Pia Ketola – Eija Bukowski – Leena Kokko – Anne Bäcklund – Sari Suuronen:
Sukupolvien silmukat
Ilman epäilystä tämä kirja on käsityökirjojen aatelia! Sisältö ja toteutus tulevat kestämään aikaa vuosikymmeniä. - Harvinaista herkkua "tulee ja menee" -käsityökirjojen keskellä.
Näin kustantaja, Maahenki, esittelee kirjaa:
"Neulemalleja museoiden kätköistä:
Kirja sisältää yli 30 kansanomaista sukkaa ja lapasta 1700-luvulta 1940-luvulle. Museoihin arkistoidut, taidokkaat, ohuesta langasta tehdyt sukat ja lapaset ovat saaneet nykyaikaan sopivat ohjeet, joissa silmukoiden ja kuvioiden määrää on maltillisesti vähennetty. Ohjeet vaihtelevat helpoista hyvinkin vaativiin kirjoneuleisiin.
Ohjeet on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, joihin on liitetty sukkiin ja lapasiin liittyviä tarinoita ja taustatietoa. Niiden avulla lukija pääsee tutustumaan sukkien ja lapasten merkitykseen karjalaisten esiäitiemme elämässä. Taustatietoja on tarkasteltu käsityöharrastajien näkökulmasta, eikä niitä ole tieteelliseltä pohjalta tutkittu."
Taustatietojen, historiakatsausten anti on mielestäni kirjasta parasta. Se on sitä "tarinaa", joka saa innostumaan!
Työohjeet ansaitsevat nekin kiitokset, terminologiaa myöten. Tekijät ovat paneutuneet työhönsä kaikin puolin huolellisesti.
Minulle, länsisuomalaiselle, heräsi jopa kateudenpoikanenkin, kun kirjan runsautta ihastelin. Se kuitenkin laantui, kun pääsin minulle, neulonnan vankkumattomalle ystävälle, kaikkein kiinnostavimmaksi osoittautuneeseen tekniikkaosuuteen, kiinteään ketjuvirkkaukseen: jopa mainitaan länsirannikkokin!
ISBN 978-952-301-013-0
Ulkoasu: Tiina Ripatti
176 sivua,
koko: 230 x 297 mm, sidottu
Maahenki 2014