Konerevinnäinen on kirjontatekniikka, jossa harvalle kankaalle ommellaan kuvio. Kuvion sisältä puretaan kankaan lankoja pois ja jäljelle jäävät langat vahvistetaan koneompeleilla.

konerevinnainen01 konerevinnainen02

Tietoa materiaaleista:

  • Kangas: Ryhdikästä, palttinasidoksista, harvahkoa pellava-, puuvilla- tai juuttikangasta, jossa kankaan loimi ja kudelangat näkyvät selvästi
  • Ompelulanka: Konekirjontalanka tai tavallinen ompelulanka. Ompelulanka voi olla joko kankaan väristä tai väriltään siitä selkeästi poikkeavaa.
  • Taustakangas: Suunnitelmaan ja työhön sopiva kangas, johon konerevinnäinen kiinnitetään tai taustakangas, joka näkyy revinnäiskuviosta.

Konerevinnäisen ompelu:

1. Suunnittele kuvio ja jäljennä se kankaalle.

Suunnittele työ ja konerevinnäiskuvio: Mieti, millaisen kuvion pystyt toteuttamaan konerevinnäisen tekniikalla. Vältä pieniä kuvionosia ja koukeroita. Pelkistä kuviota. Piirrä kuvio lopulliseen kokoon. Mieti työn kokoamiseen tarvittavat päärmeen ja saumanvarat. Leikkaa kirjontakankaaksi harvahkosta pellavakankaasta tai juuttikankaasta ( = säkkikangas ) sopivan kokoinen pala. Jos kankaasi on kovin purkautuvaa, leikkaa kirjonnan ajaksi reilumman kokoinen kangas tai ompele kankaan reunat monipistosiksakilla ennen konerevinnäisen aloittamista. 

Jäljennä kuvio kirjontakankaalle.

Erilaisia jäljentämistapoja: 

  • Piirrä kuvion ääriviivat silkkipaperille, kiinnitä silkkipaperi nuppineuloilla kirjontakankaalle. Laita koneeseen kankaan värinen lanka, ompele lyhyellä pistolla, suoralla ompeleella kuvion ääriviivoja pitkin. Poista paperi repimällä.
  • Piirrä kuvio kankaan läpi haihtuvalla tussilla tai kangasliitukynällä. Läpinäkyvyyttä voit parantaa piirtämällä ikkunaa vasten tai piirtoheittimellä.

2. Ompele kuvion ääriviivat.

  • Ompele 1 - 2 suoraa ommelta ja monipistosiksak (tai kapea siksak) kuvion ympäri ääriviivoja pitkin.
    Ompeleen alku ja loppu vähän päällekkäin.

3. Pura työstä lankoja.

Katkaise kankaan nurjalla puolella keskeltä kuviota kuvion lankoja. Pura poistettavat langat keskeltä reunoille päin varovasti tylpällä, isolla kanavaneulalla. Pura lankoja sekä loimen että kuteen suuntaan. Voit purkaa ryhmissä tasaisesti esim. purat kaksi lankaa ja jätät kaksi lankaa. Tai voit purkaa epäsäännöllisesti. Mieti! Suunnittele!

4. Teippaa puretut langat nurjalle.

Käännä puretut langat nurjalla kuviosta ulospäin ja kiinnitä langat teipillä mahdollisimman läheltä kuvion reunassa olevaa ommelta, mutta katso ettei teippi tule reunan ompeleiden kohdalle.

5. Vahvista kuvion langat siksakilla.

Ompele työhön jäävät loimi- ja kudelangat tiheällä siksakilla nipuiksi. Työhön voi jäädä myös yksittäisiä lankoja antamaan työlle elävyyttä. Työskentele ompelemalla mahdollisimman yhtenäistä ommelta niin, että et joudu ottamaan työtä usein pois koneesta. Siirry lankaryhmästä toiseen kuvion reunaa pitkin.

6. Ompele kuvion reunaan siksak.

Ompele kuvion reunaan tiheä siksak. Ompele alku ja loppu hiukan päällekkäin tai solmi langanpäät nurjalle. Poista teipit. Leikkaa puretut langat pois.

7. Viimeistele työ.

Höyrytä työ. Kokoa työ suunnitelmasi mukaan.


7.lk:n konerevinnäisiä.pdf


Muokattu 5/2016

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!