« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto
Pieni tekstiilityösanasto
Batiikki-tekniikassa kankaat värjätään kuviollisiksi estämällä värin pääsy tiettyihin kohtiin. Menetelmässä käytetään joko solmuja tai vahaa värin kiinnittymisen estämiseksi. Tekniikka on peräisin Indonesiasta. Vertaa shibori-menetelmään.
Hiuslaskos
Hiuslaskos on kapea osittain tai kokonaan kiinni ommeltu taitos kankaassa.
Hulpio
Hulpio on kankaan kudonnassa muodostuva purkautumaton sivureuna.
Huovutus
Huovutuksessa villakuitua muokataan lämpimän veden, mekaanisen käsittelyn ja emäksen avulla. Käsittelyssä villan suomut takertuvat toisiinsa ja kuitu vetäytyy kasaan. Villa muuttuu huovaksi.
Joustinneule
Joustinneuleessa neulotaan yhden tai useamman silmukan jaksoissa sekä oikeita että nurjia silmukoita samalla kerroksella. Jos joustinneule neulotaan edestakaisin, seuraavalla kerroksella edellisellä kerroksella neulotun oikean silmukan päälle neulotaan nurja silmukka ja nurjan päälle oikea. Joka toisella kerroksella nurjat ja oikeat ovat siis päinvastaisissa paikoissa ja joka toisella alkuperäisillä paikoillaan neulomispuolelta katsottuna. Joustinneuleen jaksotus ja silmukkamäärä voivat muodostua myös niin, että kerrokset ovat samanlaisina neulottavia. Jos joustinneule neulotaan suljettuna neuleena eli työtä ei käännetä välillä, neulotaan oikean silmukan päälle oikea silmukka ja nurjan päälle nurja.
Juoksumetrimassa
Kankaan juoksumetrimassa tarkoittaa yhden metrin mittaisen koko kankaan levyisen palan massaa.
Kankaan virhe
Joskus kangas, jossa on havaittavia virheitä, myydään alennettuun hintaan. Vaateessa kankaan virheet voi välttää, jos kappaleet saa leikattua virhepaikat kiertäen. Tällöin yleensä virheellistä kangasta pitää ostaa virheetöntä enemmän, ettei valmiiseen vaatteeseen jää näkyviin kankaassa olevaa virhettä.
Kude
Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi. Kude on kankaan leveyssuuntainen lankajärjestelmä. Esimerkiksi räsymatossa räsy on kude.
Kudonta
Kudonnassa kude pujotellaan loimilankojen väliin.
Kudottu kangas
Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi.
Langansuunta
Kankaan langansuunnalla tarkoitetaan loimilankojen suuntaa, joiden kanssa kaavaan merkityn langansuunnan nuoliviivan tulee olla yhdensuuntainen.
Loimi
Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi. Loimi luodaan kangaspuihin ensin, se on kankaan pituussuuntainen lankajärjestelmä. Esimerkiksi räsymatossa loimi on hapsut muodostava lanka, usein se on kalalankaa.
Liestyä
Liestyminen tarkoittaa reunimmaisten lankojen purkautumista itsestään tai rasituksessa. Arkikielessä puhutaan usein rispaantumisesta samaa tarkoittaen.
Miehusta
Miehusta tarkoittaa vartalon yläosan peittävää vaatteen osaa, johon vaatteen muut osat, kuten hihat ja kaulus, kiinnittyvät.
Muotolaskos
Muotolaskosten avulla vaatteesta muokataan vartalonmyötäisempi. Muotolaskoksia käytetään vaatteissa esimerkiksi vyötärön, olkapään ja rinnan muotoa tuomassa.
Neliömassa
Kankaan neliömassa tarkoittaa yhden neliömetrin suuruisen kankaanpalan massaa.
Neuletiheys
Neuletiheys ilmoittaa kuinka monta silmukkaa on yhden sentin matkalla (s/cm). Tiheys määritetään laskemalla silmukoiden määrä 10 cm:n matkalla, esimerkiksi 15 silmukkaa / 10 cm = 1,5 s/cm.
Palttina
Palttinasidos on yksinkertaisin mahdollinen sidos. Siinä loimilangat kulkevat vuorotellen kudelangan yli ja ali.
Paneeliverho
Paneeliverho on kapeahko ylhäältä ja alhaalta sileäksi tuettu suora verho. Yleensä käytetään useaa samankokoista, jokainen omalla kiskollaan liukuvaa verhoa.
Pinta-alamassa
Pinta-alamassa on kankaan massa jaettuna sen pinta-alalla.
Poimutussuhde
Poimutussuhde ilmoittaa kuinka monikertainen määrä kangasta tarvitaan tietylle matkalle.
Päärme
Päärme tarkoittaa kankaan reunan huolittelua kääntämällä kangasta reunasta.
Reunan huolittelu
Reunan huolittelu tarkoittaa reunan käsittelyä siten, ettei se pääse purkautumaan eikä ole ruman näköinen.
Saumanvara
Saumanavara tarvitaan kangaskappaleiden yhdistämistä varten. Saumanvara on valmiin työn päältä näkymätön kankaan reuna, jonka ommel eli sauma erottaa nurjalle puolen.
Shibori-tekniikassa värjättävään kankaaseen tehdään tiiviitä kohtia, joihin väri ei pääse. Menetelmässä kangas laskostetaan tai rypistetään ja ommellaan tai sidotaan, kangas voidaan myös kiristää ja solmia jonkin kappaleen ympärille, jolloin väri imeytyy vain kankaan uloimpana oleviin kerroksiin. Tekniikka on ilmeisesti alunperin peräisin Kiinasta, mutta on hyvin tunnettu myös Japanissa. Vertaa batiikki-menetelmään.
Sidoksen kankaankuva
Sidoksen kankaankuva on piirros siitä, miten kankaan langat sitoutuvat toisiinsa. Kuvassa musta väri tarkoittaa päällimmäisenä olevaa loimilankaa.
Sileä neule
Sileässä neuleessa neulepinta on toiselta puolen pelkkä oikeata silmukaa ja kääntöpuolelta pelkkää nurjaa silmukkaa. Koko kerros neulotaan siis samanlaisia silmukoita. Jos sileä neule neulotaan edestakaisin, neulotaan vuorottain oikeita ja nurjia kerroksia. Jos sileä neule neulotaan suljettuna neuleena eli työtä ei käännetä välillä, neulotaan koko ajan samanlaisia silmukoita.
Sidos
Kudotuissa kankaissa loimen ja kuteen muodostama kuvio on nimeltään sidos.
Tex-numero
Tex-numero ilmoittaa kuinka paljon grammoina painaa 1000 m lankaa.
Tutkaimet
Tutkaimet ovat työn lopussa työn ulkopuolelle jäävä loimen osa, jota ei pysty kutomaan ja joka kiinnittyy kangaspuihin.
Täyskello
Täyskello hame tarkoittaa, että hame on tasolle levitettynä ympyrän muotoinen eikä siinä ole lainkaan poimuja.
Vinokaitale, vinonauha
Vinokaitale tai vinonauha on kankaasta loimen ja kuteen suuntaan verrattauna 45 ° kulmassa leikattu nauha, joka taipuu hyvin erilaisiin muotoihin ja on siksi melko helppo liittää erimuotoisiin reunoihin.