Puoliryijyllä tarkoitetaan tekstiiliä, jonka pintaa ryijynukka peittää vain osittain.

Jos valmiissa työssä jää pohjakangasta näkyviin, sen väri- ja materiaalivalinta tulee suunnitella kokonaisuuteen sopivaksi.

Ne tekstiilin pinnat, joihin nukkaa ei tule, voidaan myös työstää monella tavalla - vain mielikuvitus on rajana. Sen voi täyttää kirjonnalla, maalata, applikoida, ...
 

reliefitupsu

TUPSURYIJY-KOKEILU. Pieni villalankainen puoliryijytupsu valkoisella juuttikangaspohjalla. Tupsu on parturoitu saksilla pyöreäksi, nukkalangat on kammattu auki ja höyrytetty pörhölleen.

tupsuryijy-p

Tämä tupsuryijy on virtuaalityö... Se on syntynyt kuvankäsittelyn keinoin. Vain yksi tupsu on ollut ihan konkreettisesti olemassa... Toimii työsuunnitelmana!

reliefitupsu-rivit

Pieni ryijytupsu on ommeltu neljästä kuuden ryijysolmun rivistä. Rivit, kaksi ja kaksi, on ommeltu vastakkain eli nukan suunta vaihtuu tupsun keskellä. Ryijysolmuja on on tupsussa (4 x 6) kpl = 24 kpl ja kun jokaisessa solmussa on kaksi pistoa, on pistoja kaikkiaan 48 kpl... Ks. ryijypistojen ompelu

reliefitupsu-np

Tupsunkokeilu työn nurjalta puolelta.

puoliryijy_gullkrona

Kangaspuissa kudottu puoliryijy; Gullkrona, Pargas

paperinarulehdet

Paperinaruryijy; Päivi Hämäläinen, Loimaan ammatti-instituutti

fanttiryijy

Fanttilankaryijy: Päivi Hämäläinen, Loimaan ammatti-instituutti

 


Ruotsalainen relief rya - reliefiryijy

Ideana on ommella ryijypintaa sekä puolipistopintaa kanavakankaalle oman suunnitelman mukaan. Tutki kuvia!

Langaksi sopii parhaiten villa, sillä siitä syntyy kaunis ja tiivis nukka. Kun nukkan leikkaa auki, sitä voi samalla muotoilla eli leikata eri kohdilta eripituiseksi, pyöristää reunoilta jne. Höyryttämällä, kampaamalla ja harjaamalla villanukasta tulee erityisen tasaista "turkkia".

 

reliefiryijy-tyyny

Kirjottu ja nukitettu kuvioelementti on upotettu koristetyynyn kankaaseen. Kiinnityksen voi tehdä ompelukoneella applikointitekniikan tapaan. Ommel jää kokonaan nukan alle peittoon.

 
Relief rya -työtavan on nostanut esille ja ideoinut ruotsalainen tekstiiliopettaja, multimedia-tuottaja Inger Degerfält. Tekniikka esitelllään perusteellisesti hänen @tt Brodera - kirjonnan cd-rom opetusohjelmassa.

Kuvat (paitsi relief-ryijy) ja WWW-toteutus Pirjo Sinervo
Relief-ryijyn idea ja kuvat Inger Degerfält

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!