Opettajalle: Oman suvun tekstiilit -kirjontakurssi |
Lepolan kotimuseo sijaitsee Turun saaristossa Velkualla. Punaisissa piha-aitoissa on Hongan suvun tekstiilejä n. vuosilta 1915-1938 ja käyttöesineitä 1800-luvun lopulta alkaen. Museo on yksityinen ja avoinna sopimuksen mukaan.
Sivuston tarkoituksena on toimia perusasteen käsityön opetuksessa kulttuurikasvatuksen integroinnin apuvälineenä. Kiitän Hilkka ja Lauri Valtosta yhteistyöstä.
VUODETEKSTIILIT
KEITTIÖTEKSTIILIT
Tällä sivulla on keittiössä käytettävien tekstiilien lisäksi esitelty myös kaitaliinat ja pöytäliinat. Kaitaliinoja käytettiin yleisesti salin tai ruokasalin pöydällä eikä niinkään keittiössä. Pöydällä saattoi olla useita pöytäliinoja päällekkäin ja usein kaitaliinaa käytettiin tumman ja suuren pöytäliinan päällä.
Monien kaitaliinojen päädyt ja pöytäliinojen kulmat on koristeltu näyttävillä leikekirjonnoilla. Leikekirjotut kaitaliinat olivat muotia 20-luvun alussa. Ne olivat hyvin työläitä ja hitaasti valmistuvia. Myös laakapisto- ja varsipistokirjontaa käytettiin kaitaliinojen ja pöytäliinojen koristeluissa.
PUKEUTUMINEN
Alusvaatteet olivat valkoisia ja yleensä puuvillasta valmistettuja. Useimmiten alusvaatteet oli koristeltu brodyyreilla ja käsin kirjotuilla nimikirjaimilla. Puvun alla käytettävä alushame on ommeltu kotikutoisesta villaisesta verasta. Katso myös yläkuvassa olevia kangaspakkoja, ne ovat kangaspuissa kudottuja pukukankaita.
Ompelukone oli kallis hankinta perheelle ja esim. kuvan ompelukoneen hankintaa varten oli tehty velkakirja koneen maksua varten. Ompelukoneita oli myös käsin veivattavia, mutta kuvan kone on poljettava.
SISUSTUSTEKSTIILIT
Kirjotut seinätekstiilit olivat muodissa 20- 30-lukujen taitteessa. Yllä vasemmalla on varsipistoin kirjottu kuva, keskellä olevassa kuvassa on käytetty lisäksi laakapistoja. Myös sanomalehtiteline oli tyypillinen esine seinällä, siihen koottiin talteen sanomalehdet, joita arvostettiin sen ajan kodeissa.
Vasemmalla kangaspuissa kudottuja räsymattoja. Oikealla larvalankamatto, jota pidettiin hienona salin tai salikamarin lattialla. Karvalankamatto oli kudottu villasta, johon oli lisätty lehmän- karvoja ja joskus myös pellavaa tai rohdinta.
Ryijyt ja raanut olivat yleisiä kotien seinillä. Raanuja ja seinävaatteita käytettiin usein myös sängyn takana suojaamassa tapettia. Seinävaate oli usein väritykseltään yhtenäinen sängynpeitteen kanssa.
Keinutuolimattoja tehtiin mm. koulukäsityönä. Alla olevista punainen keinutuolimatto on museon omistajan äidin valmistama kansakoulun viimeisellä luokalla.
Vasemmalla on sota-aikana valmistettu pöytäliina. Koska pulaa oli kaikista materiaaleista, liina on valmistettu paperinarusta ja sellofaaninauhasta. Oikealla makramee-tekniikalla valmistettu liina.
HUONEKALUT JA TYÖVÄLINEET
Lepolan kotimuseossa on myös paljon astioita, huonekaluja ja erilaisia työvälineitä 1800-luvun lopulta lähtien. Kuvat ovat vain muutamia poimintoja runsaasta esineistöstä.