Kuva kirjasta Almey - Luutonen - Mitronen: Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita, 1993 tammi

Paidan historia »

PAIDAN VALMISTUSOHJE

Materiaalit:

  • Pesemätöntä suomenlampaan villaa (aikuisen miehen paitaan tarvitaan noin kilo lankaa)
  • pyöröpuikko
  • neulepuikot
  • virkkuukoukku
  • 2 hakaneulaa
  • 'housunnappeja' (aikuisen miehen paitaan tarvitaan 6 housunnappia)

Neulo mallitilkku, jonka koko on (10 x 10) cm, 4 oikein, 1 nurin joustinneuletta. Arvioi tai mittaa paidan koko joko valmiista paidasta tai henkilöstä, jolle paita tulee. Jos otat mitan henkilöstä, lisää mittaan pieni väljyysvara. Laske neuletiheys ja sen avulla työhön tarvittava silmukkamäärä.

Työ aloitetaan paidan helmasta

Neulo pyöröpuikoilla ensin 2 nurin, 2 oikein joustinneuletta n.15 cm, jonka jälkeen vaihda 4 oikein, 1 nurin joustinneuleeksi. Jatka neulomista kainaloihin saakka. Arvioi tai mittaa kainaloiden korkeus.

Kainaloista jätetään silmukoita hakaneulalle odottamaan kädentietä varten. Aikuisen miehen paidassa jätetään hakaneulalle kahden kuvioraidan silmukat. Arvioi sopiva kainalon leveys ja toimi sen mukaan. Jatka etu- ja takakappaleen neulomista erikseen.

Västäräkki.

Etukappaleen keskelle neulotaan västäräkki, joka on 2 oikein, 2 nurin korinpohjaneuletta. Västäräkin koko riippuu paidan koosta. Tutki valmiita paitoja ja suunnittele omaan paitaasi sopiva västäräkin koko.

Takakappaleen levennyskiila.

Takakappaleen keskelle hartioiden kohdalle tehdään levennyskiila. Arvioi levennyskiilan paikka. Levennyskiila on kuin v-kirjain. Siinä lisätään yksi silmukka molemmille puolille kiilaa kolmen kerroksen välein niin kauan, että työhän muodostuu kaksi uutta kuvioraitaa.

Suunnittele ruutupaperille etukappaleen pääntien kaventaminen.
Etukappaleen pääntie tulee hieman alemmas kuin takakappaleen pääntie ja se on myös hieman kaarevampi. Tutki valmiita paitoja ja suunnittele kädentien korkeus. Aloita pääntien kaventaminen, kun kädentien korkeus on arviosi mukaan lähes valmis. Päätä olkasilmukat samalla kertaa.
Virkkaa olkakohtiin kiinteitä ketjusilmukoita. Yhdistä olat virkkaamalla. Jätä vasempaan olkaan halkio napitusta varten.

Hihojen silmukat poimitaan kädentieltä. Poimi sopiva määrä silmukoita. Neulo hihaa pyöröneuleena (lyhyt pyöröpuikko tai sukkapuikot) muutama kerros ja aloita kainalokavennukset.

Kun hihan leveys on sopiva, lopeta kavennukset ja jatka neulomista kyynärpään kohdalle. Aloita sitten kyynärpääkavennukset ja jatka niitä hiharesoriin asti. Hiharesori aloitetaan muutaman senttiä ennen ranteen kohtaa. Arvioi sopiva hiharesorin pituus. Resori tulee hihan päälle käännettäväksi. Virkkaa hihansuuhun muutama kerros kiinteitä ketjusilmukoita vahvistukseksi.

Poimi pääntieltä sopivaa määrä silmukoita kaulusta varten. Neulo kaulus eli 2 oikein, 2 nurinjoustinneuletta n.14 cm. Virkkaa kauluksen ulkoreunaan kiinteitä ketjusilmukoita, taita kaulus kaksinkerroin ja ompele taitetut sivut yhteen halkion reunoilta.

Tee vasempaan olkaan napitusvara. Aikuisen miehen paitaan tulee kuusi nappia ja nappilenkkiä. Mieti, kuinka monta nappia/nappilenkkiä olisi hyvä olla sinun paidassasi. Virkkaa nappilenkit etukappaleen puolelle ja kiinnitä napit vastakkaiselle puolelle.

Paidan historia »

Tekijä: Elina Hyvärinen
Savonlinnan opettajankoulutuslaitos 20.1.2006

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!