Tuula Tuulisen tilkkutyöt on tehty uusista, kirkkaista tekstiileistä. - Ihan ensimmäinen työni syntyi tosin aikanaan vanhoista tilkuista. Sen nimi oli Tyttöni mekot, johon ompelin tyttäreni pieniä kukkamekkoja, kertoo tilkkutyöopettajanakin toimiva Tuula Tuulinen. Tilkkutyöt veivät Tuulan mukanaan jo joskus 90-luvun alkupuolella, eikä innostus ole vähentynyt mihinkään. - Tilkuista en pääse irti, eikä ehkä tarvitsekaan, Tuula toteaa.

Hehkuvanvärisistä töistä löytyy itse värjätyistä ja painetuista kankaista luotu Ikkunapappa ja seinätekstiilejä kuten Odotus, Enkelit, Kermaleivos, Lampi tai vaikkapa aurinkovärjäystekniikka hyödyntäen toteutettu Hiirien kesäloma.

Yhdessä työssä kiiltelee uistimia ja myös sählymaila on saanut liikuttavan hauskan telineen, jonka nimi on ”Villen ensimmäinen koulupäivä”.  Villellä on työssä silmä mustana ja kasvot ruvella. - Tämä työ tehtiin kyllä ennen Villen ensimmäistä koulupäivää, ja se oli kuvitteellinen, hymyilee Tuula Tuulinen.

Yksi tilkkutyö hallitsee yleensä tekijän mieltä kerrallaan. Tuula ei istukaan ompelukoneen vieressä myynti- tai markkinointimielessä, vaan työt syntyvät itselle tai ystäville lahjaksi. - Joskus joku työ vaatii valmistuakseen neljä vuotta ja toinen voi syntyä yhdessä yössä, kun on niin innostunut. Joskus taas työ ei pääse alkuun, kun oikeanlaista kangasta tiettyyn ideaan saatan etsiä viikkotolkulla, kertoo Tuulinen.

Vaatteista tilkkutöihin ja nalleihin

Tuula Tuulinen teki aikanaan myös omat ja tyttärensä vaatteet itse, mutta nykyään tilkkutyöt ja omatekoiset nallet ovat elämässä etusijalla. Tuula on pitänyt mm. nallenteon ja kasvivärjäyksen lyhytkursseja kansalaisopistossa ja toiminut myös tilkkutyöopettajana. 


Teksti perustuu artikkeliin "Tuula Tuulisen tilkut tuulessa", Pia Mattila-Lonka, Alasatakunnan lehti syyskuu 2003 (Aiheena Tuulisen näyttely Säkylän pääkirjastossa)

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!