OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dominoneulos muodostuu neliöistä, jotka tavallisimmin neulotaan ainaoikei- eli edestakaisneuloksella. Neliöt neulotaan kulmasta vastakulmaan neliön lävistäjän kohdalla kaventaen.
Tilkut yhdistetään toisiinsa jo neulottaessa, joten ompelemisvaivaakaan ei ole. Jos kuitenkin haluat kuljettaa mukanasi pientä työtä, voit toki yhdistää tilkkuja jälkikäteenkin ompelemalla. Dominotilkuihin sopivat hyvin kaikenlaiset langat, myös pienet jäännöserät.

NEULOMINEN

Silmukkamäärän tulee olla pariton.
Tilkun kokonaissilmukkamäärä = 2 x sivun silmukkamäärä + 1 keskisilmukka. Jos haluat neuloa työtäsi sukkapuikoilla, kokonaissilmukkamäärä ei voi olla kovin suuri! Käytä isoissa tilkuissa pitkiä puikkoja tai pyöröpuikkoja.

Luo haluttu määrä silmukoita, esim. 25 s. Neulo ainaoikein- eli edestakaisneulosta.
Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, niin saat tilkun reunaan selkeän ketjusilmukkareunan, josta on helppo poimia seuraavan tilkun aloitussilmukat.

ENSIMMÄINEN TILKKU

OIKEAN PUOLEN KERROKSET
Neulo koko kerros oikeaa, nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja tee työn jokaisen oikean puolen kerroksen kolmella keskimmäisellä silmukalla yhdistetty kavennus jommalla kummalla tavalla:

yhdistetty kavennus
1. tapa
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa etureunoistaan yhteen ja vedä nostettu silmukka yhteen neulottujen silmukoiden yli. Päällimmäiseksi jää oikean reunan 1. silmukka.
2. tapa
Nosta ensimmäinen ja toinen silmukka yhtaikaa oikein neulomatta, neulo kolmas silmukka oikein ja vedä nostetut silmukka oikein neulotun silmukan yli. Päällimmäiseksi jää keskimmäinen silmukka.

Merkitse keskikohta
Voit merkitä työn keskimmäisen silmukan erivärisellä langanpätkällä tai silmukkamerkillä, niin löydät kavennuskohdan helpommin!

NURJAN PUOLEN KERROKSET
Neulo koko kerros oikeaa, nosta 1. silmukka nurin neulomatta (vie puikko silmukkaa oikealta vasemmallee). Jatka oikean ja nurjan puolen kerroksia kunnes jäljellä on vain yksi silmukka.

TOINEN JA SITÄ SEURAAVAT TILKUT

Edellisen tilkun viimeinen silmukka on seuraavan tilkun ensimmäinen silmukka. Poimi puikolla ja työn langalla edellisen tilkun reunasta silmukat (lukumäärä sama kuin 1. tilkun yhdellä sivulla. Luo jatkoksi uusia silmukoita tikun toista reunaa vastaava määrä. Neulo kuten ensimmäinen tilkku.

domino-puikolla1
Dominotilkku, näkyvissä työn nurja puoli. Keskellä, alhaalta ylös, pitkin neliön lävistäjää, kulkee kavennuskohta.
domino-kavennus
Dominotilkku, kavennus on juuri tehty. Oikealla puikolla viimeisenä juuri tehty 3 s oikein kavennus.
domino-kavennus-tarkka
Tarkempi näkymä kavennuskohdasta.

Oikea puoli onkin nurja puoli?!
On täysin makuasia kumpi puoli dominotilkussa on oikea, kumpi nurja! Jos teet raitoja, saat monennäköisiä vaikutelmia raitojen kerrosmääriä vaihtelemalla, koska kyseessä edestakaisneuleen luonteesta johtuen.

dominohuivi-mervi
Huivissa uusia silmukoita pitää luoda aloituspalan ja reunapalojen ulkoreunoille. Keskemmällä palan silmukat poimitaan aina kahden jo tehdyn palan reunoilta.

Huiviohje

Päivitetty 12/2022

Tallenna

Tallenna

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!