Käsityöjakson suunnittelua
Abdulatif Jinan & Khoshnau
Kuulumisia III monialaiset opinnot
06.07.2015 Tampereen yliopisto
Villan huovutus ja kirjonta
Projekti: Maapallon kartta (maanosat)

3-4lk, 21 oppilasta
Opetuksen tavoitteet:
- villa ja villakuitujen käsittely
- villahuovutus ja kirjontamenetelmään tutustuminen
- ryhmätyöskentelytaitojen kehittäminen
- vastuun ottaminen
- kärsivälisyyden kehittäminen
- aiheen integroiminen muuhun oppiaineisiin
Tarvikkeet:
- villa
- villalanka
- saippua
- sininen villakangas (150cm.100cm)
- neula
- A3-paperi suunnittelua varten
- ompelukone

Osa 1 (2h)
Teoria
Opettaja aloittaa tunnin kertomalla jaksosta ja sen toteuttamisesta. Tutustutaan kaikki yhdessä projektin raaka-aineeseen (villa). Opettaja kertoo ja kyselee oppilaita villan ja villakuitujen käsittelystä, koostumuksesta, hyödystä ja arvosta. Sen jälkeen keskustellaan projektiprosessin vaiheista. Keskustelun jälkeen oppilaat jaetaan seitsemään kolmen oppilaan ryhmään. Sen jälkeen opettajan tulee tarkistaa, että jokaisella ryhmän jäsenellä on tehtävä. Lopputunnilla jokainen ryhmä suunnittelee työnsä ensin paperilla.
Osa 2 (2h)
Työn aloittaminen
Opettaja aloittaa tunnin keskustelemalla projektityön aloittamisen vaiheista. Ensin hän tarkistaa, että kaikki muistavat oman osuuteensa projektin toteuttamisesta. Kun kaikki on tarkistettu, opettaja näyttää villahuovutusta ja kirjontamenetelmät. Seuraavaksi oppilaat ryhtyvät töihin.
Tässä vaiheessa opettaja ohjaa ja auttaa, jos oppilas tarvitsee apua. Tällä tunnilla on tarkoitus saada villahuovutukset valmiiksi ja laittaa ne kuivumaan.
Osa3 (2h)
Työn tekeminen jatkuu
Opettaja aloittaa tunnin selittämällä ja muistuttamalla työn seuraavat vaiheet. Huovutetut ja kuivatut villat silitetään kunnolla. Silittämisen jälkeen seuraavaksi on tarkoituksena, että jokainen ryhmä muotoilee huovutetusta villasta maanosan. Sen jälkeen maanosaksi huovutettuun villaan kirjoitetaan maanosan nimi kirjontamenetelmällä.
Kun jokainen ryhmä on saanut tehtyä oman maanosansa, sinisen villakankaan reunat ommellaan ompelukoneella. Tähän ompelemiseen opettaja voi valita kaksi vapaaehtoista oppilasta ompelemaan sitä. Ompelemisen jälkeen jokaisen ryhmän tulee kiinnittää maanosansa isoon siniseen villakankaaseen oikeisiin paikkoihin ompelemalla se käsin. Lopuksi karttaan voidaan vielä merkitä kolme isoa valtamerta ja päiväntasaaja kirjontamenetelmällä.
Osa 4 (2h)
On viimeinen tunti ja opettaja tarkistaa, että työ on loppusuoralla. Mikäli työ on vielä kesken, se tehdään ensimmäisellä tunnilla valmiiksi. Viimeistellään työt ja ripustetaan seinälle. Toisella tunnilla jokaisen ryhmän on tarkoitus esittää oma osansa ja kertoa projektiprosessin vaiheista.
Arviointi:
Arviointi perustuu opetussuunnitelmaan. Arviointi tulee olla läpinäkyvää. Sekä vanhempien että oppilaan tulee tietää, miten oppilasta arvioidaan tässä oppiaineessa. Tässä projektityössä käytetään ensin vertaisarviointia ja sitten katsotaan työn tekemisen onnistuminen, yhteistyön onnistuminen, oikea asenne ja työrauhan onnistuminen.
Aiheen integroiminen:
Aihetta on tarkoitus integroida maantiedon ja äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineisiin. Kolmannella luokalla maantiedossa opiskellaan maanosat ja äidinkielessä otetaan huomioon maanosien oikea kirjoitusta esim. isot alkukirjaimet ja yhdysviivat.