Neuletyön viimeistelyn yksi vaihe on langanpäiden päättäminen. Käytä päättämisessä neulaa ja omaa järkeä - tiukkoja sääntöjä ei tässäkään asiassa ole, mutta sitä paremmin päättäminen on onnistunut, mitä vähemmin se näkyy ja tuntuu neuleessa!
- Langanpäät päätellään työn nurjalle puolelle.
- Tylppäkärkinen vai teräväkärkinen neula? Tylppäkärkinrn ns. kanavaneula on usein mukavin työväline, mutta saatat pitää enemmän teräväpäisestä. Terävällä kärjellä päätöslangan voi pujotaa läpi työn lankojen! Kokeile millä työ sujuu, varsinkin jos päätettäviä langanpäitä on paljon! Neulan kokokin vaikuttaa asiaan.
- Päätöslanka pudotetaan neulalla nurjalle niin, ettei pujottelu näy työn oikealle. Tarkastele tulosta aina välillä!
- Päätöskohta ei saa kiristää, muttei jäädä löyhäksikään eikä päätöspistoista saa tulla työhön minkäänlaista möykkyä!
- Pujotusmatkaksi riittää yleensä muutama pisto, 2-3 cm:n matka, kuitenkin siitä riippuen miten kovaan kulutukseen tai rasitukseen päättämiskohta joutuu. Jos lanka on paksua, pitää päättämismatkankin olla pidempi.
- Kärkikohdissa, esim. sukassa tai lapasessa päättäminen tehdään erityisen vahvasti pujottelemalla lankaa kärjen silmukoiden sisällä ympäri kumpaankin suuntaan edestakaisin 3-4 kierrosta ja vielä lopuksi jonkin matkaa kärjestä poispäin.
- Joustinneuloksessa päättämissuunnaksi sopii yleensä parhaiten silmukkaketjujen suunta eli neuloksen pystysuunta. Ks. SILMUKKAKETJU
- Jos työsi koostuu useammasta kappaleesta, käytä työn alku- ja loppulankoja saumojen ompelemiseen, aina kun vain on mahdollista. Päättämiskohtia tulee vähemmän.
- Ei koskaan solmuja valmiiseen neulokseen!
Miksi ei? Siksi että solmuilla on taipumus pulahtaa läpi neuloksesta ja ilmestyä työn oikealle puolle. Myöskin harvarakenteisessa neuloksessa solmu näkyy ikävästi.