Langan säikeistä säieteoriaan
Säikeitä yhteen punokseen
Prosessi tai materia voi olla monisäikeistä. Käsityötä on kiittäminen, että sana säie on yleensä olemassa. Arvaan, että säikeet alkuaan tarkoittivat langan osia. Teräksinen lanka on saanut hauskan oman nimen vaijeri, kun taas kuitu kietoutuu sinnikkäästi uusien käsitteiden runkoon kiinni, esimerkkinä valokuitu. Säie kiehtoo käyttämään itseään ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Sille on langennut ratkaisijan rooli uudessa maailmankaikkeuden luomisteorian käsikirjoituksessa. Jopa ennen tieteellistä näyttöä, että ennustettu säie on olemassa, se esittää alkeishiukkastakin pienempää rakenneyksikköä luonnossa.
Moderniudestaan huolimatta sana säie kuuluu työperäiseen alkusanastoon. Ikivihreä suosikki-ilmaus istuu tukevasti monessa merkityksessä etenkin suomen kielessä, ja taipuu luontevasti mielikuviksi.
Säie (fibrilla, fibrilli) lääketieteessä tai kemiassa
Kudoksen rihmamainen rakenneosa voi olla muodostunut rinnakkaisista rihmoista eli filamenteista. Kutinan hermoradat välittyvät ohuita, ja kivun paksuja hermosäikeitä pitkin iholta selkäytimeen, ja sieltä aivoihin.
Säie (thread) tietotekniikassa ja biologiassa
Ohjelmointikielissä säie on toistuva osa koodia, joka toimii tai nukkuu jaksoittain. Osion tehtävä on pitää käyttäjä ajan tasalla jonkun tapahtumasarjan edetessä. Ohjelman rakenteeseen voi kuulua monisäikeistä päivittämistä tietokonepelin ja animaation yhteydessä. Koodaajan on muistettava, että tietokoneen tehot voivat hiipua säikeiden liiallisuudesta. Suoratoisto eli streaming on tiedonsiirtoa, jossa liikkuva kuva alkaa näkyä jo ennen kuin tiedoston loppu on ehtinyt saapua perille. Mahdolliset pysähdykset kesken katselun on helpompi sietää kuin jäädä odottamaan ensin koko tiedoston latautumista. Eliöt ovat innostaneet ihmistä myös olio-ohjelmointiin, ei vain ohjeitten listaamiseen kuten edellä. Yksittäisen elämän tuoteseloste periytyy kooditallenteeksi geeneihin. DNA muodostuu kahdesta biologisesta säikeestä. Niiden lisäksi on olemassa magneettisia säikeitä, jotka ovat biologisten säikeiden ohjelmointia. Elämä se on kuin säikeitä vaan, vai oliko se laulussa silkkiä, sama kuitenkin asiana.
Säie keskustelussa tai fantasiassa
Sielujen säikeet on ihmisillä pelattava fantasiaroolipeli, joka julkaistiin viihdyttämään netin kirjoittajia. Pääset astumaan maailmaan, jossa ihmiset eivät ole kahlittuja ainoastaan omaan hahmoonsa: siinä ihmisten sieluihin on punottu magian säie, jonka ansiosta jokainen maailman asukas kykenee ottamaan myös eläimen hahmon. Edellinen on poimittu netistä. Säikeiksi sanotaan myös verkossa aiheittain eteneviä keskustelun juonteita.
Säie suomalaisessa mytologiassa
Lainaus Wikipediasta: ”Syy on suomensukuisissa kielissä sana, joka on tarkoittanut alun perin säiettä kuten sanassa lihassyy. Sanalle on kehittynyt myös toinen merkitys: aiheuttaja. Merkityksen muunnoksen selittää käsitys, että aiheuttaja löytyy ikään kuin jälkiä tai johtolankaa, siis säiettä seuraamalla. Maanpäällinen todellisuus on ehkä käsitetty kuin syiden kudokseksi.” Aivan oikeassa esi-isämme olivatkin, fiksua väkeä.
Säie (string) fysiikassa
Kokeilin hakua (string theory) kuvallisena. Sen ansiosta ei päässyt unohtumaan, että lainasana stringit on käsite sinänsä - pienin kuviteltavissa oleva vaatekappale, jonka voi pukea ylleen. Fysiikassa pientä on ollut aluksi atomi (athomos = jakamaton), pian sitäkin pienemmät alkeishiukkaset, ja nyt haetaan säikeitä. Ilmeisesti niitäkin löytyy. Jos siinä onnistutaan, ei tarvitse uskoa joulupukkia enempää väitteeseen maailman synnystä, joka ilman parempaa tietoa on iso pamaus, ts. alkuräjähdys.
Turkka Sinervo FM 2012