Kuoseja kankaalle - oppimispaketit

Forssan museon Kuoseja kankaalla -kokonaisuus Finnan luokkahuoneessa tarjoaa kaksi painokankaiden kuosiaiheista oppimispakettia peruskoulun, lukion sekä ammatillisen koulutuksen taideteollisuusalan opetukseen.

Käsityö-, kuvataide- ja muotoilualan opintoihin sopivat oppimispaketit Kuoseja kaupungilla ja Sateenraikas vai riemunkirjava tutustuttavat kirjavaan ja kotoisaan painokangasmenneisyyteemme, haastavat tutkimaan kuoseja ja niiden suunnittelua myös itse luoden ja pohtien.
Oppimispaketteihin kerätyt tekstiilit ja luonnokset kertovat painokankaiden tyyleistä eri aikoina. Ne näyttävät, kuinka luonnostelun välineet, taiteen tyylit ja yhteiskunnan kehitys näkyivät tavallisten kotien sisustuskankaissa ja jokapäiväiseen käyttöön tehdyissä vaatteissa.

Paketit kutsuvat opettajia ja oppijoita tutustumaan menneiden aikojen kuvakulttuureihin ja luomaan sen pohjalta jotain uutta, tulevaisuuteen sopivaa ja omanlaistaan kuvaperintöä.
Tutustu kokonaisuuteen tästä:
https://www.finna.fi/Content/kuoseja-kankaalla


Painokangasta syntyy, kun kankaalle painetaan toistuva kuvio. Kuviosta käytetään sanaa kuosi.
Suomen painokangasteollisuus syntyi vuonna 1861, kun Forssa Oy perusti kutomonsa yhteyteen kangaspainon. Vuonna 1951 kangaspainon toimintaa jatkanut Finlayson-Forssa Oy perusti Forssan tehtaille suunnitteluateljeen. Sen suunnittelijat olivat koulutettuja painokangassuunnittelijoita. Kuoseja painettiin Forssan viimeistämössä. Painokankaat kuljetettiin kauppoihin joka puolelle Suomea, myös ulkomaille.

Kuosiluonnos, Pirkko Hammarberg, taiteilijat 1970–1979

Suurteollinen tekstiiliteollisuus on Suomessa menneisyyttä. Forssan painosaleissa kulkevat vain aika ja muistot. Jotain on silti jäänyt jäljelle: sadat tuhannet kangasnäytteet ja luonnokset niistä kuoseista, joita menneisyyden päivinä tuotettiin. Nämä kuosit muodostavat Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelman. Ne paljastavat, millaisia painettuja verhoja, pöytäliinoja, lakanoita, suihkuverhoja ja muita sisustuskankaita suomalaisissa kodeissa ennen käytettiin - ja millaisiin painokuoseihin Suomessa eri aikoina pukeuduttiin.

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.