In English

Helppo, monipuolinen ja yllätyksellinen värinpoistotekniikka

Tarvikkeet

  • Värillistä puuvillakangasta (tai muuta selluloosapohjaista materiaalia)
    Kankaat ovat yllätyksellisiä ja ainoastaan kokeilemalla saat selville kunkin kankaan käyttäytymisen. Mustat kankaat esim. saattavat muuttua kloriitin vaikutuksesta esim. punertaviksi, vaaleiksi, vihertäviksi riippuen siitä miten ne on värjätty. Itse ihastuin tekniikkaan aikoinaan vihreän kankaan muuttuessa kirkkaan siniseksi ennen vaalenemistaan valkoiseksi.
  • Tavallista puhdistukseen ja desinfiointiin tarkoitettavaa kloriittia. Eri merkeillä saattaa olla erilainen vaikutus. Kannattaa kokeilla.

Tekemisen aikana on tärkeää huolehtia tilan tuuletuksesta tai työskennellä ulkona. 
Varoituksen sanan voi sanoa myös vaatteiden suhteen. Pienikin pisara vie värin myös niistä. Kokemukseni mukaan lyhytaikainen kosketus kloriitin kanssa ei heikennä kankaita merkitsevästi.


Kloriitin levittämiseen eli kuvioiden aikaansaamiseen voi käyttää erilaisia tekniikoita

Upotustekniikka

Kankaan voi upottaa laimennettuun kloriittiliemeen sellaisenaan tai osia kankaasta voidaan suojata. Kaikki solmintavärjäyksen tekniikat (taittelu, sitominen, solminta, ompelu jne.) sopivat myös värinpoistoon.

Laimentamatonta kloriittiakin voi käyttää, mutta kankaan vaalenemista on helpompi kontrolloida mikäli liemi on laimennettu. Esim. 1 osa kloriittia, 4 osaa vettä.

Kangas siis valmistellaan (taitellaan, sidotaan, ommellaan...) halutulla tavalla ja upotetaan kloriittilientä sisältävään astiaan. Annetaan liemen vaikuttaa kunnes haluttu tulos on saavutettu. Vaalenemisen voi pysäyttää vedellä huuhtelemalla.

Kaaviot

Kloriittia voi sekoittaa myös paksunnokseen, jolloin sitä voi käyttää painopastan asemasta  leimasinpainantaan, tuputuspainantaan ja jopa seulapainantaankin (kokemukseni mukaan seula ei vahingoitu....) Paksunnokseksi käy perunajauholiisteri (vesittyy tosin melko nopeasti) tai alginaatipaksunnos (seriväriltä). Myös tapettiliisteriä voi kokeilla.


Valotuskaaviolla painettu sammakkoaihe. Pohjana värjätty tummanruskea puuvillakangas.
Kloriitin vaikutuksesta kuviokohdat muuttuivat oranssiksi.

Maalaus

Laimentamatonta tai laimennettua kloriittia voi levittää kankaille erilaisten siveltimien, sienien, pipettien, tikkujen, muovihaarukoiden  tms. avulla. Luonnonharjaksista tehdyt siveltimet tosin syöpyvät nopeasti pilalle!

Kloriittiin kastetun puuvillalangan avulla voi myös muotoilla mielenkiintoisia kuvioita.

Roiskinta

Kloriitin saa helposti kankaalle kukkien sumutuspullolla tai muulla vastaavalla pumppupullolla roiskimalla. Osia kankaasta voi tätäkin tekniikkaa käytten suojata erilaisilla kaavioilla (kontaktimuovilla, paperilla, kasveilla, kivillä...)


Kuvia

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!