Etusivu
Mitä kudonta on?
Pöytäkangaspuut
Kudontatyön suunnittelu
Sidokset
Loimen laittaminen pöytäkangaspuihin
Kutominen
Kuvia
Vinkkejä

Pöytäkangaspuilla kudottavia perussidoksia on kolme: palttina, toimikas ja pomsi.

Kankaan rakenne voidaan piirtää kaavakuvana ruutupaperille. Kun piirroksessa esitetään pöytäkangaspuilla kudottavaa sidosta, piirros koostuu kolmesta osasta: kankaankuva, niisintäohje ja kudontaohje.

yleisohjesidoksiin

Näin luet piirrosta:

Kankaankuva kertoo sinulle, miltä valmis kangas näyttää. Musta ruutu tarkoittaa, että loimilanka on päällä, ja valkoinen ruutu tarkoittaa kudelangan olevan päällä.
Niisintä kertoo, missä järjestyksessä loimilangat pujotetaan niisien läpi. Pöytäkangaspuilla yleisin tapa on käyttää nelivartista suoraa niisintää, jossa niisitään yksi lanka vuorotellen jokaiselle niisivarrelle. Suora niisintä mahdollistaa kaikkien perussidosten kutomisen.
Kudontaohje kertoo, missä järjestyksessä vipuja käännellään kudonnan aikana. Kudontaohjeen lukeminen aloitetaan alareunasta. Yllä olevassa palttinan kudontaohjeessa ensimmäinen viriö avataan kääntämällä ensimmäinen ja kolmas vipu. Seuraavaa heittoa varten käännetään toinen ja neljäs vipu. Kutomista jatketaan näitä kahta vaihetta toistamalla.

 
PERUSSIDOKSET

PALTTINA
on sidos, jossa loimi- ja kudelangat kulkevat vuorotellen toinen toisensa ylitse ja alitse, samaan tapaan kuin päreet perinteisessä punotussa korissa. Palttina on samannäköistä sekä oikealta että nurjalta puolelta.

Palttina   palttinapiirros 


TOIMIKAS
on sidos, jonka tunnistat kankaassa olevista vinoista raidoista. Jos kudot toimikasta siten, että kude ja loimi ovat eriväriset, näkyvät raidat läheltä katsottaessa selvästi. Alla olevissa kuvissa on tasavaltainen eli bataviatoimikas. Se on samannäköistä sekä oikealta että nurjalta puolelta.

toimikaspieni   toimikaspiirros


POMSI
eli satiini on sidos, jossa joko loimea tai kudetta näkyy päällepäin enemmän. Pomsisidoksinen kangas on siis ylä- ja alapuolelta erinäköistä, toinen puoli on kudevaltaista pomsia ja toinen puoli loimivaltaista pomsia. Alla olevissa kuvissa näet saman kankaanpalan molemmilta puolilta.

Vasemmalla kudevaltaista pomsia ja oikealla loimivaltaista pomsia.

kudepomsia   loimipomsia

pomsipiirros

Yläpuolella olevassa kuvassa on kudevaltaisen pomsin sidospiirros. Koska pomsi on aina toiselta puolelta loimivaltaista ja toiselta kudevaltaista, riittää sitä varten yksi sidospiirros.

Kutomisen avuksi voit tulostaa monisteen, jossa on yllä olevien kaltaiset piirrokset palttinan, toimikkaan ja pomsin rakenteesta. Moniste on pdf-muodossa.

Takaisin Suunnittelusivulle tai Kudontasivulle

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!