Materiaalit ja tarvikkeet
1. Mäntysuopaa
2. Kuumaa vettä
3. Villaa n. 80 g
4. Vahakangas tai muovi pöydän suojaksi
5. Kaava tukevaa muovia n. 10 x 17 cm
6. Pyyhe
7. Tarvikkeita koristelua ja kiinnitystä varten: lankaa ja nappeja sekä sakset

Materiaalien hankinnasta
Huovutukseen sopivaa karstattua villalevyä myydään kilotavarana sekä luonnonsävyisenä että upean hehkuvissa väreissä. Sitä voi kysellä kehräämöistä sekä askartelu- ja  käsityöliikkeistä.

Suunnittelu ja koristelu
Valmista ensin kaava kännykän mitoille oikeaksi. Leikkaa pehmeästä muovista n. 30 % suurempi kaava kuin kännykkä on. Valmistusohjeen kotelon kaavan mitat olivat 10 x 17 cm. Suunnittele työsi ennen valmistusta. Mieti minkä värisen kotelostasi haluat, minkä mallinen läppä on ja miten se kiinnittyy. Huomioi, että tässä esiteltävät koristelut täytyy tehdä ennen huovutusta!
- Esilevytekniikka
Leikkaa jo hieman huovutetusta villalevystä (esilevystä) haluamasi kuvio ja aseta se villojen päälle. Näin saat melko tarkan kuvion. Huovuta kuvioiden päältä hyvin varovaisesti.
- Kirjontapistoja ennen huovutusta
Voit kirjoa villaa jo ennen huovutusta. Saat elävän pinnan, muttet selkeitä kuvioita. Jos käytät lankoja, jotka eivät kutistu saat mielenkiintoista koristeita. Ainoastaan puhdas villa kutistuu samalla tavalla kuin huovutusvillat.
- Eriväriset osat
Voit tehdä esim. läpästä eri värisen. Muista asettaa värien vaihtumiskohdassa eri väriset villakuidut päällekkäin, jotta ne huopuisivat kiinni toisiinsa.
- Lankakoristeet
Voit laittaa erilaisista langoista kuvioita villan pintaan. Muista, että luonnon materiaaleista valmistetut langat kutistuvat vähän, mutta tekokuitulangat eivät.Jotta langat eivät liikkuisi huovutuksen alussa, voit käyttää apuna villojen päälle asetettua hyttysverkkoa. Lankoja voi auttaa kiinnittymään laittamalla niiden päälle ohuen villakerroksen.
- Läpän kiinnitys
Kun kotelo on valmis, voit viimeistellä sen persoonallisella kiinnitystavalla. Mieti tahdotko omaan koteloosi: lankalenkin vai näpinläven, ostonapin vai huovutetun napin, nyörit, tai nepparit.
Valmistusohjeet
Valmistimme ruskean kännykkäkotelon, jonka olemme koristelleet vihreillä esilevyillä.
1. Leikkaa kaava (rakennus)muovista.  
2. Asettele villalevyt päällekkäin niin, että kuidut menevät ristikkäin. Tunnustele, että villalevyt tuntuvat tasaisilta ja ovat painettaessa noin 0,5 cm paksuiset.
3. Leikkaa villoista saksilla etu- ja takakappaleet 3 - 4 cm saumanvaroilla, kaava sisältää kutistumisvaran. Muista lisätä toiseen kappaleeseen läppävara. Läppävarassa et tarvitse saumanvaroja.
4. Jos haluat koristella tee se tässä vaiheessa. Tietysti voit koristella myös valmista työtä esimerkiksi käsin kirjomalla.  
5. Aloita huovuttaminen läpällisestä kappaleesta. Huovuta ensin läppä ja sen jälkeen kaavan ala. Kastele huovutettava alue lämpimällä ja saippuaisella vedellä. Hiero villaa pienin liikkein. Tärkeintä on, että saumanvarat pysyvät kuivina! Kun saumanvarat pysyvät kuivina tässä vaiheessa, ne huopuvat paremmin kiinni toiseen kappaleeseen. Pyyhkeillä ja papereilla voit imeä pois ylimääräistä vettä ja estää näin saumanvarojen kastumisen.
6. Kun kappale on huovutettu, aseta kaava paikoilleen. Ohenna saumanvaroja puoleen. Taita saumanvarat kaavan päälle ja kostuta saippuavedellä. Muista, että työn tulee pysyä koko ajan lämpimänä.Vain lämpimässä työssä tapahtuu huopumista.

7. Aseta nyt toinen kappale huovutetun päälle. Tunnustele missä kaavan reunat kulkevat ja huovuta sitten päällimmäinen kappale.

8. Käännä työ nopeasti. Varo saumanvarojen kastumista.

9. Ohenna sen jälkeen saumanvaroja, nyt hieman enemmän kuin edellä. Kun saumanvarat on kavennettu huolellisesti työ on tasainen ja samanpaksuinen. Taita saumanvarat, kostuta ja huovuta ne kiinni takakappaleeseen.
10. Kun saumanvarat tuntuvat huopuneilta, ota kaavamuovi varovasti pois. Laita kätesi pussin sisään ja huovuta edelleen, erityisesti saumoja. Jatka huovutusta kunnes pinta muuttuu kangasmaiseksi.
11. Huovutuksen jälkeen alkaa vanutusvaihe, jossa kappale kutistuu. Voit esimerkiksi rullata tai rypistellä työtäsi. Vanuta työtä kunnes se on lähes kännykkäsi kokoinen.
12. Huuhtele työ lopuksi huolellisesti, ensin kuumassa ja sitten kylmässä vedessä. Huuhteluissa työ kutistuu lopulliseen kokoonsa. Toista tätä ainakin kolme kertaa.
13. Napituksella tai nyörityksellä voit viimeistellä työsi.  

Opiskelijaryhmän työ, käsityönopettajien koulutus, HY

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!