<<< AVAA KAARROKENEULEET-SIVUSTO


Islantilaistyylisten kaarrokeneuleiden paitojen suosio on kasvanut kasvamistaan, ja buumi on saanut monen tekijän neulomaan ensimmäistä paitaansa.

Käsityö verkossa ry kyseli neulojilta kokemuksia heidän kaarrokeneuleprojekteistaan, ja sai vastaukseksi 128 tarinaa neulepaitojen ja -takkien takaa. Kysely tehtiin maaliskuussa 2021. Vastauksissa näkyi, että neuleiden tekeminen oli nautinto itsessään: monessa tarinassa tekeminen oli vielä tärkeämpää kuin lopputulos – joka sekin oli usein mitä mainioin. Ja moni jäi koukkuun: lähes jokainen vastaaja sanoi, että valmistunut kaarrokeneule ei jäänyt viimeiseksi.

Jutun kuvat ja lainaukset on saatu vastauksena kyselyyn, ja vastaajat ovat antaneet luvan niiden käyttämiseen Punomon julkaisuissa.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kaarrokepaita
Kuva: madebymirjarr

Ideoita ja inspiraatiota sosiaalisesta mediasta

Moni mietti neulepaidan tekemistä pitkään ja keräsi rohkeutta vuosia – vain huomatakseen, että ei se niin vaikeaa tai työlästä ollutkaan. Usea vastaaja kertoi islantilaisneulebuumin olleen tarvittava sysäys oman neuleprojektin aloittamiseen: nähdessään muiden aloittelevien neulojien onnistuneita kaarrokeneuleita, löytyi rohkeus oman projektin aloittamiseen. Facebookin islantilaisneuleryhmä oli monelle vastaajalle inspiraation alku.

Näin kuvia islantilaisista neuleita, ja löysin Facebookista Islantilaisneuleet -ryhmän. Ajattelin, että jos muutkin tähän pystyvät, pystyn minäkin. Ostin Islantilaisia neuleita -kirjan viime vuoden toukokuussa, tilasin islantilaista Lettlop-villalankaa ja aloin hommiin. Tein neljässä päivässä ensimmäisen neuleen, ja kun sain sen valmiiksi, aloitin samantien toisen. Islantilaiset neuleet veivät minut täysin mukanaan, ja rakastuin heti malleihin. Olin aiemmin kutonut vain villasukkia ja lapasia, ja tämä oli minulle ihan uusi aluevaltaus. Nyt neuleita syntynyt jo 30 kpl ja innostus kutomiseen ja neuleisiin jatkuu edelleen.

Mirja

Liityin Facebookin Islantilaisneuleet-ryhmään. Katselin kuvia neulepaidoista jo kesällä 2019, mutta en voinut kuvitella, että itse pystyisin siihen, vaikka olin neulonut paljon sukkia ja myös kirjoneuletta. Olen vasenkätinen, mikä tuo hieman haasteita ohjeiden lukuun

Krisse

Innostuin kaarrokeneuleista muutama vuosikymmen sitten. En uskonut ikinä voivani oppia itse kutomaan kokonaista paitaa, joten yritin vuosien myötä värvätä kaikki kutovat sukulaiseni ja tuttavat kutomaan minulle paidan, tuloksetta. Lopulta, tämän buumin myötä liityin Facebookissa muutamaan ryhmään, joissa käsitellään nimenomaan kaarrokeneuleita, ja seurattuani aikani, miten muutkin ensikertalaiset saivat neuleen toisensa jälkeen valmiiksi, rohkaistuin itsekin kokeilemaan.

Erna
islantilaiset kaarrokeneuleet -kaarrokepaita kirjoneule
Kuva: Tanja

Kolme neljästä vastaajasta sanoi tehneensä kaarrokeneuleen ainakin itselleen. Paitoja neulottiin myös tilauksesta lapsille ja vanhemmille, syntymäpäivälahjoiksi ja lopulta muillekin sukulaisille. Jotkut neuloivat ihan vain huvikseen, ei kenellekään!

"Lapsi pyysi tekemään paidan, ja ajattelin kaarrokepaidan olevan helpoiten toteutettava. "

"Innostuin vuosi sitten, kun esikoiseni pyysi kaarrokeneuletta. Se valmistui nopeasti ja oli ihana. Niinpä jatkoin kutomista, ja niitä vain putkahtelee viikon - kolmen viikon välein puikoilta.

Hilima
islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
Vastaukset kysymykseen "kenelle neuloit paidan/takin?". Taustakuva: Iida Koikkalainen.

Kaarrokeneule tehdään valmiista ohjeesta ja islantilaisesta villasta

Valtaosa vastaajista (79,7 %) teki kaarrokeneuleen valmiista ohjeesta, joka oli löytynyt kirjasta, verkosta tai lehdestä. 13,3 prosenttia vastaajista muokkasi valmista ohjetta ja vain 7 % suunnitteli neuleensa itse. Kuitenkin valtaosa (61,7 %) luotti omaan makuunsa paidan värityksen suhteen, ja valitsi värit ohjeesta huolimatta.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
islantilaiset kaarrokeneuleet - kaarrokepaidan suunnittelu
Kuvat: Marjo Korhonen.

Suurin osa vastaajista (62,5%) kertoi neuloneensa paidan islantilaisen Istexin valmistamasta Lettlopista tai jostain muusta islantilaisesta villalangasta. Muita suosittuja vaihtoehtoja olivat Seitsemän veljestä ja muut Novitan langat (15% vastaajista) sekä Dropsin langat (9 % vastaajista).

Lankojen valinnassa eniten painoivat langan materiaali ja värivalikoima: 79 % vastaajista piti erittäin tai melko tärkeänä sitä, että lanka on 100 prosenttista villaa, ja lähes yhtä moni piti langan värivalikoimaa erittäin tai melko tärkeänä.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
Taustakuva: Iida Koikkalainen

Lankojen valinnan jälkeen kolmasosa vastaajista malttoi tehdä mallitilkun ja laskea neuletiheyden, mutta lähes yhtä usea ryhtyi saman tien neulomaan. Reilu kolmannes teki mitoitussuunnitelman paidan käyttäjän mittojen tai olemassaolevan, sopivankokoisen vaatteen mukaan.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
Neuloitko mallitilkun, laskitko neuletiheyden, teitkö neuleen mitoitussuunnitelman ja silmukkamäärälaskelmat? Rastita kaikki sopivat.
Taustakuva: Iida Koikkalainen.

Mahtava onnistumisen kokemus, vaikka alussa jouduin purkamaan 3 kertaa löytääkseni oikean silmukkamäärän kokoon.

Tiina

Puseron neulominen oli vähän niinkuin seikkailu. Muutaman kerran piti palata takaisin päin mutta lopulta oikea tie löytyi.

Ivalosta kotoisin

Harvan ensimmäinen kaarrokeneule jää viimeiseksi

Kyselyyn vastaajat olivat oikein tyytyväisiä valmiisiin neuleisiinsa: 98 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kokonaisuutena neule onnistui vähintään hyvin. Tyytyväisimpiä vastaajat olivat neuleen väritykseen ja kuviointiin: 88 % vastaajista kertoi niiden onnistuneen erinomaisesti tai kiitettävästi. Saman verran vastaajista aikoi myös neuloa lisää kaarrokepaitoja.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kaarroke lähikuva
Kuva: TiRa.

Reilu 40 prosenttia vastaajista kertoi, että neulominen sujui ilman ongelmia, mutta suurella osalla matkalle mahtui myös vaikeuksia.

12,5 prosenttia vastaajista kertoi, että käytetyn langan kanssa oli ongelmia: se pölisi neulottaessa tai pisteli valmiin neuleen käyttäjää. Jotkut langat päästivät väriä kastellessa, paksua lankaa oli työlästä neuloa ja epätasaisuus saattoi aiheuttaa hankaluuksia. Myös lankojen huono saatavuus koitui ongelmaksi.

Valmiin ohjeen soveltamisen oli hankalaa 12,5 prosentille vastaajista – joko ohjeessa ei ollut sopivaa kokoa, tai se oli kirjoitettu erivahvuiselle langalle. Reilu 9 prosenttia vastaajista sanoi valmiin neuleen olevan väärän kokoinen.

Myös kirjoneuleen laatu ja käsiala (lankadominanssi, kolmen langan kuljettaminen samalla kierroksella, kiristävä kirjoneule) tuntuivat haastavilta. Muut vastaantulleet ongelmat liittyivät ohjeen selkeyteen tai sen lukemiseen, kaarrokkeen ja kaula-aukon istuvuuteen, sekä kainalosilmukoiden päättelyyn ja värisuunnitteluun.

islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
Taustakuva: Kommammaa.

Kyselyyn vastaajien taustatietoja

islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
islantilaiset kaarrokeneuleet - kyselyn tulokset
Miten osaava ja / tai kokenut neuloja olet? Rastita kaikki sopivat vaihtoehdot.
Taustakuva: Krisse.

Inspiroidu kyselyyn vastaajien neuleista! Lisää kuvia ja tarinoita neuleiden takaa.

Lisää inspiraatiota! Katso videolta kaikki kyselyyn lähetetyt kuvat kaarrokeneuleista.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!