Jämälangat – nuo lankakäsityöharrastuksen uskolliset seuralaiset! Oma lankavarasto on pakollinen paha. Se on myös hyvä materiaalipankki ja kiva olemassa silloin, kun tekee mieli alkaa tehdä jotain, nyt ja heti.

Näyttää kuin jämälankoja olisi alettu arvostaa tänä keväänä ihan uudella tavalla. Ohjeita ja vinkkejä löytyy. Itsekin aloin miettiä käyttöä Novitan Strömsö-ontelolangan jämille. Käyttötarkoitusta ei ollut, vaan lähdin tällä kertaa tekniikka edellä. Ensin tuli mieleen kirjovirkkaus. Pian se vaihtui ketjupistokirjonnaksi; taisi olla vasta lukemani, käsityöperinteestä ammentavan Pistos-kirjan vaikutusta.

Ketjupistoja on kiva ommella. Ne sopivat pelkistettyihin ja pehmeälinjaisiin muotoihin. Ketjut mukautuvat nauhamaisesti kankaan pinnalle. Vanhoissa ohjeissa lukee, etteivät ketjupistot saa jäädä liian laihoiksi. Nurjalla näkyy vain tiivis rivi tikkipistoja, joihin on helppo pujottaa langanpäät.

Näin ompelet ketjupistoja. Alkuperäinen kuva lainattu Novitalta, muokkaus LA.

Piirsin kasviaiheisen kuvion, joka ”kasvaa” sinisestä raidasta ylöspäin. Kovin yksityiskohtaista kuviota ei kannata yrittää, kun pohja ja kirjontalanka ovat näin paksut.

Jos kiinnostuit, näillä vinkeillä onnistut

  • Piirrä kuvio paperille ja siirrä se ommeltavalle pohjalle. Itse käytin ohutta kaavamuovia, jonka läpi siirsin kuviot ompelemalla ääriviivoja pitkin ohuella langalla. Leikkasin muovia pois pistojen edeltä. Se vaati taiteilua ommellessa, mutta siinä kohtaa en parempaakaan keksinyt.
  • Kuviota en uskaltaisi merkitä pohjaan väriliidulla, koska sen muotoa joutuu työn edetessä soveltamaan. Ketjupistot pitää langan paksuudesta johtuen ohjata aina silmukoiden väleihin, ja vasta kokeilemalla näki, mennäkö silmukan oikealta vai vasemmalta puolelta.
  • Ketjupistot paksulla neulalla luonnistuivat helpommin kuin ketjuvirkkaus. Neula sujahti silmukoiden väliin hyvin.
  • Tee työ ilman ompelukehystä ja säädä ketjujen tiheyttä ja kiristystä sopivasti.
  • Jos haluat kirjoa kuvion yläosassa kiemurtelevia ohuita koukeroita, tee ne ohennetulla kuteella. Näin saat muodoista tarkat. Strömsö-kuteen sisällä kulkee ohut vanunauha, jonka saat helposti vedettyä pois esimerkiksi ohuella koukulla.
Vertailun vuoksi: suunnilleen tältä kuvio olisi näyttänyt kirjovirkattuna.
Itse tykkään enemmän ketjupistoversiosta.

Osallistu kyselyyn ja voita laadukas käsityötarvikepaketti!

Pistetään pystyyn kysely vapun kunniaksi ja koronakevään piristykseksi. Mihin käyttäisit tällaista paksun langan tekniikkaa? Voit myös kertoa ideoista tai ajatuksista, joita postaus toi mieleesi.

Kirjoita kommenttisi alla olevaan vastauskenttään 15.5.2020 klo 18.00 mennessä. Kaikki kommentit osallistuvat arvontaan. Voit osallistua myös Kotikutoisesti-Facebook-sivulla. Voittaja palkitaan käsityötarvikepaketilla.

Arvonnan voittaja saa käsityötarvikepaketin, jossa on Prym-kanavaneuloja ja -silmukkamerkkejä, 150 g:n kerä Opalin Sweet Dreams -lankaa ja Triumphin Embroidery -ompelusakset. Paketin arvo on noin 28 euroa.

Suoritan arvonnan perjantaina 15.5. Ilmoitan voittajalle sähköpostitse. Mikäli en saa häneen yhteyttä viikon kuluessa arvonnasta, onnetar arpoo uuden voittajan 22.5.

Hauskaa vappua ja onnea arvontaan!??

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!