Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Painanta, värjäys » Kasviväripainantakurssilta opittua

Kasviväripainantakurssilta opittua


Kasviväripainantakurssilta opittua

     

 

Osallistuin kesällä 2003 mielenkiintoiselle kasviväripainantakurssille. Olen värjännyt kasveilla aikaisemminkin, mutta kasviväreillä painaminen oli minulle uutta. Kurssin opettajana oli Ulla Lapiolahti Jyväskylästä.

Painoimme kokeiluja ja isompiakin kankaita. Itse painoin bourettesilkille ruudullisen mekkokankaan. Ruskea väri on coreopsista (tiikerinkaunosilmästä), vihreä punasipulin ja nokkosen sekoituksesta, punainen krapista ja keltainen keltasipulista.

Painoväreihin voi käyttää kasvien juuria, kukkia tai lehtiä, puiden kuorta, sieniä, jäkälää ja naavaa eli samoja aineksia kuin lankojen värjäämiseen.

Kasviväri valmistetaan ensin liottamalla värikasveja ainakin vuorokausi, jonka jälkeen väriliemi uutetaan noin 90 asteessa tunnin ajan ja siiviläidään. Kuumaan väriliemeen lisätään alunaa (n. 20 g/l) ja ureaa (n. 40 g/l). Aluna kiinnittää värin ja urea sitoo kosteutta. Jäähtyneeseen väriliemeen lisätään paksunnosainetta (printex BF n. 40 g/l), jotta väriliemi soveltuu painamiseen.

Painopohjaksi soveltuvat erityisen hyvin bourettesilkki ja villakangas. Painaa voi myös esimerkiksi käytässä pehmentyneelle puuvillakankaalle. Painamisen jälkeen väri kiinnitetään höyryttämällä noin tunnin verran. Paksunnosaine pestään kankaasta pois vuorokauden kuluttua tai myöhemmin.

Lisätietoa:
- KAUNO. Kasvivärien tuotekehitysprojektin tiedotuslehti:
Kauno n:o 1 »
Kauno n:o 3 »

- Lisätietoa englanniksi löydät hakusanoilla "natural dyes" ja "printing".

Päivitetty 07/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.