«Käsineitä-aloitussivulle


Suunnittele oma käsineesi kysymysten avulla!

MIHIN KÄSINEESI ON TARKOITETTU
Juhla-asusteeksi
Talviulkoiluun
Suojaamaan kuumuudelta
Suojaamaan tuulelta
Koristeeksi
Avaimenperäksi
Kalastukseen


Juhla-asusteeksi                                                                                          Klikkaa kuvia!

Juhlasormikkaat

mustapitka

Pitkävartiset sormikkaat ovat näyttävä asuste iltapuvun kanssa. Sormikkaat ommellaan ohuesta tekokuituneuloksesta. Sormikkaiden kaava Suuren Käsityölehden numerosta 6/99, varsia on pidennetty.


Talviulkoiluun

Palmikkolapaset

peruspalmikko

Nämä palmikkolapaset lämmittävät sormia mukavasti pakkasella.

Peukalokiilan ansiosta lapanen istuu hyvin. Varren joustinneuleessa (2 o, 2 n) on neulottu oikeat silmukat ristiin joka kolmannella kerroksella, jolloin on saatu aikaan pientä palmikkoa. Kämmenen selkäpuolella on kahdeksan silmukan levyinen palmikko. Kärkikavennuksena on nauhakavennus, jolloin palmikko jatkuu yhtenäisenä lapasen kärkeen asti. Omaan lapaseesi voit sommitella haluamasi levyisiä palmikoita.

Ohje peukalokiilallisiin lapasiin

Palmikkoneulos


Suojaamaan kuumuudelta

Patakintaat

patakintaat

Patakintaat estävät sormia palamasta, kun otat kuumaa ruokaa uunista.

Patakintaan päälliskankaaksi kannattaa valita puuvillakangas, tekokuitukankaat saattavat sulaa. Lämmöneristeenä voit käyttää kangastilkkuja, kuten puuvillatrikoota tai froteeta. Tekokuituvanu, jota usein käytetään eristeenä, saattaa litistyä ja sulaa kuumuudessa. Kämmenpuoleen kannatta laittaa enemmän eristettä kuin kämmenselkään. Patakintaiden suut voit reunustaa vinokaitaleella ja ommella samalla ripustuslenkit.


Suojaamaan tuulelta

Tuulipussilapaset

tuulipussi_ja_vihree

Nämä kolminkertaiset lapaset suojaavat käsiäsi pyöräillessäsi kovaltakin tuulelta.

Päällimmäisenä ja alimmaisena ovat neulotut lapaset, joiden välissä on tuulipukukankaasta ommeltu pussi. Alimmaista, kättä myötäilevää lapasta voi käyttää myös yksinään. Päällimmäinen lapanen on neulottu kaksinkertaisella langalla, hieman suuremmaksi kuin sisempi lapanen.

Tuulipussin alakämmenen puoleinen osa on leikattu päällimmäisen lapasen kokoiseksi. Peukalolle on jätetty halkio, jonka reunat on huoliteltu. Yläkämmenen puoleiseen osaan on lisätty hieman poimutusvaraa sekä pituus- että leveyssuunnassa. Poimutuksen jälkeen osat on ommeltu yhteen. Ranteen kohdalta ylimääräinen väljyys on poimutettu kuminauhan avulla. Tuulipussin voit ommella myös kahdesta samankokoisesta kappaleesta, mutta tuulipussi istuu käteen paremmin pyöräillessä, kun siinä on poimutusta.


Koristeeksi

Koristelapanen metallilangasta

metallilankainen

Mihin haluaisit sijoittaa tämän koristelapasen?

Tämä pikkuinen koristelapanen on vain seitsemän senttimetriä pitkä. Se on neulottu ohuesta metallilangasta aivan kuten tavallinenkin lapanen. Käsittele metallilankaa varoen, älä tee siihen turhia
taitoksia, koska se katkeaa helposti.

Mieti, mitä muita erikoisempia materiaaleja voisit neuloa?


Avaimenperäksi

Avaimenperälapaset

avaimenpera

Näitä pieniä ja siroja lapasia voi käyttää avaimenperänä tai muuna koristeena.

Lapaset on neulottu kaksinkertaisella langalla, jolloin niistä tulee tukevammat. Peukaloille ei ole jätetty ollenkaan erillistä aukkoa, vaan silmukat on poimittu suoraan sileästä neuleesta. Lapasen suuta koristaa nurjien kerrosten väliin kahdella erivärisellä langalla ommeltu aitapistorivi. Koristelankojen päät on kierretty yhteen ja niihin voi solmia avaimen. Suurikokoiseen lapinlapaseen löydät ohjeen Hyvä sauma Tekstiilityön käsikirjan opettajan aineiston perusosasta (Otava 2001) sivulta 20.


Kalastukseen

Kynsikkäät

kynsikkaat

Neulo kynsikkäät esimerkiksi kalastuksesta pitävälle isoisälle. Kynsikkäät ovat tarpeelliset myös muille ulkonaliikkujille, kuten suunnistajille ja retkeilijöille, jotka tarvitsevat sormia tarkkaan työhön.

Voit valmistaa kynsikkäät sormikasohjeella, kun lopetat sormien neulomisen keskimmäisen nivelen kohdalla. Resorit on neulottu 1 o, 1 n joustinneuleella, oikeat silmukat on
neulottu kiertäen. Kirjoneuleen lankajuoksut lämmittävät mukavasti.

Sormikkaiden ohje


«Käsineitä-aloitussivulle

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!