Etusivu
Mitä kudonta on?
Pöytäkangaspuut
Kudontatyön suunnittelu
Sidokset
Loimen laittaminen pöytäkangaspuihin
Kutominen
Kuvia
Vinkkejä

Tunnethan jo perussidokset? Jos eri sidosten kutominen on vielä vieras asia, kurkista vielä sidossivulle ja päätä, millä sidoksella aloitat kutomisen opettelun.

Opettele myös tältä sivulta löytyvät kudontatyön aloittamiseen ja lopettamiseen liittyvät asiat ennen varsinaisen työn aloittamista.

Voit myös katsoa lyhyen videon (kesto 1 min 20 s), jossa kudotaan pöytäkangaspuilla:


KUTOMISEN TYÖVAIHEET

Seuraa viriöiden avaamisessa aina oman kudontaohjeesi mukaista järjestystä.

1. Avaa viriö vivuista kääntämällä.

kudon1

 
2. Heitä kude viriöön.

kudon3

 
Muista
jättää kuteeseen riittävästi syötöstä, eli jätä kude kaarelle.

kudon4

 
3. Laske loimi tasoon kääntämällä vivut takaisin.

kudon5

 
4. Lyö kude kiinni luhalla.

kudon6

 
Jatka kutomista toistamalla työvaiheita 1-4.

Työn siirtäminen
Kun työsi reuna alkaa olla niin lähellä pirtaa, ettei sukkula meinaa mahtua kulkemaan viriössä, on viimeistään aika siirtää työtä kangastukille. Löysää loimea irrottamalla loimitukin hammasratas ja päästämällä vähäsen loimea vapaaksi. Kokeilemalla opit, kuinka paljon loimea kannattaa kerrallaan päästää. Kierrä sitten työtäsi kangastukille niin paljon, että loimi on taas sopivalla kireydellä. Huomaa, että työn pään pitää olla jonkin verran rintapuun edessä, jotta kutominen on mahdollista, älä siis siirrä työtä liikaa kerrallaan.


Opettele myös aloitus, kuteen jatkaminen ja lopetus

ALOITUS
työn alussa tai värin vaihtuessa:
Heitä kude viriöön, jätä kuteen päätä muutaman senttimetrin verran näkyville. Käännä kuteen pää samaan viriöön siten, että se kiertää reunimmaisen loimilangan ympäri.

aloitus

 
KUTEEN JATKAMINEN

Joskus kude loppuu sukkulalta kesken työn. Kierrä uutta kudetta sukkulalle ja jatka kutomista siten, että laitat vanhan ja uuden kuteen muutaman senttimetrin matkalta päällekkäin ja jatkat sitten kutomista tavalliseen tapaan.

kuteenjatko

 
LOPETUS

työn lopussa tai väriraidan lopussa:
Lopetus tapahtuu samalla tavalla kuin aloitus: katkaise kude niin, että pää ulottuu muutaman senttimetrin loimen ulkopuolelle. Käännä kuteen pää reunimmaisen loimilangan ympäri ja pujota samaan viriöön.

lopetus


ENNEN VARSINAISEN TYÖN ALOITTAMISTA

Kudo ns. purkukuteella, eli työsi väristä poikkeavalla kuteella muutama sentti. Tämä kude voi olla esimerkiksi jotakin muista töistä yli jäänyttä lankaa. Purkukuteella kutomisen aikana voit harjoitella kutomista ja kokeilla eri sidoksia. Purkukuteen varsinainen tarkoitus on estää työsi purkautumista sitten, kun työ irrotetaan kangaspuista. Nimensä mukaisesti purkukude puretaan pois, kun kudonnaisen päät työn lopuksi huolitellaan.


KUDONTATYÖN LOPETUS

Kun olet lopettanut varsinaisen työn kutomisen, kudo vielä muutama sentti ylimääräistä erivärisellä purkukuteella.

purkukude

Purkukuteella kutomisen jälkeen on aika irrottaa työ kangaspuista. Irrottaminen tapahtuu hiukan erilaisten vaiheiden kautta riippuen siitä, oletko kutonut työn loimen loppuun vai onko loimea vielä jäljellä ja joku kutoo siihen sinun jälkeesi.

Jos olet kutonut työsi loimen loppuun, irrota se näin:
Avaa ensin puiden takapuolelta solmut, joilla loimi on solmittu loimitukin varpaan.

avaa_solmut

 
Vedä sitten loimilankojen päät pirran eteen.

irrota

 
Tämän jälkeen voit irrottaa kangastukkia pitävän hammasrattaan, jotta tukki pääsee pyörimään, ja saat työsi vedettyä irti puista.

veda_irti

 
Jos irrotat työn puista, vaikka loimi ei ole lopussa
, toimi näin:
Kierrä työtäsi kangastukille niin pitkälle, että saat leikattua loimilangat poikki noin 10 cm:n päästä pirran etupuolelta. Leikkaa loimilangat poikki sopivasta kohdasta niin, että työsi puolelle jää riittävä hapsuvara. Solmi puihin jäävien loimilankojen päät heti pirran eteen, jotta ne eivät pääse karkaamaan. Tämän jälkeen voit vetää työsi irti puista.


LOPUKSI
Solmi hapsut tai huolittele reunat haluamallasi tavalla. Kysy ohjeita erilaisiin solmimis- ja reunan huolittelutapoihin opettajaltasi tai etsi ohjeita kudontakirjoista. Höyrytä tai silitä työ materiaaliin sopivalla lämpötilalla.

Voit tutustua erilaisiin kudonnaisen huolittelutapoihin myös kuvasivun kuvia tutkimalla.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!