<<< PALAA KAARROKENEULEET-SIVUSTON ETUSIVULLE


Lasten lopi neuletakki. "Margrét Jóns made this sweater, in these beautiful colours hand dyed by Dóra Óskars." Kuva Þingborg kehräämön luvalla.

Minkä kokoinen villapaita tai villatakki lapselle pitäisi neuloa, jotta se oli sopiva ja miellyttävä?

Ratkaisevia asioita niin lapsilla kuin aikuisillakin ovat ihmisen koko, se miten väljistä vaatteista pitää ja myös se millaisen vaatetuksen päällä paitaa tulee käyttämään eli mitä sen alle pitää mahtua. Ja lasten kohdalla kannattaa muistaa myös kasvunvara!
Hyvä konsti onnistua, on ottaa mitat jostain olemassa olevasta sopivasta paidasta, jos mahdollista. Muista kuitenkin, että lapsi kasvaa koko ajan joten jo työn tekemisen aikana koko voi ehtiä suurentua.

Lähtökohtana koon suunnittelussa on aina lapsen koko ja valmiin vaatteen ympärysmitta kainaloiden kohdalta.

Seuraavassa taulukossa on suuntaa-antavasti villapaidan mittoja eri ikäisille lapsille ja/tai eri pituisille lapsille. Ikä- tai pituustieto ei kuitenkaan takaa, että paidasta tulisi taulukon mittatiedoilla paras mahdollinen kooltaan, sillä jokainen lapsi on vartaloltaan erilainen vaikka olisi samanikäinen tai samanpituinen.

Voit hyödyntää mittataulukkoa myös 'ristiin', esimerkiksi niin, että kun 8-vuotias lapsi onkin ikäistään pidempi ja ja erityisen hoikka, otat pituusmitat 9-10-vuotiaan koosta ja ympärysmitat vaikkapa 5-6-vuotiaan koosta.
Lapsille neulominen on kuitenkin palkitsevaa, sillä hehän kasvavat - ei oli suuri haitta, jos teetkin reilunkokoisen neuleen, sehän tulee aikanaan kuintenkin olemaan ihan sopiva.

MITTOJEN OTTAMINEN JA OMAN PAIDAN SUUNNITELMA

Ota ympärysmitat kiinteästi ja lisää niihin haluttu väljyys, esim. 15 %. Hihan mittaa ranteesta kainaloon ei pidä ottaa liian ylös kainaloon - kainalossa tarvitaan väljyyttä ainakin 3 - 5 cm, jottei paita kiristä epämukavasti ja hiostu. Kaarrokkeen korkeus saadaan, kun paidan koko pituudesta B vähennetään vartalo-osan pituus C.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!