Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Solmut, solmeilu » Fransu » Keskipohjalaiset fransut: fransutekniikka

Keskipohjalaiset fransut: fransutekniikka


Pääsivu


Nykyisin fransulankana käytetään etupäässä pellavalankaa ns. fransulankaa, joka on ominaisuuksiltaan tiukkakierteistä ja kierteisempää kuin tavallinen pellavalanka. Fransut ovat usein luonnonvärisiä tai valkaistusta pellavasta tehtyjä. Värejä käytetään tuomaan yksiväristen fransujen kuvioihin vaihtelua.  Solmintalankana tulisi käyttää samaa materiaalia kuin kankaassa, johon fransu kiinnitetään.

TYÖN ALOITUS

Ensimmäiseksi vyyhdetään fransulanka sopivan mittaiseksi. Jos työn leveys on 10 cm tulee vyyhden olla ympärysmitaltaan olla noin 50 cm. Eli lankojen pituuden tulisi olla 4-5 kertaa työn valmis pituus. Lankamäärä riippuu taas mallin pituudesta ja tulisi olla jaollinen yhteen tupsuun koottavalla lankamäärällä.

Kankaaseen kiinnitettävä fransu solmitaan aina 10% pidemmäksi kuin tämä kangas. Näin varmistetaan, että fransut ovat vielä liinaan ommeltuina liinan levyiset, sillä fransu kapenee solmittaessa hieman.

Fransun tulilanka eli sydänlanka sidotaan lujalle telineeseen. Telineenä voi käyttää ylösalaisin käännetyn tuolin jalaksia tai fransujen solmimista varten valmistettua telinettä.

Lankojen kiinnitys:
Jokainen lanka taitetaan kaksinkerroin ja kiinnitetään tukilankaan kuvan osoittamalla tavalla. Jokainen lanka muodostaa siis yhden lankaparin.

Lankaparien tiheys:
Suositeltavin tiheys on lankaparille viisi lankaparia kahdella cm:llä.

 
FRANSUSOLMUT

Fransua solmittaessa käytetään vain kahta eri solmua. Tässä niitä nimitetään A- solmuksi ja B- solmuksi. Solmimissuunta on tavallisesti vasemmalta oikealle.

A-solmu
Solmua A käytetään aina silloin, kun solmussa on kaksi lankaa. Ensimmäiseen lankaparin vasemmanpuoleinen lanka jää ensimmäisellä kierroksella paripuoleksi. Ensimmäisen lankaparin oikeanpuoleinen lanka ja toisen lankaparin vasemmanpuoleinen lanka solmitaan keskenään solmua A käyttäen. Jatkossa solmu tehdään kahdella vierekkäisellä langalla, jotka ovat eri lankapareista. Kerroksen loppuun jää taas yksi pariton lanka. Seuraavalla kerroksella ei parittomia lankoja jää ollenkaan. Näin syntyviä solmurivejä kutsutaan tiehäksi.
 
Solmun teko tapahtuu seuraavasti:
Solmitaan kahden lankaparin kaksi vierekkäistä lankaa siten, että otetaan vasemmalla oleva lanka oikean käden peukalon ja etusormen väliin. Oikealla olevaan lankaan tartutaan vasemman käden peukalolla ja etusormella oikeassa kädessä olevan langan alta. Langat ovat tässä vaiheessa ristissä ja oikean käden lanka aina päällä. Tehdään oikeassa kädessä olevalla langalla silmukka yläkautta ja vedetään langan pää molempien lankojen alta silmukan läpi. Kiristetään solmu. Vasemman käden peukalolla ja etusormella pidetään langat napakasti ristissä niin kauan, kunnes solmu on hyvin kiristetty loppuun saakka.

Langan kiristäminen on solmun teossa vaikein vaihe. Aloittelijalle vasemman käden ote usein irtoaa ennen kuin solmu on kiristetty loppuun asti ja solmu pääsee näin siirtymään eikä tulekaan oikeaan kohtaan.

 
B- solmu
Solmua B käytetään, kun solmussa on kolme tai useampia lankoja. Monivärisissä fransuissa solmua B käytetään myös kahden langan solmuissa silloin, kun jokin tietty väri halutaan solmussa päällepäin ja kun värilankoja kuljetetaan johonkin tiettyyn suuntaan.

Lankoja ei solmussa B panna ristiin. Solmu tehdään oikeanpuoleisella langalla muuten samalla tavalla kuin solmu A.

Solmiessa langat kuluvat epätasaisesti, sillä ne langat, joilla solmut tehdään lyhenevät huomattavasti nopeammin.

TARKISTA SOLMUVÄLIEN TIHEYS JA RIVIEN TASAISUUS.

 
KUVIOT

Vasemman puoleinen kuvio on hammasrati ja oikeanpuoleinen on säärirati.

  

Kuvioiden alkuun solmitaan aina vähintään kaksi kerrosta tiheää, niin että kaikki langat ovat sitoutuneet.

 
Tähtikuvio

Kuvion alkuun solmitaan aina vähintään kaksi kerrosta tiheää.

Solmimatta jätetyt kuusi lankaa kootaan yhteen solmua B käyttäen. Tämän jälkeen solmitaan tähden alaosa. Tähden vasemmalta puolelta otetaan reunimmainen lanka käteen ja solmitaan se  A-solmulla ensimmäinen tähden langan kanssa yhteen. Jälleen reunimmainen lanka solmitaan toisen tähden langan kanssa yhteen. Kun kolmaskin tähden lanka on solmittu, niin aloitetaan sama tähden oikealta puolelta. Lopuksi kiinnitetään tähden alanurkka solmulla A.

Tähtikuvioita voi solmia useampia vierekkäin ja allekkain.

 
PÄÄTTELY JA VIIMEISTELY

Fransuille on ominaista, että ne päättyvät tupsuihin. Tupsua edeltävä pohjasolmu solmitaan kaksi kertaa, jotta se varmasti pitää.

Tupsulangat ovat tavallisimmin kolmin kerroin. Kiristävä solmu 2-3 kertaa ja vedetään tiukalle.

Tupsun voi tehdä myös yksinkerroin olevista langoista, jolloin se jää hyvin vaatimattomaksi. Tupsut tasoitetaan ja pyöristetään. Työn voi kiinnittää nuppineuloilla alustaan ja höyryttää kevyesti.

 
Fransun teko-ohjeissa lähteinä:
Haapakoski, Kaisa. 1977. Solmimme fransuja. Otava: Keuruu.

 
Sivun on luonut Sanna Kyösti

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.