mandala-virkkaus4

Piia Kujanpään virkkaama monivärinen ja tekniikoiltaan myös monimutkainen mandala. Valmiin työn halkaisija eli 60 cm.

Mikä Mandala?

Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio, joka kuvaa kosmosta. Sana mandala (मण्डल) on sanskritin kieltä ja tarkoittaa ympyrää, keskusta tai yhteyttä. Mandalaa käytetään mietiskelyn apuvälineenä. Kuvio on usein piirretty tai maalattu, mutta sitä käytetään myös rakennusten pohjapiirroksissa.

Mandaloita on käytetty erityisesti buddhalaisuudessa ja Tiibetin laamalaisuudessa. Yleisimmin mandalaa käytetään meditaation tukena auttamaan ihmistä jäsentämään kaaosmaista todellisuutta mielekkääksi. Mietiskelijän tavoitteena on keskittyminen ja kuvion keskuksen tavoittaminen. Kuvion keskellä on kunkin oppisuunnan symbolikuvioita esimerkiksi elämänkukan symboli, joka kuvastaa koko maailmankaikkeutta ja sen syntyä. Tiibetiläisessä vajrayana-buddhalaisuudessa mandalaa käytetään meditaation tukena. Tiibetinbuddhalaisuudessa tehdään mandaloita hiekasta, ja ne symboloivat pysymättömyyttä.

Kristillisen kulttuurin mandaloiksi on katsottu romaanisten ja goottilaisten kirkkojen ruusuikkunat, vaikka niillä ei olekaan historiallista yhteyttä vastaaviin aasialaisiin kuvioihin. On mahdollista, että jatulintarhoilla on samoja funktioita kuin mandaloilla. Lähde: Wikipedia


mandala-style-placemats

Tmä mandalaliina eli virkattu kattausliina löytyi verkosta haulla "mandala placemat". Sivulta stitchesandsupper.com/2015/07/22/placemats-mandalastyle/

Virkattu Mandala?

Onko jokainen virkattu ympyrän muotoinen kuvio tai virkkattu tekstiili mandala? Niin voi ajatella, jos haluaa! Ja jokainen voi liittää virkkaamiseen henkisyyttä, meditaatiota, rentoutumista ja rauhaa oman makunsa mukaan. Koukku ja lanka voivat olla oivat välineet noiden ominaisuuksien etsinnässä ja syventämisessä.

Etsi itsellesi sopivia mandala-aiheita verkosta tai luo kuvioita ihan omasta päästäsi! Tee niin pelkistettyjä kuin haluat, vaikka yksivärisiä, tai sitten jotain hyvin monimutkaista!

Mitä tuotteita mandalasta voisi tehdä? Se voisi olla patalappu, tiskiriepu, lasinalunen kattausliina, pöytäliina, seinätekstiili, matto... Se voisi olla osa vaatetta, koriste vaatteessa. Ja mitä muuta vielä?

mandala-virkkaus5

Piia Kujanpään virkkaaman mandalan kehitysvaiheet. Lue kuvia ylimmästä alimpaan.

mandala-virkkaus2-yksityiskohta

Yksityiskohta PK:n mandalasta.

Piia Kujanpään mandala:
Mandala Madness, tehty valmiista ohjeesta, vain värit muutettu, suunnittelija Helen Shrimpton.
Ks. http://www.crystalsandcrochet.com/crochets/mandala-madness-cal-2016/ Viikko-osioiden alla on jokaiseen osaan myös suomennettu ohje.
Video-ohjeet:


Miten virkkaan ympyrämuodon? Katso ohje   Ympyrämuodon virkkaaminen


Hakuvinkki:

Kokeile Google-hakua sanoilla mandala crochet free pattern (https://www.google.fi/search?q=mandala+placemat&safe=off&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN-vPshbfQAhWKOSwKHZ89BacQ_AUICCgB&biw=1419&bih=1258#safe=off&tbm=isch&q=crochet+mandala+free+pattern)

Linkki:
olavas.blogspot.fi/2009/08/oppskrift-pa-fargesterk-grytelapp.html

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!