Poncholla tarkoitetaan viittaa, jossa on aukko päätä vartenPoncho koostuu joko yhdestä kappaleesta, jossa on pääntie, tai se valmistetaan kahdesta kappaleesta ommellen osat yhteen, jolloin pääntie jää keskelle saumaa. Ponchoja on tavattu monen esihistoriallisen kulttuurin piiristä. Aikakausille ja kulttuureille tyypilliset kuvioinnit, värit, materiaalit ja viimeistelytekniikat ovat vaihdelleet, mutta muuten vaatekappaleen perusidea on säilynyt muuttumattomana vuosituhansia.

Käsite 'poncho' on peräisin Mapuche-kansalta, Etelä-Chilestä. Espanjalaiset valloittajat omaksuivat vaatekappaleen ja käsitteen itselleen. Espanjalaisilta käsite siirtyi englannin kieleen. Muita ponchoa vastaavia käsitteitä ovat mm.
- chamanto, Keski-Chile
- jorongo, Meksiko
- paenula, muinainen rooma
- pelleriini (engl. pelerine)

Omakohtainen kokemukseni ponchoista on 1970-luvulta, jolloin ne olivat muotia Suomessa. Minä sain vihreän ponchoni tädiltä, joka oli tehnyt sen neulekoneella (ks. kuva). Ponchoja myös virkattiin.

Ponchot tulivat uudestaan muotiin 2000-luvulla. Verkkovirkattu poncho oli käsityöntekijäiden suosikkituote vuonna 2005. Ohjeita verkkovirkattuun ponchoon julkaistiin lehdissä, Teddy-langan vyötteessä ja neuleblogeissa.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!