Mielikuvitusnaamiot


HUOVUTUS 
Huopa on villasta tai karvoista vanuttamalla valmistettu kangasmainen tuote, jossa ei ole varsinaista lointa tai kudetta kuin kankaassa. Tosin myös valmis kangas voidaan tehdä huopamaiseksi karstaamalla ja vanuttamalla.

Villa on ainoa materiaali, jolla on luonnostaan ominaisuus huopautua. Huopautuminen johtuu villakarvan suomupintaisuudesta.

Villaa huopautuu kun sitä muokataan mekaanisesti lämpimän veden avulla. Veden vaikutuksesta villakuidut paisuvat, pehmenevät ja tulevat liukkaiksi. Mekaanisen käsittelyn vaikutuksesta kuidut alkavat liukua pituussuunnassa tyvipää edellä, sillä suomut aukeavat kuitujen kärkeä kohti. Jos kuitu kuitenkin on sotkeutunut kärkiosastaan toisiin kuituihin, se ei pääse liukumaan vaan venyy. Kun mekaaninen käsittely lopetetaan, kuitu kutistuu alkuperäiseen mittaansa. Tästä aiheutuu villan huopautuminen eli vanuminen.

Mekaanisen muokkauksen ja lämpimän veden lisäksi villan huopumiseen vaikuttavat kuitujen hienous, pituus, kiharuus ja rasvapitoisuus sekä käytetyn veden lievä happamuus tai emäksisyys.
Vanumisesta johtuva kutistuma on palautumaton.

HUOVUTUKSEN HISTORIAA
Villaa on huovutettu erilaisten villatuotteiden valmistamista varten jo vuosisatoja. Kaivauslöydöt osoittavat, että ihminen on huovuttanut jo 3000ekr. (Jäkkö 1984, 6.)
Huovutustaito on ilmeisesti kehitetty Itä-Aasiassa vaeltaneiden paimentolaiskansojen keskuudessa. (Ågren 1981, 21). Tärkeimpiä huovuttajia olivat ne paimentolaiset, jotka liikkuivat nykyisen Venäjän eteläisimmässä valtiossa Mustalta mereltä Mongoliaan ja Kiinan rajalle sekä Iranin, Afganistanin ja Turkin pohjoisosien paimentolaiset. (Ihatsu 1992, 14). Paimentolaiset hallitsivat tekniikan ja valmistivat komeita huopamattoja, seinävaatteita, hevosen peittoja, satulan pehmusteita sekä monia käyttötarvikkeita. Keski-Aasian paimentolaiskansat huovuttivat kotiensa suojaksi suuria ja koristeellisia huopia. (Jäkkö 1984, 6.)

Euroopassa villaa huovuttivat ainakin roomalaiset ja kreikkalaiset (Jäkkö 1984, 6). Aasiasta ja Euroopasta huovutustaito levisi vähitellen Afrikkaan ja Amerikkaan. Paimentolaisheimot veivät huovutuksen myös Kiinaan, jossa huovasta valmistettiin mattoja, peitteitä, vöitä ja päähineitä sekä muita vaatekappaleita. Euroopan ja Kiinan välisillä aroilla vaelteli skyyttalaisten paimentolaisheimo, joka on jäänyt historiaan taiteellisesti tasokkaan huovutustaitonsa vuoksi. Skyyttalaisten hautakammioista on löydetty mm. applikaatioilla ja mosaiikkikirjonnalla koristeltuja värillisiä huopia, kirjottuja huopavaatteita sekä useita huovasta valmistettuja käyttötarvikkeita. (Ågren 1981, 21-23.)

Huovutuksella on pitkät perinteet myös Pohjoismaissa. Huovutetun villan huomattiin jo varhain olevan hyvä suoja kylmää vastaan. (Jäkkö 1984, 7.) Huovutustekniikan oletetaan tulleen Suomeen Venäjältä, koska vanhimmat perinteet huovutuksella on Itä-Suomessa. Siellä venäläiset tossuntekijät kiertelivät 1800-luvulla talosta taloon ja valmistivat talon omista villoista huopatossuja. Huovutustaitoa on tullut Suomeen myös läntistä tietä, mutta huopatossujen sijaan Ruotsissa oli yleisempää huopahattujen valmistus. 1900-luvun alussa Suomessa huovutettiin vielä paljon käsin, mutta sodan jälkeen huovuttamisinnostus lopahti villapulan vuoksi. (Jäkkö 1984, 7.)

Lähteet: 
Ihatsu, A - M. 1992. Paimentolaishuovan jalanjäljillä. Taito. Käsi- ja taideteollisuuslehti . 
Jäkkö, N. 1984. Huovutus. Helsinki: Painoseppä Ky. 
Ågren, K. 1981. Huopatyö eli miten villasta tehdään huopaa. Keuruu. Otava 


TOTEUTUS

TARVITTAVAT MATERIAALIT  JA TYÖVÄLINEET

  • erivärisiä karstattuja  villalevyjä
  • huovutuskaukalo
  • lämmintä vettä
  • marseillesaippuaa tai mäntysuopaa
  • vesiastioita
  • muokkausta varten puukeppejä, hattutukki tai muu vastaava
  • sakset, käsipaperia
  • kovikeaine (Emudex tmv.)
HUOVUTTAMINEN 
Aseta villat haluamaasi muotoon huovutuskaukaloon.
Tarkista, että villakerrokset ovat tasaisesti ja villoja on yhtä paljon joka kohdassa.
Huovuta levyhuovutuksena, pese ja vanuta työ.
NAAMION MUOKKAUS
Muokkaa naamiota haluamaasi muotoon esim. venyttämällä, puristelemalla ja hakkaamalla  alustaa vasten.
Silmät
Sovita naamiota ja merkitse silmien kohdat. Leikkaa silmien aukot saksilla ja muotoile haluamallasi tavalla.
Naamion reunat 
Jo huovutuksen aikana voit muotoilla naamion reunat tai tasata reunat myöhemmin saksilla leikkaamalla.
VIIMEISTELY
Kovittaminen 

Kovita naamio esim. Emudex-kovikeaineella.
Upota valmis naamio kovikeliuokseen, puristele ja muotoile takaisin "omiin mittoihinsa". Anna työn kuivua.Rikastaminen 
Naamiota voit rikastaa esim.kirjomalla tai kiinnittämällä siihen erillisiä huovutetuja kappaleita.

Lopuksi  
Kiinnitä naamioon kuminauha ja ompele halutessasi naamioon silkkivuori, joka tekee naamion sisäpinnasta miellyttävän kasvoja vasten.


Päivitetty 09/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.