Aloitus
Kuviot
Tuki
Pingotus
Kirjominen
Viimeistely
Ongelmia ja linkkejä


Löydät kirjontakuvioita monesta paikasta:

Kirjontalaite
Kirjontalaitteen muistissa saattaa olla melkoinen valikoima kuvioita. Kaikissa kirjontalaitteissa ei ole muistia.

Muistikortit
Useimpiin kirjontalaitteisiin on saatavana erillisiä muistikortteja (kuviokortteja), jotka sisältävät erilaisia valikoimia ammattilaisten digitoimia kirjontakuvioita.

Digitoimisella tarkoitetaan sitä prosessia, jossa kuva muunnetaan kirjontakuvioksi. Kuvan eri osat käsitellään niin, että tietokone tai kirjontalaite ymmärtää, minkälaisella ja kuinka tiheällä tikkipinnalla kyseinen osa kirjotaan. Digitointiprosessissa kuva muuttuu kirjontakuvioksi.

Tietokoneohjelmat
Kirjontalaitteen käyttämistä voi monipuolistaa hankkimalla tietokoneohjelman, jolla kirjontalaitteelle voidaan siirtää kuvioita kirjottavaksi. Näiden ohjelmien mukana tulee valikoima kirjontakuvioita. Ohjelmia on useita eri versioita. Yksinkertaisimmilla voit siirtää valmiita kuvioita kirjontalaitteelle kirjottavaksi. Monipuolisimmilla ohjelmilla voit itse tehdä aivan omia kirjontakuvioitasi.

Internet
Internetistä löytyy valtavasti erilaisia ja eritasoisia kirjontakuvioita. Osa kuvioista on maksullisia ja osa ilmaisia. Voidaksesi käyttää internetistä saatavia kuvioita, sinulla täytyy olla jokin ohjelma, jolla voit siirtää netistä noudetut kuviot kirjontalaitteelle.

artista2


Kirjontakohde

Kirjontakoneella voit kirjoa lähes mille tahansa tekstiilimateriaalille, kun käytät  sopivaa kuviota ja tukimateriaalia.
 

 
Kirjontakuvioiden sijoittaminen: 

 Pyyhkeet 

Etsi pyyhkeen ripustin. Sijoita monogrammi vastakkaiselle puolelle ja vastakkaiseen päähän pyyhettä.

  • kasvopyyhkeessä 3-4 cm alalaidan yläpuolella tai 2,5 cm pyyhkeen valmiin kuvioreunuksen yläpuolella
  • käsipyyhkeessä 5 cm alalaidan yläpuolella tai 3 cm valmiin kuvioreunuksen yläpuolella.
  • kylpypyyhkeessä 10 cm alalaidan yläpuolella tai 5-7 cm kuvioreunuksen yläpuolella.
  • Joissakin pyyhkeissä kuvion voi sijoittaa myös pyyhkeen alalaidan ja valmiin kuvioreunuksen väliselle alueelle.

 Lakanat

Monogrammi kirjotaan lakanan oikealle puolelle noin 5 cm sisäänpäin lakanan leveästä reunapäärmeestä ja keskelle.

 Tyynyliinat

Monogrammi kirjotaan tyynyliinan oikealle puolelle, keskelle, noin 2,5 cm saumasta alaspäin. Monogrammi voidaan kirjoa myös tyynyliinan vasempaan yläkulmaan. Jos kirjot parisängyn tyynyliinoja, sijoita monogrammit vastakkaisiin kulmiin.

 Vaatteet

  • T-paidan rintapieleen kirjottaessa hyvä kirjonnan sijainti löytyy vetämällä viivat pääntien ja olkasauman kulmasta alaspäin ja kädentien puolivälistä vaakasuoraan. Näiden viivojen risteyskohta osoittaa kuvion keskikohdan
  • Takin tai jakun takakappaleeseen monogrammikuvio sijoitetaan usein keskelle, noin 9-20 cm kauluksen saumasta alaspäin.
  • Solmiossa monogrammi sijoitetaan noin 5 cm:n päähän solmion alakärjestä. Jos solmiota käytetään liivin kanssa, monogrammi kirjotaan noin 22-28 cm:n päähän alakärjestä.
  • Miehen paidassa monogrammi voidaan kirjoa joko rintataskuun tai rannekkeeseen. Monogrammi sijoitetaan rintataskun keskelle tai taskun yläreunan käänteeseen. Jos sijoitat monogrammin rannekkeeseen, sen paikka on yleensä rannekkeen napinläven puoleisessa päädyssä tai keskellä ranneketta.

 


Kangas

Kirjontakuvioita voidaan ommella melkein mille tahansa kankaalle sekä monille muille materiaaleille, esimerkiksi tekonahalle tai -mokalle ja katoaville materiaaleille. Ongelmia voi syntyä siitä, että kirjontakuvio ei sovellu kirjottavaksi valitulle kankaalle tai kirjontakuvio-kangas-tuki-kolmikon jonkun osan valinta on jollain tavoin väärä.

Haluttu kirjontakuvio vaikuttaa kankaan valintaan tai toisinpäin: kangas vaikuttaa kirjontakuvion valintaan. Tiheät kirjontakuviot eivät luonnollisestikaan sovellu kirjottavaksi ohuille materiaaleille. Joskus hyvin löyhäsidoksiset materiaalit voivat olla hankalia kirjoa, esimerkiksi itse neulekoneella neulotut tuotteet.

Kudotut, joustamattomat, melko tiheät kankaat ovat yleisesti ottaen kaikkein helpoimpia materiaaleja kirjontakuvioiden pohjaksi. Kudotuille kankaille valitaan usein revittävä tukimateriaali, koska kangas itsessään on melko joustamaton. Kudotuille kankaille voidaan melko huoletta kirjoa tiheitäkin kirjontakuvioita. Nämä kankaat ovat helpoimpia kirjoa, jos vasta aloittelet kirjontalaitteen käyttämistä.

T-paitatrikoolle, collegekankaalle ja vastaavantyyppisille neuloksille voidaan mainiosti tehdä kirjontakuvioita. Joustaville materiaaleille valitaan yleensä tueksi leikattava tukikangas ja tarvittaessa käytetään sitä vielä kaksi kerrosta ristikkäin asetettuna. Sprayliima helpottaa useiden päällekkäisten kerrosten käsittelemistä. Joustaville materiaaleille kirjottaessa on erittäin tärkeätä tukea kirjontakehyksen ala joustamattomaksi. Huomaa, että vain kirjotakuvion kokoisen alueen tukeminen ei riitä, koska silloin kangas pääsee venymään kuvion ja kehyksen väliseltä alueelta, ja tämä vaikuttaa kuvionosien kohdistumiseen. Kirjontatulos paranee entisestään, jos tukimateriaali kiinnitetään kirjottavaan kankaaseen - vaikkapa sprayliiman tai pohjustustikkien avulla.

Nukkapintaiset materiaalit vaativat erityistä huomiota. Nukkapintaisia materiaaleja ovat esimerkiksi sametit, frotee ja fleece. Nämä materiaalit voivat olla niin paksuja, että niiden asettaminen kehykseen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Kehyksestä saattaa myös jäädä jälki nukkapintaan. Kirjontakuvio voi upota paksuun nukkaan ja kirjonnan pinnasta voi tulla epätasainen ja epäsiisti. Aseta nukkapintaiset materiaalit kehykseen myöhemmin esitettävällä tavalla sprayliimaa käyttäen kiristämättä niitä kehyksen väliin. Tukena käytetään useimmiten revittävää tukimateriaalia ja kankaan päällä Solvya estämässä kirjonnan uppoamista nukkaan. Pehmeä- tai runsasnukkaisissa materiaaleissa voit käyttää vahvempana  päällitukena kaksinkertaiseksi silitettyä TuplaSolvya.

Pintarakenteeltaan epätasaiset materiaalit voivat olla hankalia kirjonnan kannalta. Kirjontakuvio ei muodostu tasaiseksi, jos kankaan pintarakenne on epätasainen. Käytä tällöin yksinkertaista tai kaksinkertaiseksi silitettyä TuplaSolvya kankaan päällä. Kirjontakuvio ommellaan tämän päälle. Solvy poistetaan kuvion ulkopuolelta repimällä tai leikkaamalla, ja kuvion alle jäänyt Solvy liukenee ensimmäisessä pesussa pois.
 

college2   farkku
College-kangas
Käytä joustamatonta tukimateriaalia kankaan alla, ja tarvittaessa kiinnittämiseen spray-liimaa.
  Farkkukangas
Myös farkkukankaalle kirjottaessa käytetään tukimateriaalia kankaan alla - ohuempikin laatu riittää. Karkeapintaisille farkkukankaille kirjottaessa kannattaa kankaan päälle panna kirjonnan ajaksi Solvy-kalvo, jotta kuvion pinta muodostuu tasaiseksi.
     
pellava3    frotee2
Pellavakangas
Jos kankaalla on voimakas pintarakenne, on tukemisessa oltava erityisen huolellinen. Alle pannaan hyvin tukeva tukimateriaali, ja päälle esim. Solvy-kalvo.
  Frotee
Froteelle ja muille nukkapintaisille materiaaleille kirjottaessa käytetään tukimateriaalia jälleen alla ja sen lisäksi Solvy-kalvoa tms. kankaan päällä.
     
 satiini3    img_2ee142c59
Satiini
Satiinipintaisten materiaalien kirjomiseen valitaan ohut neula (70) ja ohuehko tukimateriaali. Tarvittaessa pingotuksessa käytetään apuna spray-liimaa.
  Shifonki
Erittäin ohuille materiaaleille kirjottaessa käytetään tukena jotakin veteenliukenevaa tukimateriaalia. Tarvittaessa tukimateriaalia käytetään useampia kerroksia; shifonki ja tukimateriaali pingotetaan yhdessä kehykseen, ja pingotuksen tulee olla hyvin tiukka.
     
img_2ee14735a    
Neulokset
Voimakaspintaisten neulosten kirjomisessa käytetään apuna joustamattomia tukimateriaaleja ja tarvittaessa lisäksi spray-liimaa.
 
   

Kuviotyypit

SUORA- / KOLMINKERTAINEN SUORAOMMEL
Yksinkertaisin kuviotyyppi, jossa kuvio muodostuu ainoastaan suorasta ompeleesta.

__riviivakukka     suoraommel1

 
SATIINIÄÄRIVIIVA (SIKSAK)
Satiiniääriviivaa käytetään joko muodostamaan yksinään kuvion tai rajaamaan muulla tikkityypillä kirjottua kuviota.

satiinikiemurat1     siksak__ri12

 
TÄYTTÖTIKKI
Tavallisin kirjottujen kuvioiden tyyppi. Kuviopinta on täytetty tiheästi vierekkäin ommelluilla suoraommelriveillä.

keltti2     tayttotikki1

kissa

 
SATIINITÄYTTÖTIKKI
Kuviopinta on täytetty tiheällä siksakilla.

satiinilehdet1

 
ERIKOISTÄYTTÖTIKIT
(FANCY FILLS)
Täyttötikkipinnan sovellus, jossa pintaan muodostuu kuvio neulanpistojen erilaisen ryhmittelyn tuloksena.

ntyyny1     fancyt

 
KIRJAIMET
Kirjaimet voivat muodostaa kirjontakuvion yksinään tai yhdistettynä muihin kirjottuihin kuvioihin.

kruunu1

 
PITSI
Kirjottu pitsi muodostuu toisiinsa sitoutuvista suorista ja siksak-ompeleista ilman kangasta. Kirjonta tapahtuu veteen liukenevalle apumateriaalille, joka on poistettu valmiista työstä.

pitsiv1

 
LEIKEKIRJONTA
Leikekirjontakuvio muodostuu satiinisiksakista, joka rajaa kankaaseen leikattuja ja muita kuvioalueita.

leike1

 
PÄÄLLIKEOMPELU
Satiinisiksak kiinnittää pohjakankaaseen erillisen kuviokankaan.

p__llikeompelu2

 
RISTIPISTO
Kirjontalaitteella voidaan tuottaa perinteisen ristipistokirjonnan näköistä pintaa.

ristipisto2

 
PHOTO SNAP
Valokuvasta tai muusta sävykuvasta voidaan kirjontaohjelmiston avulla tuottaa suorasta tikistä ja siksakista muodostuva kirjontakuvio.

aatami2

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!