Etusivu » Teoriatieto » Materiaalitieto » Tekstiilikuidut » Testaus, ominaisuudet » Mikä kuitu? - Kuitujen mikroskooppikuvat - Eläinkuidut

Mikä kuitu? - Kuitujen mikroskooppikuvat - Eläinkuidut

ALPAKKA

Alpakka 10x

Nämä kuidut ovat tummanruskeasta alpakasta. Alpakka on villan tavoin proteiinikuitu, joten siinä on tunnusomaisia suomuja. Kun kuitu on luonnostaan tai värjättynä tumman värinen, suomut eivät erotu. Jos tummasävyisen proteiinikuidun suomuja halutaan tutkia, niistä täytyy tehdä nk. suomuvalos esimerkiksi värittömän kynsilakan avulla. Huomaa, kuinka kuidun ydin erottuu hienosti tummana viivana kuidun keskellä. Samoin kuidun tummanruskean sävyn voi erottaa vielä näin isossa suurennoksessa.

Alpakka 40x

Vielä isommassa suurennoksessa ruskea väri ja välillä katkeileva ydin erottuvat mainiosti.

SILKKI

Silkki 10x

Silkkilajeja on monia erilaisia, mutta niiden erot näkyvät yleensä vasta poikkileikkauskuvissa. Silkkikuidut ovat piirteettomiä, valokaapelia muistuttavia, läpikuultavan oloisia nauhoja. Monet tekokuidut näyttävät aika samalta. Kun katsot kuvaa tarkasti, huomaat että kuidussa on erilaisia luonnon "valmistusvirheitä" joita tekokuiduissa ei ole. Kuvan silkkikuidut eivät kaikki ole saman paksuisia ja niissä on litistymiä.

Silkki 40x

Älä anna kuvan hämätä, tämä ei ole puuvillaa. Kuvan keskellä olevat kuidut ovat erillään toisistaan. Silkkiperhosen toukka, joka on siis silkin valmistaja, tuottaa kahta pitkää säiettä saman aikaisesti, ja siksi kuidut kulkevat välillä pareittain.

VILLISILKKI

Villisilkki 10x

Vertailun vuoksi kuvasimme esimerkkinä villisilkkiä. Villisilkiksi kutsutaan sellaista kuitua, joka on kerätty luonnovaraisena kasvaneen silkkitoukan kokongista, josta perhosen on annettu kuoriutua. Villisilkki on siis yleisnimitys useammille silkkilajeille. Toukan ruokavalio vaikuttaa kuidun laatuun ja luonnossa vapaasti elävät toukat tuottavat sen vuoksi epätasalaatuisempaa kuitua kuin tarkkaa ruokavaliota noudattavat tehotuotantotoukat.

Villisilkki 40x

VILLA

Villa (päällysvilla) 10x

Villa on proteiinikuitu, kuten alpakkakin – proteiinikuidut tunnistaa suomuista. Sinullakin on proteiinikuituja omasta takaa, nimittäin hiuksesi. Jos katsoisit omaa hiustasi mikroskoopilla, se näyttäisi kutakuinkin tältä.Todella taitavat kuitututkijat pystyvät tunnistamaan eri proteiinikuidut toisistaan suomujen muodon perusteella (huh, onneksi meidän ei tarvitse).

Villa 40

Villakuidun suomut aukeavat kuumassa ja siksi villa huopuu helposti. Huopuessa  kuitujen aukinaiset suomut takertuvat toisiinsa ja saavat aikaan sen, että villakuidut menevät "solmuun".

Villa (päällysvilla) 40x

Jotta villaa voisi pestä pesukoneessa, sitä käsitellään eri tavoin (esim. superwash), jotta suomut eivät pääse aukeamaan. Vaihtoehtoisesti suomut päällystetään jollain, tai sitten ne poistetaan kokonaan. Ymmärrettävästi tällaisen villan tunnistaminen on melkolailla hankalaa.

---------------------------------
Kuvat: Jenni Suomela

Kaikki kuitujen kuvat on otettu Motic:in BA210 valomikroskoopilla. Lyhenteet 10x tai 40x kuvien perässä kertoo, minkä kokoisella objektiivilla kuvat on otettu. Se ei suinkaan kerro suurennoksen koosta, sillä se riippuu ihan siitä, kuinka isoksi kuva avautuu näytölläsi.

PALAA MIKÄ KUITU? -ALOITUSSIVULLE

Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.