Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Kirjonta » Konekirjonta » Kirjontalaite: pingotus

Kirjontalaite: pingotus


Aloitus
Kuviot
Tuki
Pingotus
Kirjominen
Viimeistely
Ongelmia ja linkkejä


Yhtä tärkeää kuin oikeanlaisen tukikankaan valinta on huolellinen työn asettaminen kehykseen. Käytämme sanaa asettaminen, koska tarkoitus ei ole venyttää kangasta kehykseen, vaikka sana pingotus antaakin helposti tällaisen mielikuvan. Hyvin kehykseen asetettuun kankaaseen on helppo kirjoa onnistuneita kuvioita niin, ettei kankaaseen synny ryppyjä tai venymiä.

pingo


Asettelu

Kohdistamisen helpottamiseksi kankaalle yleensä merkitään haluttu kuvion sijainti. Merkitsemistapoja on useita:
 

liitu-2

Vaatturinliidulla tehty merkintä näkyy melko hyvin useimmilla kankailla ja häviää ensimmäisessä pesussa. Liitumerkki ei kuitenkaan ole kovin täsmällinen.

 
lyijykyn_-2

Lyijykynällä voi paikkamerkin merkitä varovasti. Lyijykynän jälki häviää yleensä pesussa. Tätä on kuitenkin kokeiltava!

 
taikatussi-2

Haihtuvajälkisellä kynällä tehty merkintä katoaa muutamassa tunnissa tai viimeistään pesussa. Jälki on melko näkyvä ja tarkka. Kokeile jäljen katoamista kangastilkulle!

 
taitemerkki-2

Taitemerkki syntyy kynnellä painamalla. Taitemerkki on melko täsmällinen ja häviää yleensä silittämällä. Taitemerkillä saat aikaan myös ristikkäiset linjat, jotka helpottavat asettelua.

 
Mallineen valmistaminen:

malline1-2

Tarkkaa kuvion paikan etsimistä varten voit valmistaa mallineen irtirevittävästä tukimateriaalista. Pingota tuki ja merkitse kehyksen kohdistusmerkit näkyvillä jäljillä.

 
malline5-2

Ompele kirjontakuvion ääriviiva ilman lankaa tukimateriaalille. Ääriviiva on useimmissa kuvioissa viimeinen väri. Irrota neulanpistojen rei´ittämä kuvio varovasti irti. Näin syntyneellä mallineella kuvion paikka esimerkiksi vaatteessa on helppo määrittää. Mallineeseen merkityt kohdistuspisteet helpottavat kehyksen oikean paikan löytämistä.


Kehykset

Kirjontalaitteessa käytetään erityistä kehystä, joka toimitetaan kirjontalaitteen mukana tai jonka voi hankkia siihen lisävarusteena. Älä käytä kirjontalaitteessa koskaan muuta kehystä. Muutoin kirjontalaitteen kehys vastaa läheisesti perinteistä kirjontakehystä. Kangas pingotetaan ulkokehyksen ja sisäkehyksen väliin ja kiristetään kiristysruuvilla.

Kirjontakehykset eivät ole ikuisia, vaan ne venyvät käytössä ja saattavat ajan myötä löystyä. Runsaassa käytössä kehys on vaihdettava uuteen jopa kerran vuodessa. Jos käytät useampaa kehystä, merkitse ulko- ja sisäkehyksiin vaikkapa vedenkestävällä kynällä merkit, jotta tunnistat, mitkä kehyksen osat kuuluvat yhteen. Näin osat sopivat parhaiten yhteen ja pingotus onnistuu. Merkitse kehyksiin myös niiden käyttöönottopäivä, jotta voit seurata niiden ikää.

Kaikkiin kirjontalaitteisiin on saatavana useita erikokoisia kirjontakehyksiä. Valitse kehys aina kirjottavan kuvion koon perusteella. Käytä mahdollisimman pientä kehystä.

Kangas saattaa venyä kehyksen sisällä kirjonnan aikana. Mitä suurempi kehys, sitä enemmän kangas saattaa venyä.

kehykset

 
Kirjontakehys kiristetään kiristysruuvilla. Kiristä ruuvi pingotuksessa tiukalle, mutta älä käytä kiristämisessä mitään työkalua.

Huomaa myös, että kehyksissä on yleensä kohdisusmerkit auttamaan sisäkehyksen ja ulkokehyksen asettamista keskenään oikein päin. Kuvassa näet kolmiomerkit, jotka on asetettava kohdakkain, jotta kangas pysyy kehyksessä kunnolla.

kehys1

 
Kirjontakehys kiinnitetään tukevasti kirjontalaitteeseen erityisellä kiinnitysosalla. Tutustu oman koneesi käyttöohjeeseen ja opettele kehyksen kiinnittäminen huolella. Kehys ei missään tapauksessa saa irrota kirjontalaitteesta kirjomisen aikana.

kehys2


Tee näin

1. Avaa kirjontakehyksen kiristysruuvia hiukan, jotta saat sisemmän kehyksen irrotettua. Aseta tukimateriaali ulomman kehyksen päälle.

pingotus1-2

 
2. Aseta kirjottava kangas tukimateriaalin päälle. Tarkista, että tukimateriaali ei jää ryppyiseksi kankaan alla, ja että tukimateriaali ulottuu kauttaaltaan kehyksen reunojen ulkopuolelle.

pingotus2-2

 
3. Paina sisempi kehys tukevasti kankaan päälle. Pingottaminen on helpompaa, jos painat paikalleen ensin toisen lyhyistä sivuista. Tarkista, että kangas ja tukimateriaali ovat suorana kehyksessä.

pingotus3-2

 
4. Pingotus on hyvin tehty, kun kangas ja tukimateriaali ovat tiukalla, mutta eivät venyneenä. Kankaassa ja tukimateriaalissa ei saa olla ryppyjä.

pingotus4-2

 
5. Tarkista pingotus myös alapuolelta, jotta voit varmistua tukimateriaalin rypyttömyydestä.

Kiristä vielä lopuksi kiristysruuvia hiukan ja paina sisäkehystä noin 1 mm:n verran alaspäin. Näin pingotus tehostuu ja kirjottava kangas painuu varmasti koneen pistolevyä vasten kirjomisen aikana.

pingotus5-2

 
Nukkapintaisten tai paksujen kankaiden pingottamisessa hyödynnämme spray-liimaa. Kangasta ei puristeta kirjontakehyksen väliin, vaan liimataan se tukimateriaaliin. Katso kuvat ja ohjeet tuki-sivun alaosasta...

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.