engl. zig zag crochet, chevron crochet, ripple stitch crochet

Siksak-virkkaus on virkkauslaji, jossa virkkaukseen muodostuu aaltomaisia kuvioita. Siksak-virkkauksen aallot syntyvät lisäyksillä ja niitä vastaavalla määrällä kavennuksia. Siksak-virkkausmalleja, erilaisia muunnoksia on määrättömästi. Toteutus voi olla yksivärinen tai monivärinen, raitakuvioinen. Pinta voi olla aivan umpinainen tai eri tavoin rei'itetty, pitsimäinen. Aaltojen leveys voi myös vaihdella. Tavallisimmin siksakkia virkataan pylväillä, mutta muitakin virkkaussilmukoita voi käyttää.

Tässä siksak-mallissa on umpinainen rakenne. "Aaltojen harjoilla", tehdään aina 3 pylvästä samaan edellisen kerroksen kohdalle ja kavennuksissa, "aaltojen pohjilla", virkataan vastaavasti 3 pylvästä yhteen.

Millaisiin töihin siksak-virkkausta käytetään?

Siksak-virkkauksella valmistetaan etenkin peittoja ja peitteitä. Esimerkiksi vauvanpeittoja on hausta "siksakoida". Mutta ei ole oikeastaan mitään rajaa mihin kaikkeen siksak-virkkausta voi soveltaa: tyynyihin, verhoihin, pyyhkeisiin ja myös asusteiin ja vaatteisiin. On yhtä monta eri tapoja virkata chevroneja kuin on projekteja, joissa niitä käytetään, mutta niillä kaikilla yhteisiä piirteitä, joten kun olet oppinut perusasiat, voit toteutaa luovuuttasi kaikenlaisten chevron-virkkausten tekemiseen.

Siksak eli chevron on voimakas graafinen kuvio, joka toistuu yhä uudelleen muodissa, kodin sisustuksessa ja jopa arkkitehtuurissa. Siinä on ajaton vetovoima, ja kuitenkin tähän kuvioon toteutetut erityiset värivalinnat voivat välittömästi loihtia kuvia tietyistä aikakausista (kuten 1970-luvun oranssi/keltainen/ruskea chevron tai Art Deco -vuosien musta/valkoinen/kulta).

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!