Tekstiilikuiduista kehrätty lanka on hyvin monen käsityötekniikan perusmateriaali.
Tekniikoita joiden lähtökohtana on lanka, kutsutaankin lankatekniikoiksi. Toisaalta lanka on myös kudosten eli kudottujen kankaiden ja myös neulosten eli neulottujen kankaiden perusmateriaali.

Lankaa valmistetaan kaikenlaisista tekstiilimateriaaleista: ohuimmasta silkistä, villasta, pellavasta, puuvillasta, synteettisestä materiaalista ja niin edelleen, ja myös metalleista, kuten hopeasta ja kuparista. Esihistorialliset ihmiset eivät tienneet mitään säikeistä niinkuin nykyään. Ommellessaan eläiten nnahoista vaatteita he käyttivät lankana eläinten jänteitä, jotka ovat varsin vahvoja.

Lanka koostuu yleensä yhteen keirretyistä säikeistä. Luonnonmateriaaleista vain silkki on niin pitkä kuitu, että se toimii lankana sellaisenaan, ilman kehräystä. Kaikki muut luonnonmateriaaleista valmistettavat langat on kehrättävä, koska kuidut ovat liian lyhyitä ja lankaa saadaan vain kuituja yhdistämällä niitä yhteen säikeiksi kehräämällä. Silkkikuitujakin voidaan kerrata eli kiertää kuituja yhteen, kun halutaan saada paksumpaa lankaa.
Joistakin synteettisiistä materiaaleista voidaan valmistaa lankaa yhtenä kuituna (filamentti) ilman kehruuta.
Tekstiililankoja leikataan (käsi)saksilla, mutta karkea metallilanka raudasta ja teräksestä katkaistaan leikkureilla tai rautasahaa.

Kuitu, säie, kierre

  • Langat muodostuvat yhteen kierretyistä säikeistä. Säikeet muodostuvat yhteen kierretyistä kuiduista.
  • Kuitujen kiertäminen yhteen säikeiksi on kehräämistä ja säikeiden yhdistäminen useampisäikeiseksi langaksi on langan kertaamista.
  • Riippuen siitä miten voimakas kierre langassa on puhutaan tiukkakierteisistä tai löyhäkierteisistä langoista.
  • Kierre vaikuttaa langan ulkonäköön ja kestävyyteen. Tiukka kierre lisää langan lujuutta. Löyhäkierteisistä langoista neulotaan yleensä rakenteeltaankin löyhempiä eli harvempia neuleita kuin tiukkakierteisistä.
  • Kuitujen pituus vaikuttaa langan kestävyyteen ja ulkonäköön ja luonnonkuikuilla myös hintaan. Pitkäkuituinen villa tai puuvilla on laadukkaampaa ja siis myös kalliimpaa kuin lyhytkuituinen.

Tiukka- eli voimakaskierteistä lankaa on helpompaa neuloa kuin löyhäkierteistä, sillä puikko halkaisee helposti löyhäkierteisen langan.

Säikeiden lukumäärä ja langan paksuus eivät ole suoraanverrannollisia. Ohuessa langassa voi olla enemmän säikeitä kuin paksussa ja myös säikeiden paksuus vaihtelee eri langoissa. Myös kierteen voimakkuus vaikuttaa langan paksuuteen: löyhäkierteisessä langassa voi olla langan metripaino pienempi kuin tiukkakierteisessä ja siltä löyhäkierteinen näyttää paksummalta.

Langan kierteen voimakkuuksissa on eroja. Lanka voi olla erittäin tiukkakierteistä tai jopa kierteetöntä, ns. hahtuvalankaa.

lankasaie
Lanka muodostuu säikeistä. Moniko säikeinen on kuvan lanka?
kierteet
Yllä 4-säikeinen lanka ja alla erittäin löyhäkierteinen 1-säikeinen hahtuvalanka.

Kuituja, joista muodostuu yhteen kiertämällä säikeitä ja säikeistä muodostuu lanka.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!