Neulemyssyjen päälarn muodon voi toteuttaa vaikka kuinka monella erilaisella tavalla. Sen voit todeta täällä Punomossakin neulottujen päähineiden ohjeiden sivuilta.
Tässä on ohje, jonka mukaan päälaelle tulee 8-säteinen kavennus.

Laskelmissa on esimerkkinä pipo, jossa kaikkiaan 120 silmukkaa.

Kaventamisen suunnittelu - sovella ohjetta luovasti eri silmukkamäärille!

Jaa pipon silmukkamäärä 8:llä eli kavennuskohtien/säteiden lukumäärällä.

Jos silmukkamäärä ei ole 8:lla jaollinen, voivat säteiden silmukkamäärät olla myös vaihtelevat. Esimerkisi, jos pipossa 108 s, josta tulee 8:lla jaettuna 13 s ja jää 4 s. Kavennuskohdat tulevat tällöin 13 s, 14 s, 13 s, 14 s, 13 s, 14 s, 13 s ja 14 s välein.

Milloin aloitat päälaen kaventamisen?

Kun tiedät, montako silmukkaa yhteen työsi kahdeksasta säteestä tulee, saat helposti tietää myös, miten paljon korkeutta kavennusosaan tulee: kerroksia tulee 2 vähemmän. Jos säteen leveys on esimerkiksi 15 s, on sen valmis korkeus 13 kerrosta. Voit mitata saamasi kerrosmäärän korkeuden senttimetreinä ja arvioida sen perusteella, milloin päälaen kaventaminen kannattaa aloitta.

Kaventaminen

Myssyn sovittaminen enne päälaen kavennusten aloittamista. Ssilmukat on jaettu säteiden mukaisesti kahdeksalle sukkapuikolle. Tässä vaiheessa voi hyvin mitata ensin senttimetreinä kavennusosaan tarvittavan korkeuden ja muuttaa sen sitten vastaavaksi kerrosmäärän mukaiseksi korkeudeksi.

Neulo pipoa edelleen mallineuleen mukaan - tai jos haluat, voit neuloa kavennusosassa esimerkiksi sileää neulosta eli kaikki silmukat oikein.

Kavenna jokaisen kavennussäteen 2 viimeistä silmukka yhteen neuloen. Kerroksella vähenee yhteensä 8 s.

Jatka kaventamista joka kerroksella, kunnes jokaisessa säteessä on jäljellä 2 s eli työssä yhteensä 16 s. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi. Kiristä päälaki sopivasti ja päätä lanka nurjalle vahvasti.

Kavennuskaavio

Korkeampi kavennusosa?

Saat kavennusosasta korkeamman – loivemmin kapenevan kun neulot kavennuskerrosten väliin kerroksia ilman kavennuksia.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!