Ergonomisten virkkuukoukkujen muotoilulla pyritään maksimoimaan virkkaamisen keveys ja mukavuus ja vähentämään käden rasittumista. Koukusta saa pitävän otteen, koukku on kevyt ja silmukat liukuvat koukulla sujuvasti. Ergonomisissa virkkuukoukuissa on hyvin valinnanvaraa. Onko joku niistä muita parempi? Kummalla virkkaaminen sujuu mukavammin, metallivartisella vai kokonaan muovisella? Tätä lähdin selvittämään.

Vertailussa on mukana viisi ergonomista virkkuukoukkua: Addi Swing, Clover Soft Touch, KnitPro Waves, Prym Ergonomics ja Tulip Etimo Rose.


Virkkasin pellavakoreja, joissa yhdistin paksua Lappajärven Värjäämön pellavanarua ja Veera-pellavalankaa. Materiaali on ihanan rouhea, mutta vaativa rasittuneille sormille ja ranteille, ja asettaa lujille myös virkkuukoukun. Käytin pellavakoreissa kiinteitä silmukoita ja virkkasin ns. veitsiotteella koukun varsi kämmenen sisässä. Korien virkkaaminen ajoittui parin kuukauden ajalle. Koreja syntyi tasaiseen tahtiin eri koukuilla. Kun aloin tottua yhteen koukkuun, oli aika vaihtaa se toiseen. Tein muistiinpanoja virkkaamiseen aikana virkkauskokemuksestani. Jokaisesta koukusta on tässä lyhyt tuote-esittely.

Addi Swing

 • Valmistusmaa: Saksa
 • Materiaalit: Varsi muovia, koukku alumiinia.
 • Koot: 2 – 8 mm. Myös välikokoja.
 • Virkkauskokemus: Addin virkkuukoukussa on muista erottuva, hammasharjaa muistuttava muotoilu. Varsi on erikoispitkä. Sitä oli helppo pitää kädessä, kun alkuhankaluuksien jälkeen tottui. Koukkuosa oli liian lyhyt paksulle langalle, jossa vahvuus vaihtelee ja on välillä möykkyistä. Silmukat olivat ahtaalla eivätkä päässeet kulkemaan vapaasti. Silmukoista tuli tällä koukulla tiukempia kuin muilla testaamillani koukuilla. (Myöhemmin selvisi, että on olemassa myös 1 cm pidemmän koukkuosan Addi Swing Maxi.)

Clover Soft Touch

 • Valmistusmaa: Yhdysvallat
 • Materiaalit: Varsi muovia, koukku metallia.
 • Koot: 2 – 6 mm. Myös välikokoja.
 • Virkkauskokemus: Näppärän kokoinen lyhytvartinen virkkuukoukku. Pieni ja siro, mutta tukevanoloinen. Varsi oli käteen vähän liian lyhyt. Virkkaaminen tuntui mukavalta.

Knit Pro Waves

 • Valmistusmaa: Kiina
  Materiaalit: Varsi kumimaista muovimateriaalia, koukku alumiinia.
  Koot: 2 – 12 mm. Myös välikokoja.
  Virkkauskokemus: Vähän alaspäin kaartuva koukkuosa ja pehmeä varsi tuntuivat virkatessa miellyttäviltä. Koukku on siro mutta tehokas, ei jätä toista säiettä pois, vaan kumpikin lanka pysyy hyvin mukana. Yksi parhaista tämän vertailun koukuista.

Prym Ergonomics

 • Valmistusmaa: Saksa
  Materiaali: muovia
  Koot: 3 – 15 mm.
  Virkkauskokemus: Virkkuukoukun tukevasta varresta on helppo pitää kiinni ja ote oli paras vertailussa olleista. Koukku jaksoi pureutua paksuihinkin silmukoihin. Yleisvaikutelma on kuitenkin vähän kolho, ja silmukat eivät tahdo liukua muovia pitkin. Tällä koukulla silmukoista tuli löyhempiä kuin muilla. Erityistä, että vuonna 2014 Prymin Ergonomics -koukuille myönnettiin Red Dot Design -muotoilupalkinto.

Tulip Etimo Rose

 • Valmistusmaa: Japani
  Materiaalit: Varsi muovia, koukku metallia.
  Koot: 2 – 10, myös välikokoja.
  Virkkauskokemus: Kaunis vaaleanpunainen koukku, jossa miellyttävä virkkausote. Peukalo löytää kivasti oman paikkansa koukun varressa. Yksi parhaista tämän vertailun koukuista.

Yhteenveto

Vertailuni viiden ergonomisen virkkuukoukun välillä on subjektiivinen, yhden ihmisen kokemus tietyllä langalla. Kun kokeilin viittä erilaista koukkua ja vuorottelin niiden välillä, eroja alkoi löytyä. Itselle mieleisimmät nousivat esiin “ihan kiva” -koukkujen joukosta. Parhaat tuli otettua käteen muita useammin.

Virkkauskokemukseen vaikuttavat koukun lisäksi lanka ja käytettävä tekniikka, ja oma fiiliskin. Lanka oli tässä haasteellinen ja tulos olisi voinut olla erilainen helpolla villalangalla virkatessa. Etenkin Addi Swingin kohdalla paksu ja eläväpintainen lanka verotti virkkauksen mukavuutta. Novitan Ergonominen virkkuukoukku jäi pois vertailusta, koska lankaani sopiva 6,0-millinen koukku puuttuu sen kokovalikoimasta.

Tulokset

1. Tulip Etimo Rose
2. KnitPro Waves
3. Clover Soft Touch
4. Prym Ergonomics
5. Addi Swing

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!