vauva_attepeilaatarkka2

Nämä asiat on tärkeää huomioida vauvanvaatteiden valinnassa ja valmistuksessa!

Vauvan, eli 0-2-vuotiaan lapsen, fyysinen ja motorinen kehitys on erittäin nopeaa ja iho herkkä. Vauvaa joudutaan pukemaan ja riisumaan usein esimerkiksi vaipanvaihtojen yhteydessä.

Valitse vaate aina käyttötarkoituksen mukaan!

Animation_hymy


MATERIAALIT

Materiaalivalinnoissa muista helppohoitoisuus, mukavuus ja kestävyys!

Vauvanvaatteisiin on hyvä valita pehmeitä ja hengittäviä materiaaleja. Olisi hyvä, jos vaatteet kestäisivät 60 ºC vesipesun. Joustavat materiaalit antavat vauvalle liikkumismukavuutta, helpottavat vaatteen puettavuutta ja riisuttavuutta sekä siliävät helposti. Voimakkaat värit saattavat värjätä pesussa ja sisältää myös ihoa ärsyttäviä aineita. Muidenkin ihon kanssa kosketuksiin joutuvien  materiaalien esim. kiinnittimien pitäisi olla ihoa ärsyttämättömiä.

vvmate2


MALLI

Huomioi puettavuus ja riisuttavuus, liikkumismukavuus ja suojaavuus!

Vaatteen mallissa täytyy olla sopivasti väljyyttä. Kokopuvut kuten bodyt ja potkupuvut ovat hyviä vaippaikäisellä. Ne eivät kiristä vyötäröltä, vauvan vatsa ja selkä pysyvät vaatteen suojassa ja pukemista on vähemmän. Pukemisteiden kuten pääntien täytyy olla riittävän suuria, joustavia tai säädettäviä. Saumojen ja kiinnittimien määrässä ja sijainnissa täytyy muistaa vauvan mukavuus.

Body1

Tällaisessa bodymallissa on vähän saumoja (ei sivusaumoja)!


SAUMAT

Saumat eivät saa painaa ja ärsyttää vauvan ihoa!

Saumojen pitäisi olla mahdollisimman litteitä ja ohuita. Saumojen täytyy olla myös kestäviä. Joustavuus lisää sauman kestoa venytykseen joutuvissa kohdissa. Saumauksessa käytettävien lankojen pitäisi myös olla pehmeitä ja ärsyttämättömiä. Mieti myös, voisiko saumoja sijoittaa vaatteen oikealle puolelle ainakin alusvaatteissa.

sauma2

Saumurin laakasauma on litteä ja sitä voi käyttää myös koristeena!


Esimerkkivaatteita

janopuku1     janopuku2


VAUVANVAATEKYSELYN TULOKSIA VANHEMMILTA

Millaisia kokemuksia sinulla on alle 1-vuotiaan vauvan sisävaatteista?

Yllä olevaan avoimeen kysymykseen saadun 25 vastauksen maininnat luokiteltiin toimivuuteen (sis. mm. puettavuuden ja riisuttavuuden, hoito-ominaisuudet, mukavuuden, sopivuuden yms.) ilmaisevuuteen, esteettisyyteen ja hankintaan (sis. mm. hankintatavan, saatavuuden, hinnan yms.).

vvkyse1

Vastauksissa saatujen mainintojen jakautuminen luokkiin. Lähde: Laura Hahl, 2000. Vanhempien kokemuksia alle yksivuotiaan vauvan sisävaatteiden käyttökelpoisuudesta. HY/Kotitalous- ja käsityötieteen laitos, Käsityönopettajan koulutus, pro gradu -tutkielma

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!