"Moni ei tiedäkään, miten tunteellinen ja terapeuttinen asia käsityöt ovat. Tutkimusten mukaan pelkkä ajatus käsitöiden tekemisestä voimauttaa", käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen on sanonut.
1. Aistit herkistyvät
Olemme kehollisia olentoja, ja saamme mielihyvää materiaalien tunnusta, väreistä ja ihan siitäkin, että hallitsemme kehoamme. Keskeneräisenkin työn hypistely tuntuu hyvältä – ja syystä.
2. Tunteet tasaantuvat
Kun keskittyy vaikkapa neuleeseen, ikävät asiat on helpompi unohtaa. Käsityön tekeminen auttaa toipumaan vaikeasta tilanteesta. Pulmat ovat hallittavia ja tunteet tasaantuvat.
Kasva henkisesti
Käsillä tehdessä pitää sopeutua siihen, että valmista tulee ja työ etenee joskus hitaasti ja vaikeuksien kautta. Siinä oppii kärsivällisyyttä.
Kun tekee vauvannuttua tai kotoa muuttavalle lapselle villapeittoa, voi samalla keskittyä ajattelemaan elämänmuutosta ja valmistautua siihen.
4. Keskittyminen paranee, kun kädet työskentelevät
Kun käsillä on tuttua tekemistä, keskittyminen paranee.
"Sormilla näpräily parantaa oppimista tuomalla kuuntelemiseen rentoutta", on aivotutkija, professori Minna Huotilainen kertonut.
Käsityötä tehdessä kaikki aivojen osa-alueet aktivoituvat. Kädellä, ja etenkin peukalolla, on suuri edustus aivoissa.
5. Nosta vaikeusastetta - nautit siitä
Käsitöiden tekeminen on kognitiivinen eli tiedollisten toimintojen prosessi ja se vaatii jatkuvaa ideointia, suunnittelua, valmistamista ja kaikkiin vaiheisiin sisältyy ongelmanratkaisua. Uuden tekniikan tai työtavan opetteluun ja siihen keskittymiseen voi liittyä hyvänlaatuista stressiä. Kun työ tökkii, ajatus saatavilla olevan ohjeen, ystävän tai opettajan tuesta helpottaa ja antaa uskoa onnistumiselle.
6. Käsin tekeminen ja lahjaksi antaminen - se on myös rakkautta
Kun esimerkiksi ompelee tai neuloo lapsilleen, lastenlapsilleen tai läheisilleen, heitä ajattelee samalla mielihyvällä ja rakkaudella. Myös lahjan saajaa lämmittää se, että lahjan antaja on käyttänyt aikaansa ja taitojaan juuri häntä varten - häntä ajatellen.
7. Tutustu käsityöperinteeseen
Kädentaidot kuuluvat suomalaiseen perinteeseen. Varmasti tuntuu hienolta, jos on oman sukunsa taitavin tekijä. Etenkin vähemmistöissä, kuten saamelaisilla, käsitöihin liittyy arvokasta kulttuuriylpeyttä.
8. Meditaatio ja käsillä tekeminen
Kuormittavassa arjessa korostuu palautumiskyky. Pelkkä jouten olo ei palauta yhtä hyvin kuin aktiivinen tekeminen. Ajatustyötä tekevänkin mieli vapautuu käsityötä tehdessä, kun käden toistavat opittua asiaa.
9. Jakamisen riemu
Käsityötapahtumissa, verkon ryhmissä ja neulekahviloissa esitellään tyytyväisinä omia töitä. Pölläsen mukaan harrastuksen jakamisessa on kyse ”samauttavasta keskustelusta”. Toinen samanhenkinen ymmärtää jo puolesta sanasta.
10. Itseilmaisu
Käsityöhön liittyy vahvasti tarpeeseen elää omannäköistä elämää. Itse tehty tai tuunattu ekologinen vaate on vastakohta massatuotteille ja se voi vahvistaa kokemusta omasta pystyvyydestä ja ainutlaatuisuudesta.
11. Moka onkin lahja
Onko silloin haastanut itseään tarpeeksi, jos ei koskaan epäonnistu? Onko se oman osaamisen aliarvioimista? Vaiko laiskuutta haastaa itseään? Omia virheitään voi oppia sietämään esimerkiksi neuletyön avulla, sillä työn ja virhekohdan voi aina purkaa ja neuloa taas uudelleen.
12. Se on valmis!
Vaikka käsityön tekeminen jo sinänsä tuo mielihyvää, mutta valmiiksi saaminen ja onnistuminen on ihan euforiaa. Ja valmiin käsityötuotteen käyttöönotto kruunaa koko työprosessin.
Tekstin pohjana nettiartikkeli, jonka kirjoittaja on Elisa Helavuori meillakotona.fi 2015