Etusivu » Teoriatieto » Kirja- ym. arviointeja » Kirja-arviointi: Käsikirja

Kirja-arviointi: Käsikirja


Martin Panelius, Risto Santti, Jarkko S. Tuusvuori:

 
Käsikirja
Ilmestyi 24.10.2013.
Kustantaja TEOS
ISBN 9789518515237

 
Mihin kaikkeen sinä tarvitset kättä? Pukemiseen, syömiseen, hiusten kampaamiseen, autolla ajamiseen, bussin pysäyttämiseen pysäkille, lampun vaihtamiseen, kättelemiseen, posken silittämiseen, olalle taputtamiseen, käsitöihin ja lukemattomiin muihin toimenpiteisiin, joita teet päivittäin. Käsi on aikamoinen apparaatti!

Kättä voi lähestyä monella tavalla ja niin Käsikirjassa tehdään! Kirjassa on yksitoista päälukua, esim. Käden liikkeet, Käden evoluutio, Käsi ja kieli sekä Kädentaidot ja kättentyöt. Otsikoita lähestytään kekseliäästi tavoilla, joiden moninaisuus yllättää. Kirjan rakenne on selkeä, kuten käsikirjan kuuluukin. Kappaleen aluksi avataan hieman sisältöä ja herätetään uteliaisuus. Lopuksi on yhteenveto. Siinä välissä otsikon aihe avataan perin juurin antiikin ajoista alkaen. Kirjoitustyyli on jutusteleva, jolloin asiat eivät tunnu niin vaikeilta ymmärtää. Eri alojen nippelitietoa on runsaasti, ja joskus sen lukeminen vei ajatukseni hiukan harhapoluille asian ytimestä. Henkilökohtaisesti en ole innoissani lukiessani esim. pari sivuaa nyrkkeilijän käden liikkeiden tarkkaa kuvausta tai olympialaisten historiaa, mutta ymmärrän, että kirja on tehty laajemmalle lukijakunnalle kuin vain meille käsityöharrastajille ja eri ihmisille eri asiat ovat merkityksellisiä.

Itse nautin kuvauksista, joissa on esitelty esimerkkejä taiteesta sekä katkelmia elokuvista ja kirjoista, joissa käsi on merkittävässä roolissa. Samoin käsi-sanan ja sen johdannaisten pohdiskelu ja käteen liittyvät sananparret viihdyttivät minua kovin. Käsi-pohjaiset sanonnat osoittavat, kuinka hyvinkin abstrakteja asioita ja monimutkaisia ilmiöitä nimitetään käden rakenteesta, liikkeistä ja käyttötavoista juonnetuin ilmauksin. Kirjassa ei tyydytä avaamaan vain suomenkielisiä käsitteitä, vaan vertailukohtaa haetaan usein naapurimaiden kielistä, englannista, saksasta, latinasta ja jopa viittomakielestä. Käden yhteydestä käsittämiseen luin suorastaan ahmien. Kädellä on merkittävä rooli havaintokokemuksen jäsentäjänä ja ajatuksen järjestäjänä. Käsien ja aivojen yhteispeli on nykyisin käsityön ykkösaiheita.

Omat kädet kulkevat mukana aina ja ovat aina käytettävissä. Ne saattavat tuntua arkipäiväisiltä, mutta Käsikirja johdattaa lukijansa miettimään käden ihmeellisyyksiä ja salaisuuksia. Käden arvon tajuaa usein vasta silloin, kun sen on loukannut tai se on muuten toimintakyvytön. Miten vaikeaa onkaan pukea sukkahousut yhdellä kädellä ja miten yksinäiseltä tuntuu, jos kukaan ei kosketa.

Näin laajasta ja monipuolisesta kirjasta on vaikea lyhyesti sanoa jotain. AUTS! sanoin, kun hain paketin postista. Aikamoinen järkäle. Lopussa jo hiukan hymyilytti, kun kirjoittajat kertovat, että joutuivat jättämään paljon mielenkiintoista aineistoa käyttämättä. Minusta tässä on kädestä kaikki se, mitä kädestä on hyvä tietää. ”Varsineen ja vöineen kaikkineen se on rakenteeltaan kaunis, elegantti, mutta äärimmäisen monimutkainen ruumiinosa. Sen otteet ovat täsmällisiä ja lujia, sen liikkeet moninaisia, viehkeitäkin… Se tuntee ja tutkii, se panee aivoihin vauhtia ja antaa niille tekemistä… Se kipuilee, kärsii, kiusaa ja kohtelee kaltoin… Se vaikuttaa omemmalta kuin mikään, mutta se limittyy muihin käsiin ja muodostaa piirin… Sen kevytkin kosketus saattaa muuttaa elämän koko suunnan.”

Käsikirjan 767 sivuun mahtuu myös mittava kirjallisuusluettelo ja henkilöhakemisto. Kirjoittajista Martin Panelius on neurologian emeritusprofessori, Risto Santti anatomian emeritusprofessori ja Jarkko S. Tuusvuori filosofi, FT.

Tuusvuori luennoi 30.10. 2014 Helsingin työväenopiston ja Tekstiilikulttuuriseuran luentosarjassa ”Yksilöllisesti, yhteisöllisesti - Siksi teemme käsitöitä” aiheenaan Kädet yksilöiden kehitystarinassa. Kooste luennoista löytyy Tekstiilikulttuuriseuran www-sivuilta.

  
Inga Pihlhjerta, KM, käsityönopettaja
käsityön johtava opettaja, Helsingin työväenopisto 10/2014

Päivitetty 10/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.