Palmikon kierre syntyy, kun silmukoiden paikkoja eli neulomisjärjestystä vaihdetaan. Silmukkaketjut menevät ristikkäin ja muodostuu palmikon kiertokohta. Kapein mahdollinen palmikko syntyy kahdella vierekkäisellä silmukalla.

Palmikoiden neulominen on paljon helpompaa kuin luulisi! Moni pelkää palmikoiden neulomisen olevan kovinkin vaativaa, mutta yllättyykin positiivisesti kun kokeilee. Tätä näyttävää neulosta onkin ihan helppo tehdä!


NEULOMINEN

Esimerkkinä neljän silmukan palmikko:

 
1. vaihe
Kaksi ensimmäistä palmikon silmukkaa odottaa työn takana apupuikolla ja kaksi jälkimmäistä silmukkaa on neulottuna oikealla puikolla.


2. vaihe
Apupuikolla olleet kaksi silmukkaakin on nyt neulottu oikealle puikolle.
Palmikon kiertokohta on valmis.



Apupuikko
Silmukoiden paikkoja vaihdettaessa käytetään apuna lisäpuikkoa. Apupuikoksi käy tavallinen sukkapuikko tai erityisesti palmikoiden neulomiseen suunniteltu, keskeltä käyrä apupuikko (kuva yllä). Puolet palmikon koko silmukkamäärästä siirretään odottamaan vuoroaan apupuikolle siksi aikaa, kun ensimmäisiksi tulevat silmukat neulotaan.


Neljän silmukan palmikoita kiertosuuntaa vaihdellen: oikealla on kaksi vierekkäistä palmikkoa, jotka kääntyvät toisistaan poispäin, sitten on kahden nurjan silmukan väli ja vasemmalla jälleen kaksi vierekkäistä palmikkoa, jotka kääntyvät toisiinsa päin. Kierteet tehdään kuuden kerroksen välein. Tuloksena on "jakoavain"- palmikkopintaa. Neulos ja kuva Laura Kotamäki

Palmikkoneulos erilaisista kapeista palmikoista. Palmikoiden silmukkamäärät ja kiertosuunta vaihtelevat.


Kierre oikealle vai vasemmalle?
- Palmikon kierre vasemmalle syntyy, kun odottamaan siirretyt silmukat tuodaan työn etupuolelle.
- Vastaavasti palmikko kiertyy oikealle, jos odottavat silmukat viedään työn taakse.


TEHTÄVÄ

NEULO HARJOITUSPALMIKKO

Palmikko 6:lla silmukalla 4 kerroksen välein, kierto vasemmalle

Saman palmikon ohje on tässä sekä
- neulemerkkipiirroksena, 
- tekstinä

Ohje neulemerkkipiirroksena

Yllä olevassa neulemerkein piirretyssä ohjeessa on pyritty värityksellä selventämään palmikon silmukoiden paikkojen vaihtoa. Tavallisesti ohjepiirrokset ovat kuitenkin mustavalkoisia.
Numerot ilmaisevat silmukoiden neulomisjärjestyksen.

Ohje tekstinä

Luo 10 silmukkaa.
1. krs: 2 n 6 o 2 n
2. krs: 2 o 6 n 2 o
3. krs palmikon kiertokerros: 2 n, siirrä 3 palmikon ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo jälkimmäiset 3 silmukkaa oikein ja sen jälkeen apupuikolla olevat silmukat myös oikein, 2 n.
4.-6. krs: neulo palmikon kiertokerrosten väliin 3 kerrosta, oikeat silmukat oikein, nurjat nurin. Joka 4. kerros on palmikon kiertokerros.
Toista 3.-6. kerroksia.


Palmikkoja voi käyttää hyvin monella tapaa ja monenlaisiin neuleisiin

  • palmikot voivat täyttää koko pinnan tai
  • palmikon voi neuloa yksittäisenä kuvioraitana tai aivan
  • yksittäisenä kuviona

Palmikko neulotaan yleensä oikeilla silmukoilla ja palmikon kummallekin puolelle neulotaan usein yksi tai useampia nurjia silmukoita, jolloin palmikko tulee esiin selkeästi.

Yhdistelemällä rinnakkain erilaisia ja eri suuntiin kiertyviä palmikoita saadaan jännittäviä ja monimutkaisen näköisiä pintoja.


Palmikon kerrosten laskeminen


Vie puikon kärki palmikon risteyskohdan yläpuolelta löytyvään reikäkohtaan niin näet, mikä on ensimmäinen välikerros ja pystyt laskemaan monesko kerros sinulla on meneillään. Hyvä konsti on merkitä silmukkamerkillä se kerros jonka jälkeisellä kerroksella palmikonkiertotehdään. (Kuvan lähde: Knitting Daily)


TEHTÄVÄ


Miten yllä olevan piirroksen palmikkomallia neulotaan?
- kirjoita ohje
- neulo mallitilkkutilkku
Löydätkö tämän sivun kuvista tällaista palmikkoa?


Teksti ja valokuvat, joissa ei muuta mainita sekä neulemerkkipiirrokset julkaisu Pirjo Sinervo.
Muut piirrokset Tuija Katajisto. Osa kuvista FlickR (CC)

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!