Etusivu
Mitä kudonta on?
Pöytäkangaspuut
Kudontatyön suunnittelu
Sidokset
Loimen laittaminen pöytäkangaspuihin
Kutominen
Kuvia
Vinkkejä

Kudonta on yksi vanhinmmista käsityötekniikoista. Kutomalla valmistetaan kangasta. Kangas koostuu pituussuuntaan ja poikkisuuntaan kulkevista langoista, joita kutsutaan loimilangoiksi ja kudelangoiksi, tai tuttavallisemmin vain loimeksi ja kuteeksi. Useimmiten kutominen tapahtuu kangaspuilla, mutta kutoa voi myös esimerkiksi pelkän nauhapirran tai kudontakehyksen avulla. Koska tämä sivusto keskittyy pöytäkangaspuilla kutomiseen, selitän seuraavassa kudonnan periaatetta pöytäkangaspuiden avulla.

loimijakude1

KUINKA PÖYTÄKANGASPUUT TOIMIVAT?

Loimilankojen loppupäät ovat kiinni loimitukilla olevassa varvassa. Sieltä ne kulkevat ensin niisien ja sitten pirran läpi. Loimilankojen loppupäät ovat kiinni kangastukin varvassa.
Kun kangaspuiden päällä olevia vipuja käännetään, niidet nousevat ja nostavat osan loimilangoista mukanaan. Ylhäällä ja alhaalla olevien loimilankojen väliin syntyy tyhjä tila, jota kutsutaan viriöksi. Kudelanka heitetään viriöön ja lyödään kiinni luhalla. Tämän jälkeen vaihdetaan viriö vivuista kääntämällä ja heitetään kude uuteen viriöön. Näin loimi ja kude sitoutuvat toisiinsa ja syntyy kangasta. Valmis kangas kierretään kangastukille.

Kuulostiko vaikealta? Tutustu Kangaspuiden osat -sivuun, niin termit tulevat tutuiksi ja ymmärrät paremmin!

puut_sivulta

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!