Tässä ohjeessa keskitytään siihen maton kudonnan vaiheeseen jossa varsinainen kutomisvaihe on jo valmis ja matto irrotettu puista, mutta maton päät ovat viimeistelemättä. Kudottu matto on kangasta ja kangas purkautuu avoimilta reunoiltaan, jos sitä ei jollain tavoin estä! Loimilankojen kanssa on ainakin tehtävä jotain, mutta entäpä muuta?
Maton kutominen voi olla hyvin terapeuttista ja rentouttavaa puuhaa. Saa lyödä ihan luvalla ja kovaa - siis pirralla kudetta loimeen tiukkaan paikoilleen. Voipa se olla hyvää vatsalihastreeniäkin ja koko kroppa siinä on liikkeessä. Maton tekeminen vaatii myös päätä, sitähän pitää suunnitella. Myös viimeistelyratkaisuja pitää pohtia.
Kudotun maton päät voi viimeistellä usealla tavalla
Loimilankojen yhdistäminen solmimalla on tärkeä perustoimenpide. Se vastaa siksak-ompelua muiden, ohuempien kankaiden huolittelussa. Oli lopullinen viimeistelytapa sitten mikä tahansa, tavallista on että ensitoimenpiteenä loimilangat solmitaan merimiessolmuilla pareittain yhteen ja näin varmistetaan ettei reuna pääse purkautumaan.
Hapsut:

Loimilangat on solmittu hevosenhäntäsolmulla neljän langan hapsuiksi. Hapsut pitää lopuksi vielä leikata tasamittaisiksi.
Kierretyt hapsut:

Loimilangat on kierretty hapsuiksi.
Hapsuton solmittu reuna:

Tässä mustat loimilangat on solmittu yhteen (pareittain) niin, että jo solmittujen lankojen päät on "piilotettu" aina seuraavien lankasolmujen alle. Reuna ei juurikaan korostu matosta esiin.
Vielä huomaamattoman reunan saat, kun ensin solmit loimilangat yhteen ja sitten pujotat niitä muutaman cm:n verran piiloon maton kudoksen sisään.
Päärmereuna:

Maton päähän on kudottu päärmeenvaran verran ylimääräistä pituutta pelkkänä yksivärisenä palttinana. Kun päärmeen kiinnittää käsin ompelemalla, lopputulos on pelkistetty.
Nauhalla tai kankaalla kantattu reuna:
Nämä viimeistelytavat sopivat hyvin myös käytettyjen mattojen päiden korjauksiin jos esimerkiksi hapsut ovat kuluneet ja matonpää on vaarassa purkautua.

Maton loimet on ensin solmittu yhteen merimiessolmuilla ja sitten reunaan on ommeltu päällysteeksi mattonauha.

Maton reunan päälle voi ommella päällysteen eli reunakkeen monenlaisesta vahvasta kankaasta. Vaikka vanhoista farkuista saa hyvää materiaalia. - Tässä kangasta on koristeltu käsin kirjomalla.
Millä perusteella maton päiden viimeistelytapa valitaan?
Ainakin näitä asioita kannattaa miettiä:
- maton käyttötarkoitus: mihin ja kenelle matto tulee?
- miten kovaan kulutukseen matto joutuu?
- hapsut kuluvat kovassa käytössä nopeammin kuin päiden kanttaus tai hapsuttomaksi solmittu reuna
- maton tyyli, materiaali, väritys
- omat mieltymykset
Vielä lisää ohjeistusta
Maton kanttausnauhoja valmistetaan useasta materiaalista ja monen levyisenä:

mattojen kanttausnauhoja. Kuva Lankava.fi
Huomaa: Uusi, puuvillainen mattonauha, kuten myös uusi, pesemätön puuvillakangas, kutistuu ensimmäisessä pesussa jopa 15-20 %. Muista siis, että uusi materiaali pitää kutistaa ennen kuin ompelet sitä mattoon. Kutistaminen tapahtuu pesemällä 60°C vedessä jossa on mukana pesuainetta. Pese käsin tai pesukoneessa. Silitä pesty ja kuivattu materiaali ja aloita sitten ompeluvaiheet.



Kierretyt hapsut:
- Ota kumpaankin käteen lankanippu. Tartu nippuun läheltä lankojen päitä.
- Kierrä lankanippuja kummallakin kädellä samaan suuntaan. Mitä tiukempaan kierrät sitä tiiviskierteisempi on myös lopputulos.
- Yhdistä kierteet liu'uttamalla ne yhteen aivan kuin kierrettyä nyöriä tehtäessä.
- Tee lopuksi hevosenhäntäsolmu pitämään kierteitä koossa.
Vinkki: Jos kierrettyjä hapsuja joutuu tekemään paljon, voi työtä helpottamaan hankkia laitteen, ks. video Youtubesta.
Tämän julkaisun idean ja luvan mattokuvien julkaisuun on antanut Jaana Saha, Espoon työväenopiston opettaja.