jossakin toisen puolen virkkuukoukku?
Suurennos edellisestä kuvasta. Tarkkaan katsomalla erotat jo virkatun eli edellisen 3 p:n ryhmän kiinnityksen, näet virkkuukoukun pilkistävän tekeillä olevan ryhmän kohdalla ja näet myös seuraavan kiinnityskohdan eli edellisen kerroksen kjs:n seuraavan aukon kohdalla.
Työn reuna. Pintataso "kiertää" reunassa pohjatason ympäri aina kerrokselta toiselle siirryttäessä.
Valmis työ: Patalappu
Interlock-virkkauksesta tulee kaksikertaisen rakenteen ansiosta tiivistä ja paksua. Käy vaikka pannunaluseksi. Tukeva rakenne myös esimerkiksi laukkuihin ja hyvä mattokin tästä syntyisi, vaikka ontelokuteesta.

Interlockvirkkauskokeilu villalangalla. Joustavalla villalla virkkaaminen aukkojen kautta on helpompaa kuin jäykemmällä puuvillalla. Kuva Anna Alaranta


Interlockneuloksen poikkileikkauskuva, joka kuvaa hyvin myös interlockvirkkausta.

Tiedossani ei ole mitään yleisesti tunnettua nimitystä tälle virkkaustekniikalle. Englanninkielisissä verkkojulkaisuissa sitä kutsutaan Interlock crochet ja myös Double layer crochet -nimillä.
Interlock tarkoittaa suomennettuna lukittua ja tässä virkkauksesta tasot ovat toisiinsa lukittuina.

Nimesin tämän virkkaustekniikan siis interlockvirkkaukseksi, sillä se tosiaankin muistuttaa periaatteeltaa interlockneulosta, joka "on kaksinkertainen joustinneulos, jonka molemmat puolet ovat samannäköiset. Tämä neulos on saatu aikaan yhdistämällä kahden 1 × 1 -joustinneuloksen silmukat (piirros 8) niin, että näiden kahden joustineuloksen silmukat vuorottelevat lomittain neuloksen kummallakin puolella."  (Lähde: FI C 137/236 Euroopan unionin virallinen lehti 6.5.2011)

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.